Sankcije nisu način za rješavanje problema sa Kinom, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel odgovarajući na pitanje o mogućim posljedicama spornog kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu.

Borel (Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

On je ipak izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog namjere Pekinga da nametne taj zakon. Borel je govorio poslije video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

“Time se ozbilno reskira ugrožavanje principa ‘jedne zemlje dva sistema’ i visokog stepena autonomije specijalnog administrativnog regiona Hongkonga”, rekao je Borel.

Borel je rekao da su odnosi između EU i Kine zasnovani na “uzajamnom poštovanju i povjerenju”, i ocijenio da želja Kine da uvede taj zakon dovodi u sumnju “spremnost Kine da poštuje svoje međunarodne obaveze”.

Rekao je da će EU pokrenuti to pitanje u okviru nastavka dijaloga sa Kinom.

Upitan o uticaju događaja u Hongkongu na samit EU-Kina koji treba da se održi 14. septembra u Lajpcigu za vrijeme njemačkog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2020. godine, Borel je rekao da je održavanje samita i dalje u planu i da će se on održati ukoliko to dozvole okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa.

On je rekao da su odnosi između EU i Kine suviše kompleksni da bi se stavili samo u jednu kutiju i opisao Peking kao “konkurenta, rivala i saveznika“.

“Nemoguće je riješiti probleme vezane za klimatske promjene bez Kine”, rekao je Borel.

Kina se smatra najvećim zagađivačem na svjetskom nivou jer je prva po emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve