Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

MAJDA MEHMEDOVIĆ : “Lavice” je bilo uživanje gledati, Norveška je do finala stigla na iskustvo!

Podmlađena ekipa je bez sumnje pokazala veliki kvalitet, a mi smo Majdu upitali šta im je to nedostajalo kako bi se borile za medalju.

Najbolje crnogorske rukometašice nastup na 26. Svjetskom prvenstvu u rukometu završile su na sedmom mjestu, a bivša reprezentativka Majda Mehmedović je za Meridian Sport rekla kako je bilo pravo uživanje gledati podmlađenu ekipu kako igra na prvom velikom takmičenju od kada su u izmijenjenom sastavu.

Majda je za poduhvat mlade reprezentacije imala samo riječi hvale.

“Biti sedmi na Svjetskom prvenstvu je veliki uspjeh, a pogotovo u podmlađenom sastavu. Ne smijemo da zaboravimo da smo na prošlom prvenstvu bile na poražavajućem 22. mjestu, pa se na ovom vidi ogroman napredak. Zauzeti sedmu poziciju predstavlja veliki iskorak za našu mladu reprezentaciju i mislim da su svi jako ponosni na sve što su uradile. Bilo je uživanje gledati ih”, rekla je Mehmedović za Meridian Sport.

Podmlađena ekipa je bez sumnje pokazala veliki kvalitet, a mi smo Majdu upitali šta im je to nedostajalo kako bi se borile za medalju.

“Smatram da je ovoj reprezentaciji najveća mana upravo mladost i to što nemaju dovoljno iskustva. Peh koji je imala Marta Batinović je bio veliki hendikep, ali kao glavni problem navela bih nedostatak iskustva igračica na desnoj strani. Navikli smo da i bekovi i krila sa obje strane imaju isti učinak, ali uz kvalitetan rad će i to na sljedećem takmičenju biti još bolje”,poručila je bivša reprezentativka.

Intervju
Foto: RSCG

Rivali našim najboljim rukometašicama u kvalifikacijama za Olimpijske igre su Njemačka, Slovenija i Paragvaj, a Majda kaže da pored teških rivala vjeruje u naše “lavice”.

“Cilj reprezentacije svakako su bile kvalifikacije za Olimpijske igre. Gdje god da se bude održavao turnir znam da će se dobro spremiti i za Njemački i za Sloveniju. Paragvaj nije na našem rukometnom nivou, ali Njemačka i Slovenija jesu tako da im želim puno sreće. Uz jaku odbranu koju su pokazale i na Svjetskom prvenstvu ne sumnjam da ćemo ih gledati u Parizu. Rivali jesu teški, ali vjerujem u naše ‘lavice’.”

Majda je nakon toga naglasila i kako se u samo par godina tempo igre popeo na novi nivo, te da je zbog toga sa uživanjem gledala kako nove rukometašice igraju na Svjetskom prvenstvu, a uz to je prokomentarisala i veliko finale u kome su se ponovo suočile Francuska i Norveška.

“Moram priznati da je bilo dosta mladih igračica koje su mi zapale za oko. Mislim da je, ne samo kod nas nego i u drugim reprezentacijama, došlo do smjene generacija i da osim Norveške koja ima istu ekipu dugi niz godina, sve ostale reprezentacije imaju neke nove klinke. Igra se drugačiji rukomet nego onaj koji smo mi igrale, ali je i dalje brz i sa puno duela i jakom odbranom u kojoj se podrazumijeva dobar golman. Uz sve to dolazi i lakša pozicija za brze golove tako da je stvarno bilo uživanje gledati Svjetsko prvenstvo.  Norveška i Francuska su od početka pokazale da su dominante. Možda Norveška i ne toliko, a one uvijek na račun iskustva pronađu put do finala. Želim vidjeti tu ekipu kako igra bez par igračica, ali Francuska je definitivno zasluženo osvojila Svjetsko prvenstvo.”

Ovo je prvo veliko takmičenje na kom jedno od najboljih krila crnogorske reprezentacije ikada nije učestvovalo, a iako joj je teško da ih gleda, tvrdi da se na TV-u neke stvari mnogo bolje vide.

“Sa strane je uvijek teško gledati, ali se i podrazumijeva da je na terenu i pored njega drugačije. Preko TV-a se neke stvari mogu mnogo bolje vidjeti. Naravno da je sve to emotivno i ne smatram da bih ja, da sam bila tamo, mogla nešto drugo uraditi jer je drugačiji sistem. Uostalom, cure koje su tu zaslužuju da budu tu i meni je drago da gledam naša lijeva krila kako lete i nose reprezentaciju”, poručila je Majda Mehmedović.

Intervju
Foto: RSCG

Ona je ovu priliku iskoristila i da poželi svim reprezentativkama puno sreće u nastavku klupske sezone.

“Nakon Svjetskog prventsva teško je dati bilo kakvu prognozu jer su igračice i fizički i emotivno jako iscrpljene. U narednom periodu im želim puno sreće, ali i da se čuvaju od povreda. Svaka od njih će naći svoj put, a uz dobru borbu ekipe koje najviše žele će doći do fajnl-fora i ostvariti zacrtane ciljeve”, rekla je Mehmedović za Meridian Sport.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve