Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

LIGA ŠAMPIONA: Mančester SitI razbio Real i zakazao veliko finale sa Interom

Finale će biti odigrano 10. juna u Istanbulu

Fudbaleri Manchester Cityja savladali su Real Madrid rezultatom 4:0 u revanš susretu polufinala Lige šampiona i plasirali su se u finale u kojem će 10. juna u Istanbulu igrati protiv Intera.

Bila je to fudbalska lekcija i rapsodija u plavom Građana, koji su nakon 1:1 u Madridu potpuno nadigrali Kraljeve i više nego zasluženo boriće za trofej prvaka Evrope.

City je dominirao od početka i ređale su se šanse pred golom gostiju, a Courtois je u nekoliko navrata čudesno zaustavljao udarce Haalanda i društva.

Ipak, u 23. minuti Manchester City je potpuno zasluženo došao do vodstva. Nakon lijepe akcije, De Bruyne je sjajno pronašao Bernarda Silvu, a ovaj pogodio prvi ugao Courtoisa za vođstvo od 1:0.

foto Rojters

Potom je Haaland propustio još jednu veliku šansu kada je šutirao pored gola, a Real je jedinu šansu u prvom dijelu imao u 35. minuti. Bio je to projektil Kroosa s nekih 30 metara, ali prečka je spasila Edersona, koji je vrhovima prstiju malo zakačio loptu.

Samo dvije minute kasnije Manchester City postiže i drugi gol, a ponovo je Silva glavom pogodio za 2:0. Lopta mu se odbila nakon udarca Gundogana, Courtois je bio van gola, a Portugalac je majstorski pogodio za 2:0.

U nastavku su Građani “povukli” ručnu. Igrali su mirnije i čekali svoju šansu, a prvi je prijetio Real kada je dobar udarac Alabe odbranio Ederson.

U 72. minuti Haaland je izašao sam ispred Courtoisa, ali je Belgijanac sjajno odbranio uz pomoć prečke. Ipak, pet minuta kasnije City je riješio pitanje pobjednik. De Bruyne je ubacio, lopta pogodila Militaoa i preverila Courtoisa za 3:0.

Real je do kraja mogao smanjiti kada je Benzema bio ispred Edersona, ali ga je driblao i otišao previše u stranu, da bi nakon toga Ceballos šutirao, no golman Građana odbranio.

U 91. minuti rezervista Julian Alvarez je nakon prekrasne akcije postavio konačnih 4:0.

City je tako potpuno zasluženo prošao dalje i u velikom finalu u Istanbulu 10. juna igraće protiv Intera.

Rezultat i strijelci:Manchester City – Real Madrid 4:0 (Bernardo Silva 23’, 37’, Militao a.g. 76’, Alvarez 90+1’)

 Tok meča mogli ste da pratite iz časa u čas na portalu AKTUELNO.

MANČESTER SITI – REAL MADRID 2:0 /Silva 23,34, autogol Militao 75/ (prvi meč 1:1)

Stadion: Etihad. Gledalaca: 53.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Mančester Siti (3-4-2-1): Ederson – Voker, Dijaš, Akanđi – Stons, Rodri, Gundogan, De Brujne – Bernardo Silva, Griliš – Haland

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa – Karvahal, Militao, Alaba, Kamavinga – Modrić, Kros, Valverde – Rodrigo, Benzema, Vinisijus.

TOK UTAKMICE

Kraj utakmice

GOOOOOL!!! Alvarez za 4:0!

90+1: Debakl Real Madrida. Za to su zaslužni rezervisti Foden i Alvarez, prvi je asistirao, drugi rutinski pogodio.

Tri minuta nadoknade
Igraće se još tri minuta.

87. minut
Nemoć Madriđana, kombinuju, ali ne uspijevaju nikako da prnađu put do kaznenog prostora Sitija.

Ovacije za Kevina de Brujnea!
Fil Foden mijenja Kevina de Brujnea. Ovacije za nevjerovatnog Belgijanca, mozak ovog fantastičnog tima.

83. minut: Najbolja šansa za Real!
Sebaljos je šutirao iz dobre pozicije, ali sjajna reakcija Edersona. Drugi udarac u okvir gola Madriđana i najbolji njihov napad na meču.

Prva izmjena u Sitiju: Marez umjesto Gundogana
80. minut: Prva izmjena u Mančester Sitiju, Rijad Marez umesto fantastičnog Ilkaja Gundogana. S druge strane trostruka izmjena, na terenu su Čuameni, Sebaljos i Lukas Vaskez, izlaze Kamavinga, Rodrigo i Karvahala.

GOOOOOL!!! Sve je riješeno – 3:0!
76. minut: Mančester Siti ide u Istanbul. De Brujne je centrirao, Akanđi zahvatio loptu glavom, a onda je Eder Militao skrenuo u sopstvenu mrežu i prevario Kurtou.

Prečku pogađa Haland!
74. minut: Prečka! Haland je dobio fenonenalnu loptu petom od Gundogana, izašao jedan na jedan sa Kurtoom, koji je zakačio loptu, a onda udarila u prečku.

Ridiger mijenja Modrića
Izmjena u 63. minutu utakmice: Ridiger mijenja Modrića. David Alaba se seli u sredinu.

60. minut: Gužva ispred Kurtoe
Umalo je Gundogan došao u situaciju da riješi pitanje pobjednika. Odbila se lopta pred golom Reala, ali Kamavinga u posljednjem trenutku otklanja opasnost.

Posjed u drugom poluvremenu na strani Reala
58. minut: Ne može se reći da se promijenio odnos snaga na terenu u drugom poluvremenu, ali jeste način na koji igraju dva tima. Sada Građani vrebaju šansu da iz kontre ugroze Real Madrid. Gosti u 13 minuta nastavka imaju posjed u svoju korist 60:40.

54. minut: Traže domaći penal
Velika gužva u kaznenom prostoru Real Madrida. Bernardo Silva je pao poslije kontakta sa Valverdeom, ali čini se da nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

Počelo je drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena
Ne pamti se kada je Real Madrid ovako bio nadigran kao u prvih 45 minuta utakmice sa Etihadu. Može ekipa Karla Ančelotija da bude potpuno zadovoljna što Siti vodi samo sa 2:0.

GOOOOOOL!!! Bernardo Silva za 2:0!
37. minut: Građani vode sa 2:0, Bernardo Silva! Uspio je prethodno Tibo Kurtoa da odbrani udarac Gundogana, ali se lopta odbila u srce šesnaesterca gostiju gdje je Portugalac glavom gađao nebranjeni dio mreže. Velika prednost za Mančester Siti.

PREČKA KROSA!!!
35. minut: Kakav udarac Tonija Krosa! Silovito je opaliio Njemac sa 22-23 metra, kačio je malo loptu i Ederson! Ali pitanje je da li bi mogao da odbrani ovako silovit udarac da je lopta išla malo niže.

27. minut: Bomba Halanda!
Opalio je Haland sa ivice kaznenog prostora. Bilo je snažno, ali ne i previše opasno po Kurtou.

26. minut: Real prišao na 30 metara od gola!
Madriđani su prvi put na nekih 30 metara udaljenosti od gola Mančester Sitija. Ali samo na kratko, gube posjed…

GOOOOOOOL!!!!
23. minut: Bernadro Silva! Asistirao je De Brujne, pronašao usamljenog Portugalca, koji je potom prevario nesavladivog Kurtou! Ali kakva akcija, kakvi napadi, kakva igra Građana! Ovo je fudbalska mašina!

Nevjerovatna odbrana Kurtoe!
22. minut: Nevjerovatno! Šta je sada odbranio Tibo Kurtoa! Akanđi je glavom prebacio na suprotnu stranu peterca, Haland gađa u suprotan ugao. Bio je Belgijanac na krivoj nozi, ali ga to nije spriječilo da napravi intervenciju sezone!

Predah za Real Madrid…
18. minut: Konačno je lopta izašla u gol-aut, predah za goste.

13. minut: Velika šansa za Halanda!
Kakva sada prilika za Građane! Griliš je centrirao, Haland hvatao loptu glavom, lopta je pogodila Kurtou. Na kraju, Alaba spasa goste!

Posjed lopte 78:22
Posjed fantstičnih 78:22 u korist Sitija i raste!

7. minut: Ponovo je opasno! Rodri…
Kako napada Siti! Probao je Haland, već u sljedećem napadu Rodri! Šut pored gola. Baš visi gol u vazduhu, a tek je sedmi minut.

5. minut: Militao čisti ispred Halanda
Odlična sada reakcija Militaa, koji je počistio loptu ispred Halanda nakon centaršuta De Brujnea.

Pokušava Voker!
4. minutu: Od početka traje apsolutna terenska incijativa domaćina. Sada je pokušao Kajl Voker iz daljine, ali prilično loše.

Počela je utakmica na Etihadu, pred oko 53.000 gledalaca.

Prvi meč bio je izuzetno zanimljiv, vidjele su se majstorije Kevina de Brujnea i Vinisijusa, a sada je došao presudni momenat za sudbine oba kluba.

Real Madrid ima priliku da opet pokaže da je iskustvo i hrabrost važnije od jakih imena. Bilo je brige oko povrede Kamavinge na prvenstvenom duelu, međutim, utvrdilo se da se ne radi ni o čemu ozbiljnom.

Benzema, Modrić i Kros mogu još jednom da sruše snove Mančester sitija o trofeju Lige šampiona, baš sada kad su u u punoj formi i dolaze do titule Premijer lige.

Erling Haland je doveden da bude ličnost koja pravi razliku, to je i činio do sada. Međutim, nikad prije nije dostigao meč ovog nivoa i značaja.

Oborio je brojne rekorde, sad će se od njega očekivati da bude pravi šampion. Možda preveliki teret za tako mladog momka, ali sam ga je nametnuo svojim talentom.

Pobjednik će igrati protiv Intera, koji je izbacio Milan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve