Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Šahisti otputovali na Olimpijadu

Najveća svjetska smotra šaha, koja se po prvi put održava u Indiji, ugostiće 189 muških i 161 žensku reprezentaciju, što je rekordan broj

Reprezentativke i reprezentativci Crne Gore u šahu, otputovali su na Olimpijadu, koja se održava u Čenaju.

Najveća svjetska smotra šaha, koja se po prvi put održava u Indiji, ugostiće 189 muških i 161 žensku reprezentaciju, što je rekordan broj.

Muška šahovska reprezentacija nalazi se na 40-om mjestu po startnom rejtingu. Podsjetimo, po prvi put u reprezentaciji sva četiri prvotimca imaju rejting veći od 2500 poena. Na prvoj tabli nastupiće velemajstor Denis Kadrić koji je nedavno prešao na crnogorsku rejting listu, a na drugoj desetostruki i aktuelni prvak Crne Gore velemajstor Nikola Đukić. Luka Drašković, kome će u Čenaju biti priznata velemajstorski titula, obezbijedio je mjesto na trećoj tabli, dok će na četvrtoj nastupiti iskusni velemajstor Dragiša Blagojević. Debitant u nacionalnom timu, Andrej Šuković je rezerva, a selektor je nekadašnji reprezentativac, velemajstor Dragan Kosić.

Žensku reprezentaciju, koja je na startnom 66-om mjestu predvodiće naša najbolja igračica Aleksandra Milović. Mlada Nikolina Koljević već je standardna u reprezentaciji i nastupiće na drugoj tabli, dok će na trećoj tabli nastupati nekadašnja omladinska šampionka Kristina Bačić, inače jedina žena pilot u nošoj Vojsci. Mlade Mateja Popović i Milena Mosurović su debitantkinje i od njih se očekuju dobre igre.

“Nadamo se da će obje reprezentacije ostvariti rezultate bolje od početnih i da ćemo po povratku u Crnu Goru imati razloga za radovanje. Potencijalno iznenađenje očekujemo od muške reprezentacije, koja je spoj mladosti i iskustva, a ništa manje nijesu ni šanse naših dama – istakao je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović, koji takođe putuje za Indiju, koji će biti delegat na kongresu Svjetske šahovske federacije na kome će se birati predsjednik FIDE”, ističu iz saveza.

U delegaciji je i Igor Vujčić koji će suditi, a naš sudija će imati veliku čast da sudi na prvim stolovima. Šef delegacije je Mitar Đukanović koji će svakodnevno izvještavati.

Naša delegacija otputovala je danas do Tirane, a dalje će nastaviti put avionom do Dubaija. Sjutra u ponoć nastaviće put do Čenaja u koji će prema planu stići u cetvrtak u ranim jutarnjim časovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve