Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Završni turnir Kupa CG: Budućnost i Mornar spremni za novo finale

Prvi trofej na domaćoj sceni biće dodijeljen sjutra veče u Podgorici, na finalnom turniru Kupa Crne Gore, čiji je organizator Košarkaški savez Crne Gore, pošto se niko od klubova nije prijavio na konkursu za organizaciju

Nakon završetka takmičenja u ABA ligi, u svim državama regiona predstoji završnica prvenstva. U Crnoj Gori, međutim, treba da se odigra i završnica Kupa, koja nije odigrana, tradicionalno, u februaru, kako zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket, tako i zbog brojnih odloženih utakmica u ABA ligi, usljed pandemije korona virusa.

Prvi trofej na domaćoj sceni biće dodijeljen sjutra veče u Podgorici, na finalnom turniru Kupa Crne Gore, čiji je organizator Košarkaški savez Crne Gore, pošto se niko od klubova nije prijavio na konkursu za organizaciju.

A učesnici i parovi polufinala su isti kao i prošle sezone, pa će se za 15. trofej u Kupu u nezavisnoj državi boriti pobjednici duela Budućnost Voli – Lovćen, odnosno Sutjeska. Ostaje da se vidi da li će favoriti na papiru, Budućnost i Mornar zakazati finale koje je najčešće igrano u ovom takmičenju (pet puta), ili će Lovćen ili Sutjeska prirediti iznenađenje…

Lovćen se nada umoru Podgoričana

Polufinale će od 18 sati otvoriti Budućnost Voli i Lovćen. Podgoričani su prošlog petka završili sezonu u ABA ligi, u kojoj u majstorici finala sa Crvenom zvezdom nijesu uspjeli da se domognu titule u regionalnom takmičenju. Izabranici Dejana Milojevića, međutim, imaju obavezu da osvoje trofeje na domaćoj sceni, jer su, objektivno, najkvalitetniji, posebno u situaciji kada je Mornar ostao bez pola ekipe koja je igrala ABA ligu.

– Neće biti lako, iz više razloga. Prvo, došlo je do praženjenja nakon finala ABA lige protiv Crvene zvezde, a nastupićemo bez Rida. Ali, i oslabljeni imamo snage i kvaliteta da izađemo na kraj sa ekipom Lovćena, koja ima stvarno dobar roster i koja je imala vremena da se pripremi za ovaj Kup. Sigurno je da će Lovćen uraditi sve da nam pomrsi račune, ali mi moramo biti na najvišem nivou, kao što smo bili čitave sezone, i najozbiljnije shvatiti Lovćen, sa kojim ćemo igrati i u polufinalu prvenstva. Od prve utakmice u Kupu moramo na parketu potvrditi to što smo favoriti na papiru – kaže kapiten Budućnost Volija Suad Šehović.

Iza Lovćena je veoma dobra sezona, Cetinjani su ponovo izborili plasman u ABA 2 ligu, u kojoj su imali zapažene partije ove sezone. A pored finalnog turnira Kupa, igraće i u polufinalu plej-ofa domaćeg prvenstva, takođe protiv Budućnosti.

Lovćen je, podsjećanja radi, prošle sezone u polufinalu završnog turnira u Baru zamalo iznenadio Podgoričane. Vodili su Cetinjani 18 razlike u trećoj četvrtini, ali je Budućnost na kraju srećno slavila 71:68…

– Sigurno je da nas očekuje, možda, i najzahtjevnija utakmica u ovoj sezoni. Igramo protiv ekipe koja je stigla do finala ABA lige i izgubila poslije velike borbe, u Evrokupu su bili nadomak prolaska u polufinale, tako da ne treba naglašavati ko je favorit u ovom meču. Ali, mi smo imali dosta vremena da se spremimo, u ekipi smo svi spremni i svaki igrač će biti spreman da da svoj maksimum. Kup je takmičenje koje se igra jednu utakmicu, a tu je sve moguće. Sigurno da će igrači Buducnosti biti i fizički i psihički ispražnjeni poslije poraza u finalu i to je možda nešto što ide nama u prilog. Nadam se da ćemo dokazati da smo sa pravom u nikad jačoj konkurenciji izborili plasman na F4 Kupa i F4 Crnogorske lige. Ako budemo odigrali hrabro i pametno, mislim da možemo namučiti Buducnost i odigrati kvalitetnu utakmicu. A za šta će to biti dovoljno, vidjećemo – rekao je Miloš Popović, krilni centar Lovćena, najbolji igrač Cetinjana u ABA 2 sezoni, sa 16,4 poena, 6,8 skokova, 1,8 asistencijom i jednom ukradenom loptom prosječno po meču.

Barani bez pola tima, ali i Sutjeska oslabljena

Mornar je prošle godine u polufinalu Kupa deklasirao Sutjesku 90:53, u meču u kojem je sve bilo jasno nakon prve četvrtine. Barani su favoriti i u današnjem polufinalu, od 21 čas, ali posljednje informacije iz Mornara govore da ekipi Mihaila Pavićevića posao neće biti lak kao što bi to trebalo da bude, naprotiv. Naime, u finišu ligaškog dijela ABA lige bez objašnjenja je otišao Hamilton, po završetku regionalnog takmičenja je završena saradnja sa Ajzeom Vajthedom i Kenijem Gebrijelom, prije nekoliko dana je predsjednik Đorđije Pavićević obavijestio javnost da je raskinut ugovor sa Džejkobom Pulenom, a stigla je i vijest da će zbog povrede završnicu domaćih takmičenja propustiti Sead Šehović. Nakon Kupa, Bar će napustiti i Derek Nidam.

– Svako opuštanje bi moglo da nam se obije o glavu, posebno zato što nastupamo u znatno slabijem sastavu u odnosu na onaj u kojem smo igrali u ABA ligi u Evrokupu. Od prvog minuta moramo da budemo fokusirani i dajemo maksimum, kaže Nemanja Vranješ, nekadašnji igrač Sutjeske.

Na istoj „talasnoj dužini“ je i njegov saigrač Aleksandar Lazić, krilo Mornara.

– Moramo da pružimo maksimum, odigramo jako u odbrani jer je Sutjeska nezgodan rival kada se neozbiljno uđe u meč. Nikšićani imaju sjajne šutere, sigurno će imati veliki motiv da pokušaju da nas iznenade, pa moramo da budemo koncentrisani od prvog do posljednjeg minuta, rekao je Lazić.

Sutjeska je, takođe, ponovo izborila plasman u ABA 2 ligu, ali nije u polufinale domaćeg prvenstva. Zato će Kupom i završiti sezonu. Ekipa Velimira Gašića će završnicu Kupa igrati bez Brzoje i Pelka.

– Mornar je, svakako, favorit, zbog kvaliteta i širine rostera koji ima, i ne možemo da im prijetimo. Međutim, dobro je što će im nedostajati dosta stranaca, to je šansa da pokušamo da ih namučimo, a ako nam se ukaže šansa, što da ne – i da ih iznenadimo. Istina, i mi smo oslabljeni u odnosu na ABA 2 ligu, bez Brzoje i Pelka. U svakom slučaju, imali smo vremena da se odmorimo za ovo polufinale, spremni dočekujemo Kup, sa željom da pokušamo da iznenadimo Mornar i plasiramo se u finale, i tako popravimo utisak iz ove sezone. Daćemo sve od sebe, pa ćemo vidjeti za koliko će to biti dovoljno, rekao je Radisav Spasojević, jedan od najboljih igrača Sutjeske.

Raspored

Polufinale (srijeda)

Budućnost Voli – Lovćen (18.00)

Sutjeska – Mornar (21.00)

Finale – četvrtak (20.15)

Plej-of počinje 6. juna

Plej-of Prve muške lige počinje neposredno nakon Kupa – 6. juna. Parovi polufinala su Budućnost Voli – Lovćen i Mornar – Studentski centar.

Polufinale se igra do dvije pobjede, drugi mečevi su zakazani za 8. jun, a eventualne majstorice su 10. juna.

Ukoliko se obje polufinalne serije završe u dva meča, finale će krenuti 10. juna.

U suprotnom, finale plej-ofa kreće 12. juna, a termini su još 14, 16. i eventualno 18. i 20. jun…

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve