Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Peter Prevc ispisao istoriju skijaških skokova i na Planici zatvorio posljednju stranicu u karijeri

Prevc je svojim rezultatima nadmašio mnoge dječačke idole i na taj način postavio nove granice snova koje će njegovi nasljednici pokušati da nadmaše u godinama koje dolaze. 

Jedan od najboljih takmičara u skijaškim skokovima u istoriji, Slovenac, Peter Prevc (32) završio je karijeru na posljednjem ovosezonskom takmičenju i u to u rodnoj Sloveniji, na čuvenoj Planici i tako zatvorio posljednju takmičarsku stranicu.

Prevc je svojim rezultatima nadmašio mnoge dječačke idole i na taj način postavio nove granice snova koje će njegovi nasljednici pokušati da nadmaše u godinama koje dolaze.

“Ovo je moja posljednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrijevala neko vrijeme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smjeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svjetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je cijeli ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled”, rekao je nedavno Peter Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspjehe.

Pamtiće ljubitelji ski skokova 2009. godinu kada se pojavio mladi Peter Prevc i odjednom zadobio veliki broj obožavaoca, ne samo u Sloveniji već i širom Evrope. Od starta je bio član kluba „Triglav” iz Kranja. Prvo zvanično takmičenje bilo mu je u Lilehameru u Norveškoj.

Naredne godine (2010) predstavljao je Sloveniju na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru, gdje je bio sedmi na maloj i 16. na velikoj skakaonici. Ekipno, u timu sa Primožem Piklom, Mitjom Mežnarom i Robertom Kranjecom zauzeo je osmo mjesto.

Nije mu bilo potrebno mnogo vremena da pokaže talenat, jer je već u sezoni 2011/12 počeo da niže zapažene rezultate. Na kraju te sezone zauzeo je 35. mjesto u Svjetskom kupu osvojivši 106 bodova. Svaka naredna sezona donosila je sve bolje rezultate, pa je već naredne osvojio i prvu medalju i to bronzanu na Svjetskom prvenstvu u Oslu 2011. godine.

Dvije godine kasnije (2013. godine) još dva odličija na grudima mladog Slovenca, oba na Svjetskom prvenstvu u Val di Fijemeu, srebro na velikoj skakaonici i bronza na maloj. Iste godine proglašen je za najboljeg sportistu Slovenije.

Nije dugo čekao ni na olimpijsku medalju, ona je stigla 2014. godina na igrama u Rusiji, grad domaćin bio je Soči. Prvo je osvojio srebro na maloj skakaonici, a samo par dana kasnije i još jedno odličije, bronza na velikoj.

Uspio je da osvoji i medalje u timskom takmičenju, Slovenija je na igrama u Pekingu 2022. godine bila srebrna u muškoj konkurenciji, dok je zlato osvojeno u mješovitom sastavu. U Harakovu 2014. godine bio je i bronzani na Svjetskom prvenstvu u ski letovima.

U sezonama 2013/2014. i 2014/2015. završio je na drugom mjestu u Svjetskom kupu, prvo iza Kamila Stoha, a onda iza Severina Frojnda. No, to je bila samo uvertira za ono što će napraviti naredne godine.

Najduži skok u karijeri ostvario je 15. februara 2015. godine na letaonici u Vikersundu, kada se zaustavio na 250 metara.

Te sezone 2015/2016 cijela Slovenija je gledala kako Peter Prevc ređa 15 pobjeda, osvaja četiri skakaonice i uzima Kristalni globus Svjetskog kupa. Još uvijek je aktivan njegov rekord po broju osvojenih poena u Svjetskom kupu upravo iz sezone 2015/2016 od 2.303 boda, drugi na toj listi je Austrijanac Štefan Kraft koji je u sezoni 2023/2024 osvojio 2.149 bodova.

2016. godine okitio se zlatom na Svjetskom prvenstvu u letovima u Bad Mitendorfu (Austrija). Kada su u pitanju Svjetska prvenstva u letovima, ima i tri ekipne medalje, srebro iz Obersdorfa (Njemačka) 2018. godine i dva zlata, Vikersund (Norveška)  2022. godine i Bad Mitendorf 2024. godine.

 (foto: Guliver/AP Photo/Matthias Schrader)

Nakon nezaborave sezone 2015/16 u kojoj je uspio da 22 puta bude na podijumu, naredne godine doživo je neprijatnost u Engelbergu, pad je uslovio povredu članka i nakon toga brojne operacije, što ga je sigurno omelo da bude u rangu sa živim legendama ovog sporta, Adamom Mališem, Janeom Ahonenom, Svenom Hanavaldom.

Odluku o penziji sigurno je ubrzao i pad prošle godine na Planici sa visine od 70 metara. Prevc se prevrtao oko 100 metara, ali srećom nije imao ozbiljnije posljedice. Harizmatičan kao i uvijek, brzo se javio i samo napisao: “Ne pokušavajte ovo kod kuće”.

Ono što je sigurno, to je da će se prezime Prevc i u narednim godinama pominjati u zimskim sportovima. Osim Petera, koji je istinska legenda ski skokova, u Svjetskom kupu takmiči se i njegov brat Domen, koji je baš danas u posljednjem takmičenju ove sezone bio drugi na Planici. Prije dvije sezone, tri brata Prevc su bila dio najboljih skakača svijeta, ali je srednji, Cene odlučio da se povuče. Otac trojice skakača, Dane Prevc već godinama je dio sudijskog tima u Svjetkom kupu.

 (Foto: Sloski/Gepa)

Najviše nada se ipak polaže u sestru Niku Prevc, koja sa samo 18 godina dominira u Svjetskom kupu i ove godine je osvojila Kristalni globus sa osvojenih 1. 454 boda, ispred Eve Pinkelnig iz Austrije (1. 305) i Kanađanke Aleksandriea Loutit (1. 030).

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve