Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kup CG: Budućnost se pita

Bilo bi veliko iznenađenje da Budućnost ponovo ne podigne pehar, s obzirom na kvalitet i iskustvo ekipe, koje je potvrđeno u dosadašnjem toku sezone u ABA ligi i Evrokupu, gdje plavi, u oba takmičenja, trenutno zauzimaju visoko treće mjesto. Iznenađenje bi bilo da se u finalu treći put uzastopno, sedmi ukupno, ne sretnu abaligaši Budućnost i Mornar, dvije najbolje crnogorske ekipe…

Od ovogodišnjih učesnika finalnog turnira Kupa Crne Gore za košarkaše, jedino je Budućnost osvajala trofej, i to rekordnih 14 puta.

Sutjeska je jedini tim koji je srušio Budućnost u finalu, 2013. godine, ali je ove sezone eliminisana u četvrtfinalu od Podgorice, koja će se prvi put naći u završnici Kupa.

Mornar Barsko zlato i Lovćen su česti učesnici finalnog turnira, Barani više, Cetinjani manje puta igrali su finala, ali su ih uvijek gubili od Budućnosti.

Bilo bi veliko iznenađenje da Budućnost ponovo ne podigne pehar, s obzirom na kvalitet i iskustvo ekipe, koje je potvrđeno u dosadašnjem toku sezone u ABA ligi i Evrokupu, gdje ”plavi”, u oba takmičenja, trenutno zauzimaju visoko treće mjesto. Iznenađenje bi bilo da se u finalu treći put uzastopno, sedmi ukupno, ne sretnu abaligaši Budućnost i Mornar, dvije najbolje crnogorske ekipe…

Lak posao za ”plave”

Voljom žrijeba, u današnjem prvom polufinalu u ”Bemax areni” (17.30 časova) sastaće se gradski rivali, Budućnost Voli i Podgorica. Budućnost je u četvrtfinalu lako eliminisala Milenijum, dok je Podgorica morala da preskoči dvije stepenice, Pljevlja u osmini finala i Sutjesku u četvrtfinalu.

Budućnost je u dosadašnjem toku sezone doživjela ukupno osam poraza na 31 utakmici, tri u ABA ligi i pet u Evrokupu. S obzirom na propozicije Kup takmičenja, Aleksandar Džikić će morati da odabere četvoricu od sedmorice stranaca (Kendrik Peri, Vili Rid, Di Džej Sili, Edin Atić, Marko Jagodić Kuridža, Vladimir Micov, Donatas Tarolis) za nastup na finalnom turniru. To znači da će u rosteru imati deset igrača, što i nije neuobičajena situacija za „plave“ ove sezone zbog problema sa povredama…

I Podgorica će morati da skrati roster za dva stranca, jer ih trenutno ima šest – srpske košarkaše Nikolu Miškovića, Zorana Paunovića, Marka Kovačevića, Aleksandra Langovića i Mihaila Jovičića, te bosanskohercegovačkog igrača Ismeta Sejfića.

Podgorica je u dosadašnjem toku ABA2 lige upisala četiri pobjede i šest poraza, dok u domaćem prvenstvu ima skor 8-4.

Mornar favorit sa Lovćenom

Mornar i Lovćen, drugi polufinalni par, češće su bili rivali na domaćoj sceni, ali se ove sezone još nijesu srijetali, s obzirom na to da se takmiče u dva različita ranga u regionalnom takmičenju.

Barani se bore za sedmo finale, a Cetinjani za treće. Mornar je u četvrtfinalu Kupa eliminisao Primorje iz Herceg Novog, dok je Lovćen prvo u osmini finala bio bolji od SC Derbija, dok je u četvrtfinalu porazio Jedinstvo iz Bijelog polja.

Mornar finalni turnir domaćeg Kupa dočekuje sa abaligaškim skorom 7-11, dok je nastup u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona, odnosno učešće u FIBA Evrokupu završio sa dvije pobjede i pet poraza.

Lovćen je u donjem dijelu tabele u ABA 2 ligi sa tri pobjede i sedam poraza, dok u domaćem prvenstvu ima skor 6-3.

S obzirom na to da je Nemanja Gordić povrijeđen, Mornar će četvoricu stranaca morati da bira među petoricom igrača, a to su srpski košarkaši Strahinja Mićović i Marko Jeremić, Amerikanci Tejlor Smit i Vili Mozli, te Aleksandar Lazić iz Bosne i Hercegovine.

Od učesnika finalnog turnira, jedino Lovćen neće morati da krati roster zbog stranaca, jer ima tri stranca Amerikanca Ajzeu Vašingtona, Šveđanina Ilajdžu Klarensa i Vuka Bojanića iz Bosne i Hercegovine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve