Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora u dramatičnom meču poražena od Turske, sporne sudijske odluke u završnici

Naš tim je kod rezultata 69:68 imao napad, promašio je Mihailović trojku, uhvatio je loptu Simonović i čini se bio fauliran, ali su arbitri svirali prekršaj u napadu i Crnu Goru ostavili bez šanse da pobijedi

Košarkaši Crne Gore poslije dramatične završnice poraženi su od Turske sa 72:68, iako su imali dobijen meč u rukama. Naši košarkaši su utakmicu odigrali na izuzetno visokom nivou.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore, bili su Bojan Dubljević sa 18, Marko Simonović sa 13, Kendrik Peri sa osam i Petar Popović sa sedam poena.

Prevagu na tasu Turske, donijeli su Šejn Larkin sa 18, Čedi Osman sa 15 i Alper Sengun sa 12 poena.

Izabranici Boška Radovića su hrabro počeli utakmicu sa selekcijom Turske koja je bila veliki favorit na papiru. Crna Gora je uspjela da agresivnom odbranom zatvori prilaze svom košu, vodila je sa 18:14 na kraju prve dionice, vodila je sa 25:18 u drugom kvartalu, ali…

Ali, izabranici Ergina Atamana su podigli nivo igre u odbrani na daleko viši nivo, uslijedila je serija trojki u režiji Meliha Mahmatoglua i Šejna Larkina, raspoložen je bio i Čedi Osman, pa je Turska na poluvremenu imala deset poena prednosti – 41:31.

Čedi Osman je postigao 10, Šejn Larkin devet, a Alper Sengun osam poena. S druge strane, Marko Simonović je postigao osam, Petar Popović sedam, a Kendrik Peri i Nemanja Radović po četiri poena.

Crna Gora nije ni pomišljala na predaju. Ponovo je odbrana bila granitna, nije bilo lakih poena iz tranzicije, nije bilo otvorenih pozicija za šut, Bojan Dubljević se razigrao, a sa njim je napad dobio na širini, pa je Crna Gora napravila preokret – 47:44. Uslijedio je rat nerava, a uoči poslednje dionice, na semaforu je pisalo – 53:51 za Tursku.

Crna Gora je bila u naletu, Crna Gora je bila u dobrom ritmu i djelovalo je da može da stigne do podviga protiv Turske. Na četiri minuta prije kraja, poslije dvije trojke Bojana Dubljevića, Crna Gora je vodila sa 66:61. Ataman je zatražio minut odmora.

Bilo je jasno da slijedi triler završnica. Popović je promašio otvorenu trojku, Radončić je napravio prekršaj u napadu, Larkin je pogodio jedno slobodno bacanje, a Osman trojku sa 65:66.

Mihailović je pogodio za 68:65. Mahmatoglu promašio trojku, a sa druge strane je isteklo vrijeme za napad bez šuta ka košu. Osman je promašio zicer pod samim košem, a Peri je izgubio loptu. Sengun je pogodio za 67:68 na 40 sekundi pre kraja, a Peri promašio zicer. Korkmaz je iz jako teške pozicije pogodio za 69:68 na 22 sekunde prije kraja.

Uslijedio je minut odmora. Crna Gora je imala posljednji napad, Mihailović je promašio trojku, Simonović nije pogodio poslije ofanzivnog skoka, pa je slavlje Turske moglo da počne.

Crna Gora i Turska se nalaze u grupi sa Španijom, Belgijom, Bugarskom i Gruzijom. Borba za prva četiri mesta koja vode u drugu fazu se nastavlja, Crna Gora u narednoj rundi igra protiv Belgije, dok će Turska odmeriti snage sa selekcijom Bugarske, koja je nešto ranije, ubedljivo poražena od Španije.

TEKSTUALNI LIVE PRENOS

POSLJEDNJA ČETVRTINA

38. minut – Napravio je Dubljević faul u napadu, a Turci iskoristili šansu i trojku Melija smanjili na 66:65. Tajm aut je pozvao selektor Radović.

37. minut – Serija Crne Gore 8:0. Najprije Radončić iz prodora, pa dvije trojke Dubljevića, prednost 66:61 za naš tim!

35. minut – Propustili smo nekoliko napada, Turska nakon prodora Osmana vodi 61:58.

32. minut – Trojka Simonovića, pa nakon dobre odbrane poeni Radovića iz reketa. Vodimo 56:53.

TREĆA ČETVRTINA

Drama pred posljednji period, naši su se vratili poslije minus 10 na poluvremenu i sa minusom od dva poena, 53:51, ulaze u završnu četvrtinu.

28. minut – Dubljević je nezadrživ u trećoj četvrtini, nakon njegovih poena opet je rezultat izjednačen 49:49.

26. minut – Dva poena Mihailovića za izjednačenje, 44:44. Potpuno smo u meču.

22. minut – Četiri vezana poena Dubljevića, pa zakucavanje u kontranapadu Simonovića – Crna Gora je smanjila na 41:37 i natjerala Atamana da zove tajm-aut.

Počela je treća četvrtina, naša selekcija ima 10 poena minusa nakon što je Turska drugu četvrtinu završila serijom 12:0.

DRUGA ČETVRTINA

Poluvrijeme – Crna Gora gubi 41:31 nakon serije Turske 12:0.

19. minut – Turska je u seriji 10:0, ima osam poena prednosti – 39:31.

18. minut – Larkin je postigao dvije vezane trojke, Turska vodi 35:31. Opet tajm-aut Radovića.

16. minut – Peri je uzvratio nakon serije 8:0 protivnika i pogodio za prednost 27:26.

13. minut – Trojka Simonovića, pa Mahmutoglua – 25:21. Serija 6:0 Turske nakon još jedne trojke Mahmutoglua (25:24), pa je Radović tražio minut odmora.

12. minut – Poentirao je poslije asistencije Mihailovića Simonović za 22:16.

PRVA ČETVRTINA:

Nakon 10 minuta Crna Gora vodi 18:14. Odlična minijatura na kraju prve dionice mladog Vučeljića, koji je ubacio četiri poena. Naš najefikasniji igrač sa sedam poena je Petar Popović.

9. minut – Upisao se i Mihailović flouterom, uzvratio je Osman iz reketa, a onda je i mladi Zoran Vučeljić hrabro napao koš i pogodio. Vodimo 15:14.

6. minut – Poveli smo 9:8 poslije trojke Popovića, ali su Turci vezali četiri poena preko Osmana za 12:9.

3. minut – Izjednačen start meča, po četiri poena sa obje strane, Radović iz reketa i Popović iz prodora za naš tim.

Naši momci će pokušati da se plasiraju u drugu fazu šampionata, a prvi rival jedan je od favorita grupe, uz Španiju.

Turci nisu došli u dobrom raspoloženju u Gruziju, nakon poraza od Letonije i Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket.

Sa druge strane, izabranici Boška Radonjića savladali su Bosnu i Hercegovinu, uz poraz na parketu veoma jake Litvanije.

Eventualna pobjeda u današnjem meču predstavljala bi ogroman korak ka plasmanu među 16 najboljih timova Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve