Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvalifikacije: Zakoračiti ka Eurobasketu

Od prvog dana treninga u Pou, na jugu Francuske, u taboru ,,crvenih“ očigledan je optimizam pred duel sa oslabljenim Njemcima. Tačno je, Crna Gora ovog puta ne može računati na NBA zvijezdu Vučevića, jednog od najboljih evroligaških centara i kapitena Dubljevića, na beka Petra Popovića koji je ostao u Podgorici… Ipak, selekcija Boška Radovića je manje oslabljena u odnosu na protivnika, čija je glavna zvijezda krilo španske Saragose Robin Bencing

Naši košarkaši u večerašnji (21h) duel sa reprezentacijom Njemačke, u francuskom Pou, ulaze svjesni: pobjeda značajno uvećava šanse za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Radović, Foto: FIBA

Od prvog dana treninga u Pou, na jugu Francuske, u taboru ,,crvenih“ očigledan je optimizam pred duel sa oslabljenim Njemcima. Tačno je, Crna Gora ovog puta ne može računati na NBA zvijezdu Vučevića, jednog od najboljih evroligaških centara i kapitena Dubljevića, na beka Petra Popovića koji je ostao u Podgorici… Ipak, selekcija Boška Radovića je manje oslabljena u odnosu na protivnika, čija je glavna zvijezda krilo španske Saragose Robin Bencing.

Obje selekcije do sada u kvalifikacijama imaju skor 1-1 – a Njemci su bez jasnog takmičarskog motiva, jer su kao domaćini unaprijed izborili plasman na Eurobasket. Ipak, protiv podmlađene selekcije rivala, čija je okosnica grupa mladih igrača iz Bundeslige, Crna Gora očekuje žestok i težak meč. Nakon utakmice sa Velikom Britanijom u nedjelju, neki odgovori o pitanju putnika na Eurobasket biće bliži, dva kola prije kraja kvalifikacija i posljednjeg ,,prozora“ u februaru.

“Sigurno da je ovo prozor u kom bi se moglo dosta toga riješiti i sa tim u glavi ulazimo u oba meča. Prvenstveno u duel sa Njemačkom koji je dosta bitan. Njemci su u kombinovanom sastavu kao i mi, ali su oni rasterećeni jer su kao domaćini već na Eurobasketu i to je jedan opasnost po nas, jer će igrati rasterećeno, uzimati brze šuteve, napadati u tranziciji i to je prvi zadatak da ih usporimo i zaustavimo i iz odbrane stvorimo samopouzdanje za napad”, kazao je Suad Šehović, kapiten Budućnost Volija i kapiten selekcije u odsustvu Dubljevića.

Fokus na odbranu

Od Njemaca se očekuje meč u žestokom ritmu, insistiranje na tranziciji i rješavanju napada u ranoj fazi. Takva igra protivnika zahtijeva specifičan pristup, a dodatna pažnja je na fokusu u defanzivi tokom cijele utakmice.

“Napad će stići iz odbrane, fokusirani smo prvenstveno na odbranu. Imali smo vremena da se odmorimo, pogledamo kako igraju i potpuno smo koncentrisani na prvi meč. Poslije te utakmice ćemo se okrenuti Britancima iako svi potenciraju da je taj meč važniji. Mislim da su oba duela podjednako važna i sa dvije pobjede mislim da bi riješili plasman na Eurobasket”, dodao je Šehović.

Za reprezentaciju ovaj meč dolazi u specifičnom momentu, iza velikog broja igrače je duga pauza zbog slučajeva korona virusa u klubovima. To se prije svih tiče na prvotimce Budućnost Volija, koji tri sedmice nijesu igrali od početka mjeseca, a prošle sedmice nastupili su u tri meča.

“Bilo je dosta problema kod nas u Budućnosti zbog korone, nijesmo trenirali. Došli smo lijepo odmorili, odradili kombinovane treninge, koji su nam pomogli da se osvježimo, tako da mislim i da fizički i psihički spremno dočekujemo sjutrašnji meč”, rekao je Šehović.

Kvalitet rada

Selektor Boško Radović zadovoljan je radom prvotimaca od ponedjeljka u Pou. Ističe da je bilo dovoljno vremena da se selekcija pripremi za duel sa Njemcima, u ovom specifičnom sistemu kvalifikacija.

“Mi smo već ovdje četiri dana, odradili smo šest treninga. Ono što smo zacrtali radimo, ono što je najvažnije nema problema ni povreda, momci rade dobro, rade koliko se može u ovim uslovima da se pripremi utakmica”, rekao je Radović.

Strateg naše reprezentacije je jasan da protivnika treba poštovati, da će biti izuzetno motivisani da pobijede.

“Njemci su došli u nekom kombinovanom sastavu, ali da se ne bi zavaravali to je sastav od igrača iz domaće lige koji igraju vrlo značajne uloge u svojim klubovima. Uz to tu je nekoliko igrača sa strane. To je kvalitetan sastav Njemačke i imaćemo težak zadatak da pokušamo da pobijedimo tu utakmicu. Igraju brzu košarku, sa puno šuteva, pokušaja za tri poena, mi ćemo se truditi da utakmicu uvedemo u ritam koji nama odgovara i ako to tako bude, imamo šansu da u nekoj završnici da dođemo do pobjede”, dodao je Boško Radović.

Nakon ove utakmice, Crna Gore će u nedjelju od 18 časova u Pou igrati protiv Velike Britanije u 4. kolu kvalifikacione grupe. Cilj je izbjeći posljednje mjesto u grupi, pod uslovom da na četvtom mjestu ne završi Njemačka, koja je već izborila Eurobasket.

Zaustaviti šut za tri Njemaca

Posebnu pažnju u odbrani naši košarkaši obratiće na šut sa distance protivnika, o čemu je govorio selektor Boško Radović.

“Njihova igra se zasniva na puno tranzicionih napada, na puno šuteva za tri poena i to je osnovno da zaustavimo. Ako budemo trčali dobro, sa dobrom energijom i budemo disciplinovani u napadu možemo tražiti šansu da pobijedimo. Dugo godina sam u reprezentaciji, znam sve naše momke i ne brinem za naš napad, ono što je osnovno u utakmici sa Njemcima je dobra odbrana”, kazao je Radović.

Bencing: Učio sam od Novickog
Odlični šuter sa distance, krilo španske Saragose Robin Bencing, lider je ovog sastava Njemačke. Očekuje borbu za pobjedu i uvjeren je u dobro izdanje mladog tima.

“Od 2009. godine sam u reprezentaciji i godinama sam učio mnogo od naše legende Dirka Novickog, kako o igri tako i o liderstvu. Sada imamo sjajne mlade igrače, Džošua Obesi je sjajan, Kenet Ogbe igra sa mnogo samopouzdanja. Znam da nas čekaju teški mečevi, prvo sa Crnom Gorom a potom sa Francuskom, ali to je izuzetna motivacija za nas. Bićemo na visokom nivou i spremni za borbu”, rekao je Bencing.

Pažnja na skokove

Njemačka je u dosadašnja dva kola kvalifikacija ostvarila ukupno 84 skoka, a Crna Gora 20 manje. Taj segment igre biće potrebno dobro kontrolisati, pogotovo kada se zna da će se igrati u žestokom tempu.

Ekipe imaju približno isti procenat šuta iz igre – naši košarkaši 40, a Njemci 42 procenta realizacije. Kada su poeni iz kontri u pitanju, Njemci su do sada u kvalifikacijama postigli čak 30, a naši košarkaši 13. Obje selekcije imaju skor 1-1 u grupi G.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve