Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Stefan Savić: Trenuci u dresu reprezentacije su nezaboravni

Sedmi put u karijeri Savić je izabran za najboljeg crnogorskog fudbalera, čime se izjednačio sa Mirkom Vučinićem nekada jednim od najboljih evropskih golgetera.

Fudbalski savez Crne Gore, na svečanosti održanoj krajem 2023. godine, uručio je nagrade najboljima u minuloj godini, a među nagrađenima ponovo je bio Stefan Savić.

Sedmi put u karijeri Savić je izabran za najboljeg crnogorskog fudbalera, čime se izjednačio sa Mirkom Vučinićem nekada jednim od najboljih evropskih golgetera.

U razgovoru za Meridian Sport, stameni štoper Atletika govorio je šta za njega predstavlja nagrada u domovini, ali je i sumirao utiske nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

“Izuzetno sam ponosan što sedmi put u karijeri dobijam prizanje za najboljeg igrača Crne Gore. Ova nagrada, kao i prethdonih šest, imaju posebno mjesto kod mene jer, kako uvijek ističem, najdraže i najvažnije su nagrade koje dolaze iz tvoje zemlje. Po broju nagrada za najboljeg igrača naše zemlje izjednačio sam se sa Mirkom Vučinićem, nevjerovatnim igračem koji je donio mnogo radosti našim navijačima i posebno sam ponosan na to što sam izjednačen po broju trofeja sa njim. Srećan sam i zadovoljan što su kapiteni i treneri crnogorskih prvoligaša i ove godine prepoznali moj trud, radi i zalaganje u dresu reprezentacije i madridskog Atletika da ostvarim što bolje rezultate i reprezentujem crnogorski fudbal na najbolji mogući način. Hvala im na tome i vjerujem da ću igrama u budućnosti opravdati njihovo povjerenje”, kazao je Savić na početku razgovora.

Atletiko Madrid
FSCG

“Sokoli” su kvalifikacioni ciklus za Njemačku završili iza Mađarske i Srbije, pa su samim tim ostali bez plasmana na završni turnir najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Uprkos tome, Savić smatra da je iza reprezentacije dobar ciklus.

“Nažalost, nijesmo uspjeli da dođemo do velikog cilja i plasmana na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Iza nas je dobar kvalifikacioni ciklus koji je obilježilo nekoliko veoma dobrih utakmica našeg tima. U nekim mečevima igru nije ispratio rezultat, u nekim mečevima smo do rezultata došli u posljednjim sekundama… U svakoj utakmici dali smo maksimum, tu nema ni najmanje dileme, ali ni ovog puta to nije bilo dovoljno da napravimo najveći rezultat u istoriji crnogorskog fudbala. Bili smo blizu, do kraja u igri, ali u isto vrijeme i daleko od plasmana jer nijesmo zavisili od sebe već od rezultata naših protivnika… Ne možemo biti zadovoljni krajnjim ishodnom kvalifikacija jer smo željeli i radili za veliki rezultat, ali možemo i moramo biti zadovoljni igrama u većem dijelu ovog ciklusa”, smatra on.

Atletiko Madrid
FSCG

Nekadašnji fudbaler Partizana, Mančester sitija i Fiorentine ističe da je u ovom kvalifikacionom ciklusu reprezentacija dobila nakoliko igrača koji će biti jako važni u budućnosti.

“Dobili smo stabilnost i nekoliko igrača koji će u budućnosti, po mom mišljenju, značajno doprinijeti igrama reprezentacije. U ovom ciklusu, za razliku od nekih prethodnih, nije bilo velikih oscilacija u igri, što je uticalo na to da do kraja kvalifikacija budemo u igri za plasman na Evropsko prvenstvo. U tom stilu treba da nastavimo i narednih godina, stabilnost nam je potrebna kako bi mogli da budemo konkurentni za plasman na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Ujedno, nekoliko igrača koji su u prethodnom ciklusu dobili značajniju ulogu pokazali su da imaju potreban kvalitet i najavili da se od njih mogu očekivati još bolje stvari u budućnosti”, optimista je Savić.

Iza Stefana Savića je veliki broj utakmica u reprezentativnom dresu. Debitovao je sada već davne 2010. godine u prijateljskom meču protiv Sjeverne Irske, nakon čega je sakupio više od 70 nastupa u dresu sa državnim grbom. Upravo je to bilo vrijeme kada je reprezentacija Crne Gore igrala možda i najbolji fudbal…

“Nijesam siguran da je lako praviti poređenja između različitih generacija reprezentacije. Mnogo je faktora koji utiču na razlike u reprezentaciji od mog debija do danas… Prije svega različiti igrači i različita iskustva koje imaju pojednici. Tu su i razlike u pristupima igri koju su imali svi selektori za koje sam igrao… Ono što je konstantno i što će biti i dalje prisutno u reprezentaciji je nevjerovatan osjećaj pripadnosti grupi i atmosfera unutar ekipe”, naglasio je Savić.

Atletiko Madrid
Reuters

Legendarni Cico Kranjčar pružio je Saviću šansu kada je Mojkovčanin imao samo 19 godina, a vrlo brzo se “usidrio” u posljednjoj liniji i sve do danas nezamjenljiv na toj poziciji.

“Izuzetno sam ponosan što već 13 godina „trajem“ u reprezntaciji i što sam do sada, u dresu koji mi posebno znači, odigrao 72 utakmice i postigao devet golova. Kada sam počinjao da igram za reprezentaciju maštao sam da dođem do ovih brojki i siguran sam da i sada neki novi momci maštaju o istom. Vidimo da se posljednjih godina pojavljuje određeni broj mladih igrača u kojima se priča… Ovih dana mnogo čitamo o Vasiliju Adžiću za kojeg se interesuju veliki evropski klubovi… Siguran sam da u njegovoj generaciji ima veoma talentovanih igrača iz posljednje linije i nadam se da će neko od njih u budućnosti ostvariti svoje snove kada je reprezentacija u pitanju i da će me uspješno zamijeniti u odbrani gola našeg nacionalnog tima”.

Posljednji kvalifikacioni ciklus pokazao je da Crna Gora može imati značajno širi roster, nego što je bio slučaj.

“Kao što sam ranije rekao, igrači koji su dobili priliku pokazali su da imaju potreban kvalitet i da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti”, ponovio je on.

Savić u svojoj karijeri ima veliki broj trofeja, a izdvojio je nekoliko najdražih momenata iz zaista velike karijere.

“Neki od najdražih momenata u dosadašnjoj fudbalskoj karijeri su definitivno vezani za reprezentativni dres. Počelo je sa omladinskom reprezentacijom i plasmanom u elitnu rundu, što je bio prvi put da neka mlađa selekcija preskoči prvi stepenik u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zatim debi za seniorsku reprezentaciju u duelu sa Sjevernom Irskom, ostvarenje velikog sna koji sam imao… Pamtiću i prvi „mega“ meč za reprezentaciju koji sam igrao od početka, duel sa Engleskom na ‘Vembliju’. Pa nezaboravna asistencija Andriji Delibašiću za pogodak protiv Engleza u Podgorici kojim smo izborili plasman u baraž za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Naravno, prvi golovi za nacionalni tim imaju posebno mjesto u mom sjećanju, oni iz duela sa Albanijom u Skadru… Tu su i momenti osvajanja trofeja sa klubovima za koje sam igrao – prvenstvo i Kup Srbije sa Partizanom, Premijer liga sa Mančester sitijem, prvenstvo Španije sa Atletikom, kao i UEFA Liga Evrope i UEFA Superkup Evrope sa Atletikom… Sve su to momenti kojih se rado sjećam i koji su obilježili moju dosadašnju karijeru”, nije štedio riječi iskusni štoper.

 

Igranje na vrhunskom nivou nosi određeni pritisak, mnogo rada, odricanja i posvećenosti. Savić se više od deceniju sa tim izazovima veoma dobro nosi.

“Profesionalni fudbal zahtijeva mnogo posvećenosti, rada i odricanja. Ipak, fudbalom se profesionalno bavim već dugi niz godina i naučio sam kako da nađem sredinu kada je u pitanju odnos između profesionalnog i privatnog. Naravno, neophodno je da porodica i najbliže orkuženje imaju razumijevanja za sve obaveze. U mom slučaju postoji puno razumijevanje i srećan sam što je tako”, zaključio je Stefan Savić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve