Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Španci pišu: Dubai u ABA ligi i Evroligi, trener Svetislav Pešić?

Priča o ulasku velikog sponzora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stara je više od godinu dana, a i tada se pominjala mogućnost generalnog sponzorstva vrijednog više od 50.000.000 eura godišnje.

Senzacionalna vijest za regionalnu i evropsku košarku, specijalizovani košarkaški portal Encestando javlja kako Evroliga predlaže da klub iz Dubaija uđe u Jadransku ligu i tako zaigra u elitnm takmičenju, a za glavnog trenera navodno je izabran Svetislav Pešić!

Krenimo redom… Encestando tvrdi da je plan Evrolige da u sljedećem proširenju takmičenja dozvoli ulazak Pariza i neimenovanog kluba iz Dubaija.

Parižani trenutno igraju Evrokup sa budžetom koji prevazilazi devet miliona evra, što je duplo više od onoga što je na raspolaganju bilo prije dvije godine. Sa ulaskom u Evroligu došli bi novi investitori pa bi budžet Pariza otišao u nebo, tvrdi španski sajt.

Nije tajna da je velika želja čelnika Evrolige da imaju klub iz glavnog grada Francuske u svom krugu redovnih učesnika elitnog takmičenja, kao i London kome bi se pozivnica uputila tek kroz nekoliko godina, pošto se britansko košarkaško tržište stabilizuje.

Sada dolazimo do onog, nama najzanimljivijeg dijela. Naime, prisustvo kluba iz Dubaija izazvalo je određenu zabrinutost pošto bi letovi iz, na primjer, Madrida i Kaunasa trajali i po osam, a iz Berlina sedam sati. Za gradove poput Beograda, Atine i Istanbula ne bi bilo problema jer bi put trajao do pet sati.

Priča o ulasku velikog sponzora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stara je više od godinu dana, a i tada se pominjala mogućnost generalnog sponzorstva vrijednog više od 50.000.000 eura godišnje. U zamjenu bi Dubai bio domaćin Fajnal fora Evrolige u narednim godinama, a takmičenje bi klubu garantovalo dugoročni ugovor.

Ono na šta se Encestando posebno osvrće i tvrdi da ima potvrdu iz više izvora vezano je za status kluba iz Dubaija u evropskoj košarci. Tačnije, da je Evroligin prijedlog da se ekipa iz UAE takmiči u Jadranskoj ligi i takođe u Evroligi. Za regionalno takmičenje bi eventualni ulazak kluba iz Dubaija navodno donijelo značajnu finansijsku injekciju jer bi u suprotnom bilo gotovo nemoguće da se ovako nešto dogodi.

Encestando ističe da je iz više izvora takođe ima potvrdu da je za trenera ovog kluba izabran Svetislav Pešić. Iza ovog poduhvata, prema tvrdnjama ovog izvora, stoji Dejan Kamenjašević, koji je u Đironu otišao kao 17-godišnjak i zatim radio kao Pešićev pomoćnik u ovom klubu prije 18 godina.

U pitanju je košarkaški radnik rodom iz Sarajeva, koji stoji iza specijalizovane košarkaške akademije PSSA sa sjedištem upravo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Encestando podsjeća i da veliku ulogu u pregovorima Dubaija i Evrolige ima Đorđe Đoković, mlađi brat najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića.

Sa eventualnim ulaskom Pariza i Dubaija Evroliga bi se izvesno proširila na 20 klubova, jer nije za očekivati da oni budu priključeni u sadašnjem formatu od 18 timova. Ako bi se uvećanje broja učesnika dogodilo, Encestando tvrdi iz svojih izvora da to najvjerovatnije vodi ka stvaranju dvije konferencije od po deset klubova. I to je nešto čemu se takođe teži.

Ovo bi napravilo revoluciju na evropskoj košarkaškoj sceni, a region bi dobio novog člana koji nije iz regiona. Podsjetimo, Makabi iz Tel Aviva je u sezonama 2002/03. i 2011/12. nastupao u Jadranskoj ligi. Takođe se pamte epizode Levskog iz Sofije (2014/15.), češkog Nimburka (2010/11.), mađarskog Solnoka u periodu od 2012. do 2015. godine, timova koji nisu iz regiona SFRJ.

Teško da bi ovakve informacije neko objavio bez dobre zaleđine. Ali, svakako ih treba uzeti sa dozom rezerve, bar dok se najuticajniji evropski mediji ne oglase.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve