Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Jovetić riješio meč: Crna Gora savladala i Sjevernu Makedoniju, ciklus u Antaliji bio je uspješan

''Sokoli'' upisali drugi trijumf pod vođstvom Roberta Prosinečkog

Mandat Roberta Prosinečkog na klupi fudbalske reprezentacije Crne Gore počeo je uspješno – sa dvije pobjede u Antaliji. U četvrtak je pobijeđena Bjelorusija (2:0), večeras Sjeverna Makedonija (1:0) golom Stevana Jovetića glavom u 45. minutu.

Pogodak kapitena može da ,,zakamuflira“ nedostatke u igri, a bilo ih je dosta, ali možda je baš ovakva utakmica – u kojoj je njegov tim većim dijelom meča bio više defanzivan nego ofanzivan – i bila potrebna novom selektoru.

Jer Crna Gora, koliko god on to želio, sigurno neće moći uvijek da bude dominantan tim, pa je bitno saznanje da može da trijumfuje i u situacijama kada je u podređenom položaju.

,,Sokoli“ su na stadionu ,,Mardan“ djelovali sasvim drugačije nego u prvoj provjeri na istom stadionu, naročito tokom prvih 45 minuta.

Sastav koji je izveo Prosinečki nije uspio da sprovede njegove zamisli o nadmoćnosti. Makedonci su imali veći posjed lopte, više šansi, u svakom momentu djelovalo je kao da ih ima više na terenu.

Postigli su to formacijom 3-5-2, za koju je naš selektor rekao da je sigurno neće primjenjivati, i tri puta zaprijetili u prvih 20 minuta.

U šestom je Bardi odigrao za Miovskog čiji je šut odbranio Šarkić, koji se istakao i u 12. kod šuta Elmasa nakon što je majstor RB Lajpciga s lijevog boka ušao u sredinu i gađao dalji ugao.

Nekadašnji fudbaler Napolija u 19. je iskoristio pukotinu u veznom redu Crne Gore, namjestio se za udarac, ali je lopta otišla pored stative.

Prosinečki je pokazivao znake nervoze jer je njegova ekipa bila u podređenom položaju, sugerisao je igračima da traže siguran pas, da ne žure sa dodavanjima, ali osim Jovetića nije bilo igrača koji je mogao da stane na loptu i napravi višak.

,,Izađi, izađi“ – savjetovao je legendarni Hrvat, nezadovoljan činjenicom da njegovi izabranici uglavnom stoje golmanu ,,u krilo“.

Tek u 26. minutu je naša selekcija prvi put odigrala nešto konkretno – Jovetić je dodao za Dritona Camaja koji je sa 17 metara šutirao pored stative.

U 35. se zakuvalo na terenu ,,Mardana“, sve zbog oštrog starta Marka Bakića nad Bardijem – stvorila se gužva, umiješao se i Marko Vešović koji se zagrijavao, a strasti su se smirile poslije pet minuta.

Kad nije mogla kako je planirala, Crna Gora je zaprijetila, potom povela iz prekida. Nakon centaršuta Camaja u 40. je Vujačić glavom umalo bio neprecizan, da bi krilo mađarske Kišvarde u 45. izveo novi korner, samo sa druge strane, i pronašao usamljenog Jovetića – kapiten je glavom sa 10 metara savladao Dimitrievskog i postigao 35. pogodak u dresu reprezentacije.

Uzalud Makedoncima dominacija, na odmor je sa prednošču otišla crnogorska selekcija.

Milevski je na poluvremenu zamijenio Elmasa, ali je njegov tim zadržao veći posjed, što je Prosinečki pokušao da promijeni četvorostrukom izmjenom u 61.

Ušli su Vešović, Janković, Marušić i Krstović, a sedam minuta kasnije debitovao je Miloš Brnović – kao i Demir Škrijelj četiri dana ranije, prvi nastup upisao je zamijenivši Jovetića.

,,Sokoli“ su uspjeli da pomjere težište igre ka naprijed, lakše su nalazili rješenja, mijenjali strane, može se reći da su rutinski sačuvali prednost.

Misija ,,Antalija“ okončana je uspješno – naredna akcija je u junu kada će naša selekcija gostovati Belgiji i dočekati Gruziju u prijateljskim duelima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve