Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

SP RUKOMET: Francuska prejaka za Crnu Goru, dominacija golmana Žerara

Francuska trenutno ima šest, Crna Gora je ostala na dva, dok je Slovenija posle pobede nad Iranom stigla do četvrtog boda

Rukometaši Crne Gore poraženi su od Francuske na startu druge faze takmičenja na Svjetskom prvenstvu sa 35:24 (16:13). Igrač utakmice bio je sjajni golman Francuza Vinsen Žerar.

Francuska trenutno ima šest, Crna Gora je ostala na dva, dok je Slovenija posle pobede nad Iranom stigla do četvrtog boda.

Prevagu na tasu Francuske, donijeli su Ričardson sa deset golova, dok su po tri postigli Lene, Mae i Nai, Na drugoj strani, prednjačio je Božović sa šest golova.

Crna Gora ne smije da klone duhom iako je u ovom momentu plasman u četvrtfinale miljama daleko. Plasman među osam najboljih je bio od velikog značaja jer je garantovao mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Međutim, u nastavku šampionata Crna Gora mora da odigra izuzetno jako i odgovorno protiv Poljske i Slovenije, kao i kasnije u borbama za konačni plasman, jer će plasman na Svjetskom prvenstvo odlučivati o tome ko će biti u kvalifikacijama za mjesto na Igrama u Parizu, a linija će se definitivno spuštati.

Izabranici Zorana Roganovića parirali su jednoj od najboljih selekcija na planeti do sredine prvog poluvremena, kada je Francuska uspjela da pobjegne na 9:5, a nedugo zatim i na 16:11. Crna Gora se trudila da stigne do egala, ali je na kraju prvog poluvremena, Francuska vodila sa 16:13, a veliku pomoć je dobila i od igrača Crne Gore, koji su propustili da realizuju dva sedmerca, uz nekoliko zicera….

Raspoloženi za igru u napadu u sastavu Francuske, bili su Ričardson sa četiri, odnosno Mae i Fabregas sa po tri gola. Kod Crne Gore, Miloš Božović je postigao četiri, Mirko Radović i Božidar Anđelić po dva gola.

U nastavku meča, Francuska je vrlo brzo ponovo uspjela da stekne prednost od pet golova – 19:14 i bilo je jasno da će Crna Gora morati da odigra vrhunski u oba smjera kako bi stigla do pozitivnog rezultata, protiv selekcije o čijim kvalitetima i uspjesima je izlišno trošiti riječi.

Sve dileme oko pobjednika rešene su vrlo brzo je je Francuska nastavila da igra u jakom ritmu, evidentno je bilo da igrače Crne Gore muče promašaji iz prvog poluvremena, Francuska je pobegla na 23:16, a zatim mirno privela meč kraju.

U narednoj rundi, Crna Gora igra protiv Poljske, dok će Francuska odmjeriti snage sa selekcijom Irana. U prvom meču grupe, Slovenija je nadigrala Iran sa 38:21.

LIVE BLOG mogli ste da pratite na portalu AKTUELNO.

TOK UTAKMICE

2. poluvrijeme

32.minut – Crna Gora – Francuska 13:18
Šteta, šteta. Žerar je najprije odbranio šut Božovića sa 9 metara, a onda je Bakić uhvatio odbijenu loptu i propustio zicer, preciznije Žerar je i to “skinuo”. Čak 12 odbrana francuskog čuvara mreže. Bila je to lijepa prilika da priđemo na -2, umjesto toga, Francuzi mini serijom 2:0 ponovo odlaze na rekordnih +5.

1. poluvrijeme

poluvrijeme: Crna Gora – Francuska 13:16
Prihvatljiv rezultat na polovini meča imajući u vidu da su “eksperti” u dva navrata imali pet golova viška. Fale na pogoci Miloša i Branka Vujovića, Simić solidan na golu. Božović je u napadu pokazao najviše, četiri puta je matirao Žerara.

28.minut – Crna Gora – Francuska 11:14
Važan pogodak daje Vujačić, u situaciji kada su sudije podigle ruku sugerišući da je napad pasivan.

19.minut – Crna Gora – Francuska 6:10
Mae je Francuzima donio +5, nakon čega je Božović smanjio rezultat i prekinuo šestominutni post bez gola naše selekcije.

18. minut – Francuski golman Žerar za 18 minuta odbranio dva sedmerca i čak 9 šuteva i ključni je igrač u toj moćnoj selekciji.

15.minut – Crna Gora – Francuska 5:7
Žerar ponovo brani sedmerac Milošu Vujoviću. Razbranio se francuski čuvar mreže, ima čak sedam intervencija. Vujovićev šut je zasad 0/3.

Francuska prvi put ima dva gola prednosti, Mae je iskoristio sedmerac 6:4, deset minuta igre.

3. minut -Fabregas je doveo Francuze u vođstvo, poravnao je Lazović. Igra se gol za gol na startu meča 3:3.

Počela je utakmica.

Najava meča:

Crnogorska reprezentacija biće oslabljena neigranjem pivota Nemanje Grbovića, koga je zbog povrede u timu zamijenio Miodrag Ćorsović, član slovenačkog Trimo Trebnja.

“Veliki je hendikep za našu ekipu, jer svi znamo što Grba znači našoj igri. Biće veoma teško u napadu, jer smo većinu njih završavali preko njega, ili je on stvarao šanse za druge igrače. Međutim idemo dalje, imamo naše planove koje smo zacrtali. Sigurnk da će nas ovo malo poremetiti, ali tu su Vuk Lazović i mladi Miodrag Ćorsović”, kazao je selektor Zoran Roganović.

I protiv Francuske, koja je apsolutni favorit, naša selekcija ići će na pobjedu, najavljuje Roganović.

“Francuska ima rutinu na velikim takmičenjima i oni će dodati gas kad to bude potrebno, ali želimo već na ovom prvenstvu da pokažemo da možemo da igramo sa svima. To smo pokazali protiv Španije, onda rutinske dvije pobjede protiv protivnika koji nisu iz vrha. Tako da se i mi polako uključujemo i siguran sam da ćemo, uprkos problemima, dokazati da možemo da se nosimo sa njima. Idemo na pobjede u sva tri meča. I dalje je cilj četvrtfinale.”

Lijevi bek i najmlađi član crnogorske reprezentacije, Radojica Čepić, ističe da ekipa mora pokazati da zaslužuje biti među najboljima.

“Ispunili smo svoj prvi cilj da prođemo u drugu fazu. Sad se postavljaju neki drugi ciljevi, igramo protiv težih protivnika gđe moramo da pokažemo da zaslužujemo da budemo tu. Pokušaćemo da pružimo što bolji otpor. Francuska je jedna od najboljih ekipa svijeta, imaju odlične igrače, ali treba da pokušamo da se spremimo što bolje za njih i da pomažemo da iznenadimo i napravimo što bolji rezultat.”

Iz francuskog tabora poručuju da su oprezni pred svaki duel, jer su iznenađenja moguća.

“Znamo da takmičenja mogu imati veoma različite preokrete. Početi Glavnu rundu sa četiri boda znači imati malu prednost i sigurnost, ali moraćemo da se suočimo sa jakim timovima. Crna Gora može biti neugodan protivnik” rekao je selektor Francuske Gijom Žil za IHF.

Duel rukometaša Crne Gore i Francuske u Krakovu počeće u 18 časova (RTCG 2). Naša specijalna emisija počeće u 17 sati, a gost u studiju biće bivši reprezentativac Mladen Rakčević.

Rival crnogorskih rukometaša je zvanični olimpijski šampion i rezultatski najdominantnija selekcija 21. vijeka, koja je do sada tri puta osvajala zlatnu olimpijsku medalju, šest puta bila prvak planete, a tri puta najbolja na Starom kontinentu.

Iako im nedostaje nekoliko prvotimaca na ovom turniru, Francuzi su pokazali da su među glavnim kandidatama za trofej. Predvode ih Remili, Mae i jedan od najboljih rukometaša svih vremena, Nikola Karabatić.

Naša selekcija je prvu fazu završila sa trijumfima protiv Čelea i Irana i porazom od Španije, pa je u Glavnu rundu prenijela dva boda. “Trikolori” maksimalnih četiri, pošto su ostvarili sve tri pobjede, nad Poljskom, Saudijskom Arabijom i Slovenijom.

U dosadašnja dva međusobna meča Francuzi su ubjedljivo slavili, prije 10 godina na Svjetskom prvenstvu, i prošlog januara na prvenstvu Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve