U istorijskom glasanju britanskog parlamenta, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 glasova protiv izglasali amandman koji od premijera Borisa Johnsona traži novi datum za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. To znači da je glasanje o sporazumu Borisa Johnsona s EU-om o Brexitu je odloženo. To je veliki poraz Borisa Johnsona.

foto AFP

Zasjedanje u parlamentu obilježeno je amandmanom koji je predložio ranije konzervativni zastupnik, sada nezavisni, Oliver Letwin koji traži od Johnsona novo odgađanje Brexita dok neophodni zakoni ne budu doneseni. Ovaj amandman ne znači da Johnsonov sporazum neće biti podržan, već da premijer mora tražiti odlaganje.

No, u obraćanju nakon glasanja, Boris Džonson je još jednom ponovio da će dati sve od sebe da Britanija izađe 31. oktobra iz Unije, rekavši da ‘neće pregovarati o novom datumu’.

Lider Laburista, Jeremy Corbyn rekao je da je parlament odabrao i da premijer mora da djeluje u skladu sa zakonom.

Prošlo je više od tri godine od kada su građani Velike Britanije na referendumu sa 52-48 posto glasali za izlazak iz Evropske unije.

Johnson, koji je u više navrata ponovio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, smatra da je njegov dogovor najbolji mogući.

“Ako postoji jedna stvar koja ujedinjuje britansku javnost sa rastućim brojem evropskih zvaničnika jeste želja da Brexit bude završen”, rekao je Johnson ranije. “Odgađanje je besmisleno, skupo i utiče na povjerenje javnosti.”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve