Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Lažni Mamić ojadio Dinamovce: Nudio nepostojeće dionice kluba za jedan euro

Taj rođeni Dervenćanin s prebivalištem u Zagrebu nasamario je 17 osoba, prisvojivši oko 211.000 eura

“Prevarant Zlatko Mamić (50), koji je kao lažni fudbalski skaut i tobože rođak Zdravka Mamića nudio nesuđenim dioničarima Dinama na otkup dionice tog kluba iako klub nikad nije privatizovan, ipak će kao osuđena osoba morati u zatvor”, piše Jutarnji list.

Međutim, problem je u tome što – za razliku od „pravog“ Mamića koji se krije u Hercegovini – niko i dalje ne zna gdje se ovaj „lažni“ nalazi.

„Bio je prvo na MUP-ovoj potjernici, pa je protiv njega raspisan i evropski nalog za hapšenje, ali svi njegovi izostanci sa suđenja nisu omeli pravosuđe da mu sudi, da ga osudi i, na kraju, čak i povisi kaznu. Tako da će Mamić, ako mu se ikada uđe u trag, u jednoj od hrvatskih kaznenih ustanova morati da oguli godinu i po dana zatvora“, navodi zagrebački list u izvještaju sa suđenja bjeguncu.

Taj rođeni Dervenćanin s prebivalištem u Zagrebu nasamario je 17 osoba, prisvojivši oko 211.000 eura.

„I ko zna koliko bi još ‘trgovao’ dionicama da ga iz Dinama nisu prijavili policiji nakon što su ih nezadovoljni ‘dioničari’ zasuli pitanjima o ‘rođaku Zdravka Mamića'“, piše Jutarnji.

„Tačno je da sam se predstavljao kao osoba koja zna i poznaje ljude u Dinamu. Ali nije tačno da sam raspolagao povjerljivim informacijama, jer nemam nikakve veze s Dinamom niti sam u Dinamu ikad radio. Cilj mi je bio samo doći do novca. Tačno je i da sam ljudima govorio da će Dinamo biti prodat kao dioničko društvo. Povjerovali su mi, a ja sam zadržao njihov novac. Žao mi je i kajem se. Inače, radio sam u Njemačkoj, gdje sam upoznao neke ljude s kojima sam u dobrim odnosima pa ću uz njihovu pomoć vratiti novac jer ću ga pozajmiti. Nažalost, zbog još nerealizovanih poslovnih planova čiju naplatu sam očekivao, nisam bio u mogućnosti vratiti iznose koje sam dobio od oštećenih“, rekao je „Mamićev rođak“ inspektorima tokom istrage još davne 2017.

S obzirom na to da je priznao krivično djelo, varalica je puštena na slobodu i, ruku na srce, jedan dio prevarenih dobio je novac nazad, međutim sedmorici i dalje duguje 91.012 eura, a rok do kojeg je trebalo da vrati „dug“ nedavno je prošao.

Svi oštećenici policiji su posramljeno ispričali da su Mamića poznavali kao vrlo uspješnog direktora iz takozvane piramidalne prodaje za američku kompaniju ‘Total life’ koja se bavila plasmanom dodataka ishrani.

„Zlatko je uvijek nosio skupa odijela i satove. Vozio je skupocene automobile, a kad bismo imali sastanak, mobitel mu je stalno zvonio pa je ostavljao dojam uspješnog poslovnog čoveka. Nismo imali razloga sumnjati u njega“, rekla je istražiteljima jedna od osoba koja je za više hiljada eura „kupila“ deonice.

Dio novca joj je vraćen.

Zanimljiv je slučaj jedne devojke čija je porodica ‘uvučena’ u prevaru. Njena majka joj je, na temelju poznanstva s Mamićem, rekla da joj je kupovina dionica odlična prilika za zaradu, a s obzirom na to da nisu imali novca, 2.000 eura pozajmio im je otac. Na svaki upit očajnih ljudi gdje su dionice, Mamić im se pravdao:

„To je povjerljiva informacija i nemojte okolo galamiti o tome. To je, znate, tajna“.

Mamić je dionice prodavao po cijeni od jednog eura i potpisivao pisanu izjavu u kojoj se obavezao da će im u zamjenu za novac dati dionice čija će vrijednost na tržištu biti desetostruko veća“.

Najčešća „kancelarija“ bio mu je poznati zagrebački lokal „Leggiero“.

Događalo se da žrtvi uzme i 27.000 eura, a jednom lakovjerniku je obećao zaposlenje u Dinamu i za to uzeo „kotizaciju“ od 13.900 kuna.

„Lažni Mamić“ prvom komšiji Vidoju P. uzeo je ukupno 32.000 eura što za „dionice“, što za „siguran posao“ u Dinamu. Vidoju su dvije godine stizali mejlovi od izvjesne Vedrane iz Dinama, koja mu je nudila opcije za čak četiri različite uloge u klubu.

Da li će i ostale žrtve dobiti novac nazad?

To zna isključivo Zlatko, tamo gdje se trenutno nalazi.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve