Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Košarkaška Evropa čeka: Ključ sezone u rukama 11 klubova

Predstavnicima 11 klubova sa A licencom Bertomeu će predstaviti opcije za održavanje šest posljednjih kola Evrolige u julu, uz fajnal-ejt turnir umjesto plej-ofa. Biće predstavljene i kandidature potencijalnih gradova domaćina, sa svim prednostima i manama. Na glasanju, klubovi će imati opciju da budu uzdržani. U slučaju neriješenog ishoda, odlučivaće Bertomeuov glas

Sudbina evroligaške sezone biće definitivno i zvanično razriješena danas oko 16:30 časova. Predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu je za taj termin sazvao konferenciju za medije, a ono ključno pitanje, da li će sezona dobiti epilog na terenu, zavisiće od glasanja timova sa A licencom, nakon podneva.

Bertomeu, Foto: Eurohoops.net

Samo nekoliko sati uoči definitivne odluke, košarkaška javnost kontinenta ne može ni da nasluti eventualni epilog glasanja. Ono što se zna je sama procedura sastanka putem video konferencije.

Predstavnicima 11 klubova sa A licencom Bertomeu će predstaviti opcije za održavanje šest posljednjih kola Evrolige u julu, uz fajnal-ejt turnir umjesto plej-ofa. Biće predstavljene i kandidature potencijalnih gradova domaćina, sa svim prednostima i manama. Na glasanju, klubovi će imati opciju da budu uzdržani. U slučaju neriješenog ishoda, odlučivaće Bertomeuov glas…

U košarkaškoj Evropi, po pitanju ključne odluke za klupsku sezonu, dan uoči epiloga više je skepse nego optimizma. Prije svega, zbog stava velike većine igrača da bi nastavak sezone u julu donio veliki rizik povreda. A veliki broj zvijezda već je dogovorilo angažmane sa novim klubovima, koje ne žele da rizikuju tokom ljeta…

Klubovi, njih 11, u čijim rukama je sudbina sezone, su Real Madrid, Barselona, Panatinaikos, Olimpijakos, Armani Milano, CSKA, Makabi, Žalgiris, Baskonija, Efes i Fenerbahče.

Atinski i milanski mediji spekulišu da će za nastavak sezone potencijalno sigurno biti Real, Makabi i Barselona, vjerovatno i Efes; da će protiv glasati CSKA, vjerovatno Panatinaikos i Olimpijakos, potencijalno Armani i Fenerbahče. Iz Baskonije stižu signali da je baskijski klub više za učešće u španskoj ACB ligi tokom ljeta, a da bi učešće u Evroligi u julu bilo po njima previše komplikovano. Uzdržan je potencijalno Žalgiris…

Zato je, kao vrlo važan potez predsjednika Bertomeua, stigla informacija da je kompanija Turkish Airlines, generalni sponzor Evrolige, spremna da preuzme organizaciju kompletne završnice u julu u Turskoj. Tako Beograd više nije izrazit favorit za izbor grada domaćina završnice; Turkish Airlines nudi da to budu Istanbul ili Antalija.

Na taj način bilo bi značajno lakše da se obezbijedi glas za nastavak sezone turskog kluba Fenerbahčea, što bi mogao biti prelomni momenat na glasanju.

Takođe, ponuda kompanije Turkish Airlines izuzetno je važna. Troškovi klubova bili bi svedeni na minimalne; sve što timovi treba da obezbijede su, naravno, ugovori za igrače za period do kraja jula…

Tu leži i potencijalno najveća prepreka za nastavak Evrolige. Za razliku od NBA, plate igračima u cjelosti obezbjeđuju sami klubovi. U slučaju da se Evroliga ne održi tokom ljeta, klubovi iz većine zemalja (onih koje su već završili domaće šampionate, poput Turske, Rusije, Grčke) nijesu u obavezi da isplate igračima primanja nakon martovskih zarada. A za mnoge klubove, ta ušteda je bitnija od takmičarskog motiva…

Ono što je izvjesno još od subote veče – je većinski stav samih zvijezda igre. Neki od najboljih evroligaških igrača, poput kandidata za nagradu MVP za najboljeg igrača sezone Šejna Larkina, izrazili su javno mišljenje da sezona u evropskoj eliti ne treba da se nastavi.

“Dobro je da smo imali sastanak sa Evroligom, da su mogli da čuju naš glas. A poslali smo jasan stav, da je velika većina igrača protiv nastavka sezone, da je to preveliki rizik za sve nas. I što se povreda i same zaraze tiče”, napisao je Larkin na društvenoj mreži Tviter.

Ubrzo je dobio podršku nekih od najvećih zvijezda takmičenja – poput beka Majka Džejmsa iz moskovskog CSKA i beka Malkolma Dilejnija, koji napušta Barselonu.

Na video konferenciji sa Bertomeuom u subotu, mišljenja su iznijeli 36 košarkaša – 18 kapitena evroligaških timova, i 18 igrača sa zasluženim renomeom i reputacijom u evropskoj košarci. Među njima je bio i kapiten naše reprezentacije Bojan Dubljević. Italijanski mediji juče su objavili – da je stav igrača bio neočekivano jednoglasan, protiv mečeva u julu!

Igrači, međutim, u konačnom odlučivanju o nastavku evroligaške sezone nemaju pravo glasa. Odluku će donijeti isključivo čelnici 11 klubova sa A licencom, na pomenutoj video konferenciji sa predsjednikom Evrolige Bertomeuom… A ishod bi nezvanično trebao biti poznat, neposredno prije zakazane konferencije za medije predsjednika takmičenja.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve