Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U 78 godini: Preminuo Dejan Dabović, olimpijski šampion i legenda Jadrana

Dabović je svoju sportsku karijeru započeo u „Jadranu“ gdje je registrovan od 14. jula 1957. god. Za svoj „Jadran“ nastupao je i bio jedan od ključnih igrača, a zaključno sa 1967. god. kada zbog nemanja adekvatnih uslova za trening prelazi u beogradski „Partizan“ i već sledeće 1968. god. osvaja prvu zlatnu olimpijsku medalju za jugoslovenski vaterpolo, što je ujedno i prvo i jedino do danas olimpijsko zlato u Herceg Novom.

U Beogradu od posljedica virusa covid 19, 06.12.2020. u 78. godini preminuo je Dečan Dejan Dabović.

Dabović, Foto: PVK Jadran

Svoju sportsku karijeru započeo je u „Jadranu“ gdje je registrovan od 14. jula 1957. god. Za svoj „Jadran“ nastupao je i bio jedan od ključnih igrača, a zaključno sa 1967. god. kada zbog nemanja adekvatnih uslova za trening prelazi u beogradski „Partizan“ i već sledeće 1968. god. osvaja prvu zlatnu olimpijsku medalju za jugoslovenski vaterpolo, što je ujedno i prvo i jedino do danas olimpijsko zlato u Herceg Novom.

Zajedno sa Đorđem Perišićem donose i prvo olimpijsko zlato Crnoj Gori.

Sa „Partizanom“ osvaja više nacionalnih prvenstava i KUP-ova Jugoslavije, kao i Lige šampiona Evrope. Učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. god. i osvojio peto mjesto.

Prelazi u Riječko „Prmorje“ gdje ostavlja dubok igrački i trenerski trag u stvaranju i revitalizaciji Riječkog vaterpolo kluba.

Vaterpolisti, Foto: PVK Jadran

Nezaboravne su njegove igre na beku, kao jedan od najjačih šutera tog vremena, bio je strah i trepet za protivničke golmane. Sportske karakteristike koje su krunisane velikim brojem trofeja, omiljen u društvu, uvijek spreman za druženje uz sve ljudske vrline, činile su ga još i većim.

Po završetku igračke karijere ostaje u vaterpolu kao trener „Primorja“, „Solarisa“, „Mesine“ – Sicilija, „Jadrana“ i mlađih kategorija „Partizana“. Za svoju uspješnu sportsku karijeru primio je mnoga priznanja, a od svog „Jadrana“ priznanje „Počasnog člana kluba“.

Sahrana će se obaviti u Beogradu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve