Bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji /Laszlo Trocscany/ biće novi komesar Evropske unije za politiku proširenja.

Laslo Tročanji

Tročanji je bivši evropski poslanik i nekadašnji ministar pravosuđa Mađarske od 2014. do 2019. godine.

Takođe, bio je član Ustavnog suda Mađarske. Nije član partije Fides, vladajuće mađarske stranke na čijem čelu je premijer Viktor Orban.

Fon der Lejenova je rekla da će resor proširenja u novoj Komisiji imati potpuno isti mandat kao u trenutnoj.

Naime, na pitanje novinara da li izbacivanje pregovaranja iz naziva resora znači da će se nešto promijeniti u dijelu koji se odnosi na pregovore o članstvu s zemljama kandidatima, fon der Lejenova je istakla da je taj dio izbačen iz naziva isključivo kako bi se skratio puni naziv, ali da mandat neće biti promijenjen.

Prije nego što i zvanično budu postavljeni u sastav Evropske Komisije 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Ovaj istaknuti mađarski političar diplomirao je 1980. godine na Pravnom i političkom fakultetu u Eotvos Lorandu.

Od 1985. je član Advokatske komore u Budimpešti, a od 1991. redovni profesor na Univerzitetu u Segedinu.

Bio je i Ambasador u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu.

Tim koji je fon der Lejen izabrala danas u Briselu predstavljen je ovako:

https://twitter.com/EU_Commission/status/1171368195086856193

Ko su potpredsjednici EK?

Fon der Lajen izabrala je Fransa Timermasa (Holandija), Margaret Vestager (Danska), zatim povjerenika Litvanije Valdis Dombrovskisa i Veru Juorovu (Češka) koja će biti zadužena za pravdu i jednakost.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1171363254624497664

Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefčoviča, povjerenika Slovačke, koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat. Mjesto potpredsjednika dobio je i Đuzep Borelj Fonteljes (Španija).

Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsjednica vlade za demokratiju i demografiju.

Han zadužen za budžet

Johanes Han, austrijski komesar koji će do novembra biti na čelu susjedske politike EU, u novom sazivu Evropske komsije biće zadužen za budžet i administraciju, i kako je fon Lajenova najavila odgovaraće direktno njoj.

Za mlade i inovacije biće zadužena Bugarka Marija Gabriel, dok će Irac Fil Hogan dobiti sektor trgovine.

Nikolas Šmit biće zadužen za zapošljavanje, bivši italijanski premijer Paola Đentiloni za ekonomiju, komesar za energetiku predložena Kadri Simson iz Estonije.

Komentari

avatar