Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlasnik PSŽ-a optužen za mučenje i otmicu

Vlasnik Pari Sen Žermena, katarski biznismen Nasar Al Kelaifi optužen je za kidnapovanje i mučenje aktiviste i francuskog državljanina Taiba Benabderahmanea

Vlasnik Pari Sen Žermena, katarski biznismen Nasar Al Kelaifi optužen je za kidnapovanje i mučenje aktiviste i francuskog državljanina Taiba Benabderahmanea.

Protiv Kelaifija je pokrenuta istraga u tri suda u Parizu nakon što je Benabderahmane podnio tužbu i navodno dostavio dokaze o torturi koju je preživio još 2020. godine u Kataru, a sve zbog kompromitujućih dokumenata o vlasniku PSŽ-a.

Kako prenose francuski mediji na čelu sa čuvenim “L’Ekipom”, aktivista je podnio tužbu za otmicu, prijetnje i mučenje koje je navodno naredio upravo Al Kelaifi.

Tužbe su podnijete prije nekoliko mjeseci, a nakon konstantnog pritiska advokata Romana Ruiza i Gabrijela Vejnara na račun francuskog pravosuđa, istraga je konačno otvorena.

Aktivista Taib Benabderahmane se 2020. vratio u rodni Katar gdje je otvorio kancelariju za lobiranje. Kritikovao je Kelaifija, ukazao na korupciju pri dodjeljivanju prava za organizaciju Mundijala, kao i na kršenje ljudskih prava tokom izgradnje stadiona.

Tek kada je počeo žešće da kritikuje Kelaifija i ukazuje na to da posjeduje dokumentaciju o njegovim kriminalnim aktivnostima, momentalno je uhapšen i sproveden u zatvor gdje je, kako tvrdi, kontinuirano mučen. Potom je stavljen u kućni pritvor, da bi u novembru 2020. bio deportovan iz Katara uz trajnu zabranu povratka u ovu državu.

Uz to, postoje indicije da je Benabderahmane posjedovao određene video-materijale Kelaifija i njegove ljubavnice, kao i kompromitujuće audio-snimke telefonskih razgovora sa Žeromom Valckeom (FIFA) i katarskim emirom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem, a sve u vezi organizacije SP u Kataru 2022, kao i dodjeli TV prava.

Informacije koje je Benabderahmane imao mogle su navodno da budu motiv Al Kelaifija, jer su ga kompromitovale u vezi sa dodjelom Svjetskog prvenstva u Kataru i dodjelom TV prava za Bliski istok za prenos Mundijala 2026. i 2030. godine BeIN korporaciji, čiji je on vlasnik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve