Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Italijanski sudar u četvrtfinalu Lige Evrope

Prvi je utisak da su najveći favorit za tron, govorimo o fudbalerima Liverpula, prošli prilično dobro, jer će odmjeriti snage sa Atalantom, koja je trenutno tek šesta na tabeli Serije A, ipak godinama značajno slabijeg prvenstva od Premijer lige.

U četvrtfinalu Lige Evrope sastaće se nekadašnji šampioni Starog kontinenta Benfika i Olimppik iz Marseja, ali i dva italijanska kluba – Milan i Roma.

Prvi je utisak da su najveći favorit za tron, govorimo o fudbalerima Liverpula, prošli prilično dobro, jer će odmjeriti snage sa Atalantom, koja je trenutno tek šesta na tabeli Serije A, ipak godinama značajno slabijeg prvenstva od Premijer lige.

Igrali su već u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2020/2021, Atalanta je u Bergamu slavila sa 2:0, ali je na Enfildu doživjela debakl od 0:5. Ako ništa drugo, čini nam se da ovdje neće nedostajati golova, ali ne sumnjamo da će Jirgen Klop u oproštajnoj sezoni pokušati da Liverpulu poslije tri decenije čekane Premijer Lige, a zatim i Lige šampiona obezbjedi još jednu slavljeničku paradu. Atalanta neće na teren sa bijelom zastavom, ali čini se da je Liverpul, ipak, preveliki zalogaj.

ČETVRTFINALE LIGE EVROPE

Milan – Roma

Liverpul – Atalanta

Bajer Leverkuzen – Vest Hem

Benfika – Olimpik Marselj

POLUFINALE

Benfika/Olimpik Marselj – Liverpul/Atalanta

Milan/Roma – Bajer Leverkuzen/Vest Hem

Italijani u stvari mogu da budu najnezadovoljniji žrijebom, jer je Atalanta izvukla najtežeg protivnika već su u četvrtfinalu, a spojeni Roma i Milan, pa je vrlo verovatno da će ostati sa samo jednim predstavnikom u polufinalu, iako su na žrijebu imali tri.

Milan je favoriti protiv Rome, ne samo zbog toga što bolje igra u prvenstvu, no što mu i Roma leži, od koje nije izgubio na poslednjih 11 međusobnih sudara u Italiji,a čak osam je riješio u svoju korist.

Bajer Leverkuzen, jedini neporaženi tim u Evropi ove sezone, biće stavljen na ozbiljan premijerligaški test, pošto je izvukao Vest Hem. Jeste da su Čekićari sedmi na tabeli engleskog šampionata, ali moraće i Njemci mnogo bolje nego u osmini finala protiv Karabaga, kada su se dva puta provlačili poslije dva gola zaostatka. Uostalom, Vest Hem je sa onih 5:0 protiv Frajburga u osmini finala poslao Bajeru sasvim jasno upozorenje.

Na kraju, Benfika protiv Olimpika iz Marselja, dva stara evropska plemića i dvije ozbiljne navijačke grupe. Fudbalskim fanaticima fokusiranim isključivo na “lige petice” svakako najmanje atraktivan par, ali onima koji prate “ultras” kulturu više nego interesantan.

Prve utakmice igraće se 11. aprila, a revanši su zakazani za 18. istog meseca. Polufinalni mečevi igraće se 2. i 9. maja. Finale je zakazano za 22. maj, a igraće se na Aviva stadionu u Dablinu.

Za sve one koji se nadaju peharu u drugom po snazi evropskom takmičenju: sreća pa ovaj put nema Španaca, jer oni su osvojili sedam od poslednjih 10 pehara Lige Evrope, odnosno devet od 14 otkako se takmičenje igra pod ovim imenom. Čak pet je završilo u trofejnoj vitrini Sevilje, tri u Atletikovoj, jedan je u vlasništvu Viljareala, dok su se između njih “ušunjali“ Porto, dva puta Čelsi, pa Mančester junajted i Ajntraht Frankfurt.

Što će reći da je sigurno samo da ćemo dobiti novog laureata, bar ako ne računamo pehare osvojene u eri “Kupa UEFA“. Benfika, Liverpul, Roma, već su dolazili do poslednjeg stepenika, ali dalje nisu mogli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve