Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropsko prvenstvo: Crna Gora savladala Francusku nakon peteraca

U narednom kolu, koje je na programu 6. januara, Crna Gora igra protiv Španije, a Francuska protiv Hrvatske

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore savladala je danas u Dubrovniku Francusku sa 20:19 (2:4, 2:1, 3:2, 3:3 – 10:9) nakon izvođenja peteraca, u prvom kolu A grupe Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

Junak meča bio je naš golman Petar Tešanović koji je u desetoj seriji odbranio peterac Kruzijeu, a pobjedu je osigurao Aleksa Ukropina sigurnim golom. Meč je u regularnom dijelu završen rezultatom 10:10. Crna Gora je pobjedom osvojila dva boda, a Francuska jedan i na taj način naši vaterpolisti vjerovatno obezbijedili treće mjesto u grupi u kojoj su još domaćin Hrvatska i jaka Španija.

Golove za Crnu Goru postigli su: Dušan Matković tri, Miroslav Perković dva, Kanstantins Averka, Aljoša Mačić, Vlado Popadić, Aleksa Ukropina, Vladan Spaić po jedan. Petar Tešanović je imao 11 odbrana. Kod Francuske, Tomas Vernu je postigao četiri, Ugo Kruzija tri, Mehdi Marzuki dva gola.

Photo: European Aquatics / Tom Dubravec / CROPIX

Iako je vodila sa 2:1, Crna Gora je veoma loše odigrala tokom prve dionice. Francuska je povela u režiji Vernua, Perković i Popadić su donijeli preokret, a zatim je Crna Gora potpuno stala. Kruzija, Marzuki i Bjork su pogađali za 4:2.

Početkom druge dionice, Francuska nije iskoristila peterac, sjajan je bio Tešanović, ali je igra u napadu bila, blago rečeno, jako loša. Igrač više 0-5. Spaić je smanjio na 3:4, ali je već u sljedećem napadu Marzuki pogodio za 5:3. Matković je sa dva igrača više smanjio na 4:5. Bio je to konačan rezultata prvog poluvremena.

Photo: European Aquatics / Tom Dubravec / CROPIX

Početkom trećeg kvartala, Matković je još jednom zatresao mrežu Francuza za 5:5. Nedugo zatim, uslijedila je nova kontra Crne Gore, a Mačić je pogodio za 6:5. Kruzija je donio izjednačenje, a Perković pogodio za 7:6. Tomas Vernu je donio novo izjednačenje – 7:7. Do kraja ovog perioda igre, mreže su mirovale. Francuska je u režiji Tomasa Vernua stigla do 8:7. Već u sledećem napadu Averka je bio precizan – 8:8. Kruzija je savladao Tešanovića za 9:8. Situacija po Crnu Goru je postala dramatična poslije gola Ferstapena – 10:8, na nešto više od četiri minuta prije kraja.

Matković je smanjio na 9:10, a poslije dvije sjajne intervencije Tešanovića, Ukropina je pogodio za 10:10. Mreže su mirovale do kraja meča, pa je uslijedio penal rulet.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Tomas Vernu je bio siguran. Siguran je bio i Vidović. Živković je bio precizan, precizan je bio i Perković. Marzuki je zatresao mrežu, kao i Popadić. Marijan Vernu je uz mnogo sreće pogodio, Brguljan je bio siguran. Kruzija je bio precizan, precizan je bio i Ukropina. Tomas Vernu je ponovo pogodio, pogodio je i Vidović. Živković je bio precizan, precizan je bio i Perković. Marzuki je pogodio, pogodio je i Popadić. Marijan Vernu je bio miran, miran je bio i Brguljan. Tešanović je zaustavio pokušaj Kruzije, a Ukropina je stavio tačku na dramu.

U narednom kolu, koje je na programu 6. januara, Crna Gora igra protiv Španije, a Francuska protiv Hrvatske.

Dvije selekcije će u četvrtfinale, a dvije će igrati u osmini finala, protiv selekcija iz grupe u kojoj se nalaze Srbija, Njemačka, Izrael i Malta.

UŽIVO

PETERCI 

Počinje izvođenje peteraca.

0:1 Vernu – gol

1:1 Vidović – gol

1:2 Živković – gol

2:2 Perković – gol

2:3 Mazurki – gol

3:3 Popadić – gol

3:4 Vernu – gol

4:4 Brguljan – gol

4:5  Kruzije – gol

5:5 Ukropina – gol

5:6 Vernu – gol

6:6 Vidović – gol

6:7 Živković – gol

7:7 Perković – gol

7:8 Mazurki – gol

8:8 Popadić – gol

8:9 Vernu – gol

9:9 Brguljan – gol

9:9 Kruzije – brani Tešanović

10:9 Ukropina – gol

4. četvrtina

Još osam minuta meča. Vernu otvara četvrtinu sa golom nakon što je Crna Gora ostala sa igračem manje 7:8. Konstantin Averka odličnim udarcem sa lijeve strane postiže svoj prvi gol. Novi egal. Kruzije postiže treći gol, nakon što je prethodno isključen Draško Brguljan. Četvrtim golom Vernu vaterpolisti Francuske dolazi ponovo do dva gola prednosti 8:10. Još četiri i po minuta igre. Dušan Matković postiže svoj gol. Aleksa Ukropina efektnim golom donosi novo izjednačenje na meču, a do kraja je još 1:49 sekundi. Crna Gora ima posljednji napad na meču, nakon što je Kruzije pogodio prečku. Posljednji napad naših vaterpolista je odrađen brzopleto i vrlo lako izgubili loptu, a Francuska je pokušala da dođe do gola, ali je Tešanović lako odbranio. Slijede peterci.

3. četvrtina

Stiže Crna Gora do preokreta, iz kontra Aljoša Mačić bio je siguran i donosi prednost od 6:5. Francuski trener uzima taj aut.

Golom Dušana Matkovića otvaramo treću četvrtinu i stižemo do izjednačenja. Za 50 sekundi uspjeli smo da postignemo dva gola. Francuska postiže gol nakon presinga naših vaterpolista otvorio je prostor za vaterpolistu Francuza koji koristi i poziciju što je izašao golman Tešanović.

Novi brzi gol Miroslava Perkovića i novo vođsto Crne Gore. Tešanović stiže do šeste odbrane na meču, nijesu Francuzi iskoristili napad sa igračem više. Vernu snažnim udarcem u posljednjim sekundama napada donosi novo izjednačenje na meču. Serija neiskorišćenih napada obilježila je kraj treće četvrtine, nakon koje u posljednji dio meča ulazimo sa rezultatom 7:7.

2. četvrtina

Počela je druga dionica. Nisu Francuzi iskoristili peterac, Kruzija je pogodio stativu. Sa druge strane, vaterpolisti Vladimira Gojkovića ponovo ne koriste igrača više. Za sada u tom segmentu od četiri napada sa igračem više nijesmo dali nijedan gol. Odlično Tešanović brani napad Francuza. A u brzom napadu na asistenciju Stefana Vidović gol za 3:4 postiže Spajić. Nakon šest minuta bez pogotka konačno smo uspjeli da probijemo odbanu Francuza.

Mazurki korisiti igrača više i donosi dva gola prednosti za Francusku. Konačno pogodak sa igračem više, strijalac je Dušan Matković. Važan momenat na meču jer Francuska nije iskoristala napad sa dva igrača više. U napadu sa igračem više ni peti put ne uspijevamo da pronađemo rješenje.

1. četvrtina

Meč je počeo. Nijesmo iskoristili napad sa igračem više, zaustavljen je Ukropina. Tri napada nismo iskoristili, od toga dva sa igračem više, dva i po minuta igre. Kažnjavaju to Francuzi, Vernu je strijelac sa distance.

Postiže Crna Gora prvi gol strijelac je Perković. Prvo vođstvo naše selekcije, strijelac je Popadić koji je sa distance, uz malo sreće, savladao francuskog golmana 2:1.

Francuska sa peterc dolazi do izjednačena 2:2.  Mazruki topovski sa distance, Tešanović nemoćan, ponovi vode Francuzi 3.2. Crna Gora imala je napad sa igračem više, ali opet nijesmo iskoristili. Za sada loša realizacija naših vaterpolista. Novi gol za Francuze 2:4. Serija francuskih vaterpolista od 0-3.

 Najava meča:

Selektor crnogorskih vaterpolista Vladimir Gojković kazao je da je ekipa spremna za sva iskušenje koja je čekaju na šampionatu.

Uradili smo sve što smo planirali tokom priprema, s obzirom na to da je specifična situacija, jer se Evropsko prvenstvo igra usred klupske sezone. Vjerujem da sam izabrao najboljih 15 igrača, spremni smo da Crnu Goru predstavljamo na najbolji mogući način. Uvijek je prvi meč na šampionatu specifičan, ali vjerujem da smo bliži pobjedi. To što smo ih savladali na turniru u Italiji ne znači ništa, jer su igrali bez pet igrača. Inače, grupa je teška, pa idemo meč po meč”, kazao je Gojković.

Aleksa Ukropina kazao je da ekipa već na startu igra najvažniji meč u grupi, te da smatra da su kvalitetniji od Francuske.

“Početak prvenstva i odmah igramo najvažniji meč. Smatram da smo kvalitetniji od Francuske, samo to moramo da pokažemo i u bazenu. Doduše, imaju par individualaca na koje moramo da obratimo pažnju”, kazao je Ukropina za TVCG.

On je istakao da prvi meč na velikim takmičenjima uvijek ima posebnu težinu.

“Prvi meč na šampionatu je uvijek najzahtjevniji, dok se ekipa uigra i ne uhvati takmičarski ritam”, dodao je Ukropina.

Aljoša Mačić je optimista uoči starta prvenstva.

“Izuzetno važna utakmica, prije svega zbog nastavka tamičenja, kada prođe grupna faza. Očekujem težak meč, ali vjerujem u našu ekipu i da ćemo krenuti pobjedom”, kazao je Mačić.

U drugom meču te grupe, u 20 sati i 15 minuta, rivali će biti Hrvatska i Španija.

Crnogorsku selekciju 6. juna čeka duel sa Španijom, dok će se dva dana kasnije sastati sa Hrvatskom.

Direktan plasman u četvrtfinale izboriće dvije prvoplasirane selekcije u grupi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve