Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Susret starih šampiona u boksu

Tako su se sreli nekadašnji šampioni – Sreten Keto Bošković iz Podgorice i dva asa jugoslovenskog boksa Dragan Vujković i Mirko Puzović, te bivši član Sutjeske Nenad Vuković

Budva je proteklih dana bila u znaku boksa, jer je u metropoli crnogorskog turizma održano Evropsko seniorsko prvenstvo za žene.

Bila je to prilika da ljubitelji boksa uživaju u sjajnim mečevima šampionata koji je okupio 164 takmičarke iz 31 države. Ali, osim najboljih bokserki Evrope ovo takmičenje bilo je prilika da se u Budvi pojave i mnoge legende boksa.

Tako su se sreli nekadašnji šampioni – Sreten Keto Bošković iz Podgorice i dva asa jugoslovenskog boksa Dragan Vujković i Mirko Puzović, te bivši član Sutjeske Nenad Vuković.

Puzović je boksovao u poluvelter kategoriji za Radnički iz Kragujevca, a ostao je upamćen kao legenda boksa koji je osvajač medalja sa najvećih takmičenja. Trostruki prvak Jugoslavije i Balkana, dva puta je bio vicešampion Evrope (1981. i 1983), dok je dvije godine kasnije bio bronzini na šampionatu Starog kontinenta.

Na prvenstvima svijeta dva puta je osvajao bronzu – 1982. i 1986, ima i bronzu sa Mediteranskih igara (1983.), a najveći uspjeh svakako je treće mjesto na Olimpijskim igrama 1984.godine u Los Anđelesu, gdje je ostvario tri pobjede, da bi u polufinalu bio poražen od Amerikanca Džerija Pejdža, koji je kasnije osvojio zlato.

Vujković, koji je boksovao u srednjoj i teškoj kategoriji, nekadašnji je član BK Spartak iz Subotice, Slavije iz Banjaluke i beogradskog Partizana, a vlado je sedamdesetih godina (šest puta bio prvak Jugoslavije). U svojoj bogatoj karijeri ima srebro sa Svjetskog prvenstva 1974. i 1978, dva zlata sa Mediteranskih igra, dok je na Olimpijskim igrama 1976.godine zaustavljen u četvrtfinalu od Kubanca Martineza.

Jedna od najvećih imena jugoslovenskog boksa iskoristila su priliku da u društvu nekadašnjeg šampiona Keta Boškovića, koji je sada jedan od nacjenjenijih sudija, evociraju uspomene na dane slave. Posebno zanimljivo bilo je kada se Mirko Puzović prisjetio borbe protiv Keta Boškovića prije tačno 48 godina, kada su radili meč za titulu prvaka Jugoslavije.

-Ovaj šampionat donio je zaista dobre meéeve. Iznenađen sam da se u ženskom boksu mogu vidjeti tako dobre borbe. Prvenstvo je bilo sjajno organizovano, zaista mi je drago da sam dosao i imao priliku da uživam u dobrom boksu. Ne znam da li će u Srbiji vjerovati kada budem pričao kakav kvalitet ima ženski boks, ali zaista sam prijatno iznenađen – rekao je Puzović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
24.10.2022-17:33 17:33

Ne rekoste u čemu su ovi dvojica iz Crne Gore bili šampioni…