U Španiji se danas održavaju parlamentarni izbori, ali je neizvjesno da li će rezultati biti takvi da mogu donijeti rješenje političke krize.

foto: AP

Kako ocjenjuje evropski portal “Politiko”, nakon izbora postoji mogućnost da se premijer Pedro Sančes i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego sada.

Predizborne ankete govore da će Socijalistička partija ponovo odnijeti pobjedu, ali sa manjim ili istim brojem poslaničkih mjesta u parlamentu, odnosno sa oko 120 od 350, tako da neće imati većinu, prenosi Rojters.

Sančes se zbog toga suočava sa istim problemom, da uvjeri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom.

Ranije bi socijalisti vjerovatno ušli u koaliciju sa ljevičarskim Podemosom, ali oni od aprilskih izbora nisu u dobrim odnosima, a i svakako imaju male šanse da zajedno osvoje dovoljno mjesta da formiraju vladu, navodi Rojters.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podijeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partije krajnje ljevice Podemos i desničarske Siudadanos.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost, kao i to što je stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u nacionalni parlament na posljednjim izborima održanim u aprilu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve