Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

BBC: EU sledeće nedjelje objavljuje embargo na rusku naftu?

U Evropskoj komisiji navode da će se prije donošenja odluke konsultovati sa Sjedinjenim Državama i Grupom 7, u kojoj su ekonomski najmoćnije zemlje svijeta

Evropska unija planira da sledeće sedmice objavi nove sankcije Rusiji, koje predviđaju embargo na uvoz ruske nafte, s tim što bi on, prema nezvaničnim informacijama, bio primijenjen u više faza, prenio je BBC.

U Evropskoj komisiji navode da će se prije donošenja odluke konsultovati sa Sjedinjenim Državama i Grupom 7, u kojoj su ekonomski najmoćnije zemlje svijeta.

Cilj je, kako je rečeno, da zabrana uvoza nafte bude dovoljno teška da nanese ozbiljnu štetu Rusiji, ali da istovremeno ne dođe do dramatičnih poremećaja na globalnom tržištu nafte, a posebno ne u Evropskoj uniji.

U Briselu ističu da su svjesni da od dostupnosti nafte zavise i bogate i siromašne zemlje. Zbog toga je neophodno da se izbjegne drastičano povećanje cijena naftnog energenta, jer bi to za posljedicu moglo da ima smanjenje međunarodne podrške zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve