Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Danska usvojila zakon o premještanju azilanata van Evrope

Zakon je usvojen velikom većinom glasova, uprkos pozivima nevladinih organizacija i Ujedinjenih nacija da odustane od tih planova.

Danski parlament je danas usvojio zakon kojim je toj zemlji omogućeno da preseli tražioce azila u zemlje van Evrope.

Zakon je usvojen velikom većinom glasova, uprkos pozivima nevladinih organizacija i Ujedinjenih nacija da odustane od tih planova.

Nacrt zakona bi omogućio Danskoj da izbjeglice koje stižu na dansko tlo premješta u centre za azil u partnerskoj zemlji, potencijalno van Evrope, gdje bi se preispitivali slučajevi tražilaca azila i eventualno zatražila zaštita u toj zemlji, navodi Rojters.

“Ako podnesete zahtjev za azil u Danskoj, znate da ćete biti poslati nazad u zemlju van Evrope, i zato se nadamo da će ljudi prestati da traže azil u Danskoj”, rekao je ranije imigracioni govornik vladine stranke Rasmus Stoklund.

Bogata skandinavska nacija, koja je stekla reputaciju zbog svoje tvrde imigracione politike tokom posljednje decenije, ima deklarisani cilj da primi nula azilanata i da umjesto toga prihvati izbjeglice samo po sistemu kvota UN-a.

Danska još nije postigla sporazum sa partnerskom državom, ali Stoklund je rekao da pregovara sa nekoliko zemalja kandidata.

Kritičari se brinu da će plan potkopati sigurnost i dobrobit izbjeglica i ugroziti njihova ljudska prava, kao i da će omogućiti Danskoj da se povuče iz svojih obaveza u EU.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice pozvala je prošlog mjeseca Dansku da ne donosi zakon, za koji kaže da bi mogao da katalizuje “trku do dna” ako druge evropske zemlje počnu da oponašaju dansku politiku.

IzvorTanjug

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve