Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Roneks Kipruto suspendovan zbog dopinga

Kipruto je suspendovan zbog upotrebe zabranjene supstance ili doping metode, na osnovu principa biološkog pasoša sportiste, koji je razvila Svjetska antidoping agencija (WADA).

Kenijski atletičar Roneks Kipruto, osvajač svjetske bronze u trci na 10.000 metara prije četiri godine i svjetski rekorder u uličnoj trci na 10 kilometara, privremeno je suspendovan zbog dopinga, saopštila je danas Jedinica za integritet atletike (AIU).

Kipruto je suspendovan zbog “upotrebe zabranjene supstance ili doping metode”, na osnovu principa biološkog pasoša sportiste, koji je razvila Svjetska antidoping agencija (WADA).

Sa 23 godine, Kipruto se smatra ozbiljnom nadom u kenijskoj atletici. On je u Dohi 2019. godine osvojio bronzu na planetarnoj smotri, a godinu dana kasnije u Valensiji je postavio novi svjetski rekord u uličnoj trci na 10 kilometara (26 minuta i 24 sekunde).

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine zauzeo je deveto mjesto u trci na 10.000 metara.

Kenija i njeni dugoprugaši odgovorni su za mnoge slučajeve dopinga poslednjih godina. AIU, nezavisno tijelo zaduženo za testove i istrage, osudilo je u aprilu doping velikih razmjera u toj afričkoj zemlji, ocjenivši da je “sve bolje i bolje organizovan”, uz uključivanje ljudi sa medicinskim iskustvom.

Još jednom se pokazalo da u atletici nema “nevinih” i da je samo pitanje kada će biti uhvaćeni sa “prstima u pekmezu”, pogotovo kada su u pitanju atletičari iz sportski najrazvijenijih zemalja.

Odavno je poznato da su pojedine zemlje već dugi niz godina privilegovane od strane WADA i da neki smiju da koriste, pod izgovorom “iz zdravstvenih razloga”, ono što drugi ne smiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve