Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Podgorički maraton: Slađana stigla do olimpijskih bodova, Koprivica za istoriju

Pobjednici maratona, koji će biti upamćen po specifičnim uslovima i posebnim mjerama zbog složene situacije sa koronavirusom, su član Mornara i veteranske reprezentacije Crne Gore Dragoljub Koprivica i Slađana Perunović iz Nikšića

Kenijcima je godinama prijala Podgorica, ali je nakon višegodišnje dominacije na Podgoričkom maratonu, jučerašnji je protekao u znaku najboljih crnogorskih dugoprugaša.

Perunović postolje, Foto: Pobjeda.me

Pobjednici maratona, koji će biti upamćen po specifičnim uslovima i posebnim mjerama zbog složene situacije sa koronavirusom, su član Mornara i veteranske reprezentacije Crne Gore Dragoljub Koprivica i Slađana Perunović iz Nikšića.

Zbog mnogo manjeg broja učesnika nego obično (mada su stigli učesnici iz čak 19 država) glavne trke na 42 kilometra i 195 metara nijesu donijela posebna uzbuđenja. Veteran Dragoljub Koprivica, koji je naš najbolji maratonac, iskoristio je situaciju da ispiše istoriju, jer mu konkurencija i nije pravila velike poteškoće, dok je Slađana Perunović u laganom ritmu došla do pobjede i titule šampionke Crne Gore, koja joj je donijela i neophodnih 100 bodova koji mogu biti od izuzetnog značaja za sticanje olimpijske norme.

Koprivica je, inače, policijski službenik Uprave policije i zvanični prvak Balkana za veterane na 5.000 metara i polumaratonu i reprezentativac Crne Gore u više disciplina. Na kružoj stazi dugoj kilometar u ulici Crnogorskih serdara, imao vrijeme 2:46:26. Drugi je bio Bob Hugendorn iz Holanedije (3:05:16), dok je treće mjesto osvojio član Nikšića Branko Krkalović 3:17:29. Slađana Pejović do titule je stigla u vremenu 3:08:24.

“Bilo je čudno, jer nijesam imala konkurenciju koja bi me tjerala da pojačam ritm. Osim toga prvi put smo imali priliku da trčimo maraton u ovim specifičnim uslovima i na kružnoj stazi. Vrijeme je bilo dobro, mada možda i toplije nego što je očekivano za ovaj vremenski period. Imala sam veliku želju da odradim trku i stignem do nove titule “, kazala je Perunović.

Po novim pravilima IAAF uveo je novi sistem za plasman na veliko takmičenje. Atletičari skupljaju bodove, poput tenisa, a najviše donosi olimpijsko zlato (250), a domaća prvenstva 100. IAAF pravi presjek sa pet najvrednijih nastupa…Samim tim Slađana je osvojila 100 bodova.

“Sigurna sam da mogu brže od rezultata koji sam ostvarila, ali najvažnije je da sam završila maraton, da sam osvojila željenih 100 bodova i da nastavljam da sanjam ponovni plasman na Olimpijske igre”, dodala je Slađana, koja je očekivano odbranila titulu titulu šampiona Crne Gore.

Polumaraton
U polumaratonu slavili su Genci Liga iz Albanije (1:19:18) i Dijana Stanišić iz podgoričkog kluba Sparta (1:34:43). Drugo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Marko Kavaja 1:19:28, a treće Mojkovčanin Branislav Baltić 1:19:57. Kod dama druga je bila Rada Miladinović (1:36:59), a treće Baranka Ana Krivokapić 1:48:09.

U trci rekrekativaca u ,,malom maratonu” najbolji je takođe bio takmičar iz Albanije Mema Gersild (1:32:28), drugi je bio Rus Nikita Karčenko 1:34:05, a treći Dragan Kumburović 1:37:42. U ženskoj konkurenciji rekreativki najbolja je bila Tamara Milošević iz Srbije – 1:48:52, dok je druga bila Jelena Kumburović (Podgorica) 1:56,08, a treća Anđela Kovačević (Danilovgrad) 1:56:41.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve