Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ima nešto i u onom nepoštovanju himne i državnih simbola

Kako se crnogorski sportisti odnose prema himni, crnogorskoj zastavi, tako se veoma često odnose i prema reprezentaciji za koju igraju.

Piše: Stanko Radulović

Crnogorske reprezentacije su sinoć igrale dvije važne utakmice na Evropskim prvenstvima u vaterpolu i rukometu, u gotovo isto vrijeme i obje su doživjele poraze, ali sa potpuno različitim odnosima prema nacionalnom dresu (kapici) i državnim simbolima, a slobodno bi se moglo reči i odgovornosti u igri.

Vaterpolisti su razočarali igrom, samim rezultatom, ali i pristupom, pa je onih 14:8 još i povoljan ishod četvrtfinalnog meča, jer je utisak nakon svega da su Italijani imali preveliki respekt i poštovanje prema Crnoj Gori i Alesandro Kampanja i njegovi igrači nijesu željeli da potpuno razbiju tim Vladimira Gojkovića bez glave i repa.

Za igru koju su pružili od druge četvrtine nema opravdanja, nema objašnjenja, jer odsutnost želje i nezainteresovanost da se nešto promjeni, trgne iz letargije, bila je toliko očigledna da se vidjela sa Marsa.

Sama igra u četvrtfinalu ponovo je probudila stare crnogorske podjele na naše i njihove, na one koji vole Crnu Goru i one koji su tu samo zato što ne mogu biti negdje drugo.

Već bode oči svim ljubiteljima sporta u Crnoj Gori ponašanje vaterpolista na početku utakmica i s druge strane rukometaša i rukometašica, a sve snažniji je utisak i da su takvi i njihovi odnosi prema reprezentaciji za koju igraju.

Prije početka utakmice sa Italijom u četvrtfinalu, meču koji je odlučivao ko će u direktnu borbu za medalje  i koji je mogao da donese direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu himnu su pjevala samo trojica reprezentativaca, dok su ostali  gledali u prazno, nezainteresovani, kao da je riječ nečemu što ih se ne tiče, a ne o himni njihove domovine koja se tom prilikom svira u njihovu čast.

Kako se odnose prema himni, crnogorskoj zastavi, tako su sinoć i odigrali četvrtfinalnu utakmicu i mogao je Vladimir Gojković da nacrta magarca umjesto akcije na onoj tabli, oni to sinoć ne bi primjetili.

Da se razumijemo, nije sramota izgubiti od Italije, nije sramota ni kada se izgubi šest razlike, gubilo se i ubjedljivije, ali ne pokazati reakciju, elementarnu želju, trud da se nešto promjeni i pri tom imati ravnodušan odnos prema državi u kojoj ste rođeni i za koju igrate je ponižavajuće.

Ako ti vaterpolisti zaista više vole tuđu himnu i tuđe simbole, poštenije je to reči i igati pod tim simbolima nego sramotiti sebe i državu.

Ima u toj reprezentaciji kvaliteta, uostalom sam selektor je rekao da se radi o veoma talentovanoj generaciji koja je protiv Hrvatske pokazala koliko zaista može, a Hrvatska je zvanični šampion Evrope i ponovo je u polufinalu.

Možda su Gojkovićeve “ajkule” imale na Evropskom prvenstvu motiv samo kada su igrale protiv Hrvatske, jer su svi ostali mečevi bili prosjek i ispod toga. Ako je tako, bolje i da ne igraju.

Da se razumijemo, u tom timu i stručnom štabu ima patriota koji vole Crnu Goru, i mogu da igraju za drugu reprezentaciju, ali su sami izabrali da brane boje domovine, ali ne pjevaju himnu jer ih je tako neko savjetovao, i jer su im draža religijska nego nacijonalna ubjeđenja i ne umiju da naprave razliku između religije i naroda i države kojoj pripadaju.

Vladimir Gojković je, recimo, mogao da bira reprezentaciju, ali je odlučio da igra za svoju domovinu, nije pjevao himnu, ni sinoć, ali je u svakom meču ostavljao srce u bazenu, ali nažalost takvom pristupu nije podučio svoje izabranike i sve je jasnije da su njegovi selektorski limiti tu negdje na nivou četvrtfinala, uz povremene bljeskove koji su više plod slučajnosti nego kvaliteta igre tima.

S druge strane rukometaši su poraženi od Mađarske na startu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, ali i kada izgube 10 razlike niko ne sumnja u njihovu želju za igrom u nacionalnom dresu jer uvijek pokazuju želju. Na njihovim licima se vidi grč zbog loše igre, zbog poraza, žar u očima i kao da iz njihovih grudi bukti plamen u svakom trenutku, a toga kod vaterpolista često nema, sinoć nije bilo.

Crna Gora je protiv Mađarske bila od prvog do posljednjeg sekunda meča u igri, bili smo blizu čak i da pobijedimo, iako smo izgubili na kraju dva gola razlike, ali su rukometaši “grizli” za svaku loptu i to je ono što narod prepoznaje, što navijača ne može da prevari.

Rukometaši su sami više puta priznali da se naježe kad čuju taktove naše himne, ali se i hiljade i hiljade gladalaca u dvorani i pored tv ekrana naježi kada vide sa kakvim ponosom pjevaju svečanu pjesmu svoje zemlje. A himna je baš to – svečana pjesma domovini!

Rukometašice su nedavnmo u svojim mečevima pokazivale slične igre kao vaterpolisti, od sjaja do očaja, ali niko nijednog trenutka nije mogao da posumnja u njihovu ljubav prema nacionalnom dresu i Crnoj Gori i zato su neuporedive sa vaterpolistima koje smo gledali sinoć protiv Italije.

Mnogi od vaterpolo reprezentativaca Crne Gore imaju pogrešne savjetodavce, koji ih podučavaju da nepoštovanjem himne zemlje za koju igraju pokazuju privrženost i odanost uvjerenjima koje su im ugradili nacionalisti.

I da sve podsjetimo na događaje iz susjedstva od prije nekoliko godina kada je pokojni Siniša Mihajlović tražio od svih da se pjeva “Bože pravde”. Adem Ljajić je odbio i nije pjevao himnu na utakmici reprezentacije, jer je riječi “Bože spasi srpske zemlje, srpski rod” shvatio kao uvredu za njegovu religijsku, a možda i nacionalnu pripadnost.

U Srbiji su svi stali iza Maihajlovića kada je Ljajića izbrisao sa spiska i talentovanog fudbalera su proglasili izrodom i izdajnikom, iako je i Ljajić mogao da bira reprezentaciju, a izabrao je da igra za svoju domovinu.

Zamislite kakva bi se hajka digla na Crnu Goru da selektor traži da se pjeva himna i da onaj ko ne pjeva ne može u reprezentaciju.

Kad shvatimo da je u Crnoj Gori patriotizam isto što i u Srbiji i obrnuto, možda ćemo početi da se pomjeramo sa mrtve tačke.

Mediji u Srbiji su vrijeđali Vuka Lazovića i nazovali ga izdajnikom, zato što igra za Crnu Goru i pjeva “Oj, svijetla majska zoro”, a jedan od naslova bio je da mu se otac prevrče u grobu…

U Crnoj Gori nismo nikad pisali na taj način o crnogorskim sportistima koji su izabrali reprezentaciju Srbije, a ima ih i sada u komšiluku koji bi mnogo svojim kvalitetom značili reprezentaciji.

Zbog toga bi u VPSCG moralo nešto drastično da se mjenja, jer postaje zabrinjavajuće kuda ide crnogorski vaterpolo posljednjih godina. Reprezentacija je u slobodnom padu i samo je pitanje časa, ako se ovako nastavi, kada će i ulasci u četvrtfinale velikih takmičenja biti slučajni “podvizi”, a ne realnost.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

53 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan p
13.01.2024-12:13 12:13

to nijesu ajkule-to su delfinčići i ništa više.

Anon
13.01.2024-12:26 12:26

Pomalo tendenciozan tekst, koji pokušava da spoji dvije stvari koje nisu u potpunosti povezane. Ima preklapanja koji su prvenstveno vidljiva po tome koliko srca se unosi u meč. Ali ujedno vaterpolisti su veoma mladi i u sportu je poznat taj element ksda ti jak protivnik ubije motivaciju. Nadam se da će ovaj poraz da ih nauči da izađu iz te apatije, ili ćemo zaista pasti na reprezentaciju drugog reda.

Ćalmil
13.01.2024-15:27 15:27
Reply to  Anon

Naravno da je tendeciozan, a kakv bi ti hteo da bude, da nema tendeciju da izdajnuku kaže izdajnik?

RIR
13.01.2024-13:42 13:42

…i taj Gojkovic je potrcao da mu tzv.SPC /okupaciona u CG/ dodijeli u CTManastir nekavi papir ili znacku/ne sjecam se/eto da se vidi i ON za koga “NAVIJA” – tako sto ne pjeva uz himnu ,mozda bi zapjeva uz “Bože pravde…” -to su ljudi koji pogode cilj a drugo sve promase …žalosno !

Aleksa
13.01.2024-14:04 14:04

POD HITNO ORGANIZOVATI PETICIJU DA NIJEDAN VATERPOLISTA I SA NJIMA TRENER..NEMOGU VIŠE DA PRESTAVLNAJU CRNOGORSKI SPORT…ČAS IZUZETCIMA…

Tara
13.01.2024-19:44 19:44
Reply to  Aleksa

Nama ovakvi sportisti ne trebaju..samo nas sramote…Fini nas momci radjaju-vole vise seseljovce..od svog naroda….Uzas!

ZAGA
13.01.2024-14:22 14:22

To nije bio sport od Crnogoraca vec “Bal na Vodi”!

Freedom
13.01.2024-14:35 14:35

Oće da igraju za reprezentaciju CG jer preko nje dobijaju šansu da naprave karijere i zarade novac. Velikom broju njih je to bitno, znači korito. Da kojim slučajem osvoje medalju i nacionalnu penziju i da plaze jezik svima nama kojima je CG svetinja. Mihailović je bio u pravu, a mi znamo kako je bilo sa onim Srbima što su odbili da igraju za CG u fudbalu. A naši momci, Crnogorci koji bi srce ostavili na terenu iako su tu bili po kvalitetu blizu, nijesu dobili šansu. Smjena trenera i bojkot svih igrača koji su nečasno pokazali pravo lice. Tako bi… Pročitaj više »

Fghj
13.01.2024-14:44 14:44

Nije im jak protivnik valjda ubio volju da pjevaju himnu.

Aleksandar
13.01.2024-16:24 16:24

Nema veze to sa himnom, nadigrani su od boljeg tima iz mnogo vece drzave i to nije sramota.

U komentarima nekima smeta sto je trener vjernik mitropolije. Od deset gradjana Crne Gore, sestoro nisu Crnogorci i vecina pravoslavnih su vjernici mitropolije. Ako bi po tom kriterijumu birali igrace, ne bi imao ko da igra.

dragan p n
13.01.2024-17:00 17:00

tekst je odličan.samo su protiv hrvata imali motivaciju.to je lako vidljivo.

Tara
13.01.2024-17:55 17:55

Teska sramota..Ovakve ne treba CG..fuj Fukaro..gubite se..i ljubite srbijanske popovske guzice..Fuj!

Sramno
13.01.2024-18:43 18:43

Gojković je odavno pokazso kome pripada/, prema tome on ne može biti vişe selektor crnogorske reprezentacihe. Svskog koga je Amgilohije pomazio taj ga vise nije mrčio. Odavno je trebslo naći drugog selektora, ja predlažem Uskokobića, koji bi na prravi način uči ove mladr vateropoliste da na pravi način igraji za CG.

Lada
13.01.2024-19:25 19:25

Nije važno što su po nacionalnosti već da su lojalni državi.

Kotoranin
13.01.2024-19:34 19:34

ne smiju se zamjeriti popu Gojkoviću treneru i velikom srpskom pravoslavcu.

Todor
13.01.2024-19:40 19:40

Aleksandre niste vecina nit cete ikad bit.OVO JE ZEMLJA NASA VAZDA CRNOGORSKA RAZUMIJES

xxy
13.01.2024-19:52 19:52

“Ako ti vaterpolisti zaista više vole tuđu himnu i tuđe simbole, poštenije je to reči i igati pod tim simbolima nego sramotiti sebe i državu.” Andrija Prlainovic je to uradio odma 2006 ostao u Srbiji zbog svojih razloga i kritikovali ste ga da je izdajnik. “U Srbiji su svi stali iza Maihajlovića kada je Ljajića izbrisao sa spiska i talentovanog fudbalera su proglasili izrodom i izdajnikom, iako je i Ljajić mogao da bira reprezentaciju, a izabrao je da igra za svoju domovinu.” Ni to nije u redu prema tom igracu ,ali radi se o jednom igracu pa reprezentacija moze igrati,… Pročitaj više »

Tara
13.01.2024-21:45 21:45
Reply to  xxy

Mrs!

jado
13.01.2024-23:50 23:50
Reply to  Tara

u 3 PM

xxy
14.01.2024-08:53 08:53
Reply to  Tara

Tara nema sto mrs ,nego treba sagledati realnost i ako volis Crnu Goru treba traziti uzroke ovih problema i tako ih lijeciti a ne samo posledice …..a uzroke potpirujete i zelite sukobom sa posledicama rijesiti problem …tesko.

Simon
13.01.2024-20:21 20:21

Nikakvog nepostovanja himne ili simbola nije bilo.
Autor bi da se mjeri koliko je ko pao u trans kad puste himnu. Glupost.
Ne pjevaju himnu ni svi igraci drugih reprezentacija.

sojo
13.01.2024-20:43 20:43

Samo ti fantaziraj,vjekovna država pa vaša…….šta bulazniš…..!?

Mane
13.01.2024-22:02 22:02

Jaka drzava pola milona stanovnika…kao predgradje Beograda.

Jaca 46
13.01.2024-22:52 22:52

Mogu da pijevaju svi u glas pa da izgube.Kako vi malo cijenite svoje sportiste! Puštite ljude da se bore kako znaju i umiju!
Da su htijeli da igeaju za druge reprezentacije niko ih ne bi zaustavio.
Stamotan tekst!

roko
13.01.2024-23:15 23:15

Na zamaljskoj kugli najmanje je zlata, platine i iridijuma. A šljake su brda i brda na smetlištima…

roko
13.01.2024-23:19 23:19

Nije to pisao Sekula Drljević. To su montirali mandić i pipun nepismeni po naređenju šešelja i vucica…

Lada
13.01.2024-23:58 23:58

Beograd je Jagodina na Dunavu.
Postao je mračna nacionalistička provincija iz koje pristojan svijet bježi.
Dovoljno je podsjetiti da je poslije Bogdana Bogdanovića sadašnji gradaonačelnik Aleksandar Šapić.
Koja bruka, nemate se čime praviti važni.

Sima Sarajlija
14.01.2024-00:47 00:47

Kada ti je himnu pisao sekula stari ustasa tako to bude na kraju

Boško Agram
14.01.2024-00:51 00:51

Pa što ne živiš u predgrađu Beograda onda?

Katarina
14.01.2024-01:20 01:20

Za tebe je Mane Beograd cio svijet.Bas nas briga kolika je, mi jevolimo takvu, ali zasto ti zivis u.Crnoj Gori ako je kao predgradje Beograda ” svjetskog grada”.

Marko
14.01.2024-01:25 01:25

Prihvatice vas samo kao izdajnike.Samo vas koriste za svoje ciljeve.Jer niko ne voli izdajnike.Danas ste uzdali zemlju u kojoj ste rodjeni a sjutra cete i njih.Samo nenormalan covjek moze da voli tudju drzavu vise od svoje.

Vladislav
14.01.2024-01:29 01:29

Ko postuje svoju himnu i drzavu postuje, ko nece ne mora Sinoc su igrali kao da su namjerno htjeli da izgube.

Lea
14.01.2024-07:14 07:14

I oni su svi Crnogorci , ali politika je cudo i indoktrinacija ,, nije nista za vazda osim nase mile Crne Gore i prave covjecnosti i vjere koji uvijek pobjedjuju .

Knez
14.01.2024-08:14 08:14

Ovaj kvazi patriota iz vesti ubio je građane u pojam svojim prljavim jezikom,pun mržnje protiv Srba koji su u dresovima crne gore,sreća što je crna gora manja od novog Beograda pa njegova histerija neće biti poučna za crnogorsku zajednicu,izrekao je mnogo opasnih strelica verujem da mu zavidi i Miraš Dedeić.

Sladjana
14.01.2024-08:21 08:21

Poštovani,
kompletan članak koji ste napisali ima za cilj samo izazivanje mržnje između dva naroda.Devedesetih su takve članke objavljivati mnogi novinari iz različitih republika bivše Juge a sa istim ciljem.
Znate sta se posle desilo.
Zašto sportistima stavljate mete na celo?
Treba da vas je sramota.

Joj
14.01.2024-10:57 10:57

Tako to biva kad politika i interes pojedinaca pokusa da rasturi zajednicu dom kucu porodicu insistirajuci da od jednog naroda napravi 2 ili 3 i opet moram reci sve zbog interese i dobiti finansiske pojedinaca . Crna Gora ima puno ” crnogoraca ” na najglasniji su oni koji i nisu pravoslavni …… …..

Marko
14.01.2024-11:04 11:04

Ne se.ite…”Nisu pjevali himnu”, “Na licu im se vidio grč zbog poraza” Nepismeni novinar pokušava da objasni da su oni koji su Srbi uništili sve šanse vaterpolo reprezentacije jer ne vole dovoljno CG…Pokušajte da napišete tekst o tome kakve rezultate zemlja od 600000 stanovnika postiže u svim tim sportovima. Možete da pomenete i to koliko se ulaže u te sportove u CG…tj nikolko…Novinari u pokušaju…

Zolex
14.01.2024-11:05 11:05

Vladimir Gojkovic nije Dobar.
Necu momka da vrijedjam.
On treba da leti sa klupe.
Treba autoritet.
Kao I u svemu.
Nasi momci su dobri Al nemaju lidera.

Igor vucurovic
14.01.2024-11:10 11:10

Kao prvo kaze se otadzbina a ne domovina,kao drugo dje pise da se mora pjevat himna i kao trece tekstopisac ovog feljtona prvi ide ka podjelama u ovom slucaju medju igracima.Tako da gospodin pisac neka malo povede racuna o pisanju i neka gleda dje mu je “domovina”

RNK
14.01.2024-11:28 11:28

Mozda bi neko trebalo da se zapita-zbog cega pola gradjana povrace od himne- da nebi”slucajno” trebalo imati himnu,koju svi postuju,ili bolje da ostane “ova”, pa da GOVNA iz aktuelno,isl,imaju o cemu da pisu… SRECNA NOVA…

Balša
14.01.2024-11:53 11:53

Primitivna….sa dna kace….onamo namo je himna CG. Svi bi je voljeli i postovali. Meni smiješno kad se oni koji koji se kunu u Kralja Nikolu okreću protiv srpstva. Ni jednu njegovu pjesmu ne znaju. Čovjek srpskoga roda, sa milom mu trobojkom o prizrenu sanja i pjeva….dogodine u prizrenu!

Mitar
14.01.2024-13:09 13:09

Zamisli tek kolko si ti smijesan nama koji znamo ponesto ukljucujuci sto je znacio taj izraz!!

Ilija
14.01.2024-14:41 14:41

Kad neprirodno manjina napravi.državu ,himnu na način kako je pravljena od strane saradnika okupatora u II svjetskom ratu normalno je da je ljudima muka od toga.Isti taj zadatak u Srbiji ima sadašnja vlast i valjda je pametnom dosta .Previše smo svi mali da bi imali vlast dostojnu nas običnih ljudi jer niko normalan,častan i kodeksa ne želi u politiku gde je ipak mjesto za licemjerne i odvratne ljudske spodobe.Meni lično naša propast ,biće naše spasenje

Crnogorac
14.01.2024-15:31 15:31

Vjeruj gospodine od povraćanja da se mene povraća od himne ,, onsmo namo ” i još više od polovine Crne Gora ! Azašto zato što je to himna zvanične Srbije neprijateljski nastrojene prema tvojoj državi u kojoj si ti rođen i kao i Đoković koji je Srbin zato što je u njoj rođen i tačno 23 moja bratanića su rođena u srbiji i oni su legitimno zvanično Srbi a ti si Crnogorac , jer si rođen u državi koja je 200 god. Starija od Srbije pa sad razmisli ko je u pravu ????

Vlado
14.01.2024-15:38 15:38

Himna je ona koja je zvanicna,dok se izabere neka druga ,tuzno je bilo gledati one momke pri intoniranju,ako je ne vole ne moraju ni igrati .Kao ni oni sto primaju platu u skupstini i vladi a ne vole svoju zemlju nego neku komsijsku

Zoro
14.01.2024-16:28 16:28

Dokle je god u naznaci “za dom” ili ti domovina ili slična ustašijada, nećete biti spremni.

VuJo
14.01.2024-17:06 17:06

Braćo i sestre iz drage mi Crne Gore, potomci velikog Njegoša-urazumite se! Dok čitam vaša prepucavanja, (zbog poraza vaterpolista), imam utisak da se nalazim na nekom sajtu u Srbiji, gde bitku biju takođe braća između sebe, a povodi još tričaviji! Zašto? Zajedno smo vekovima živeli, uzdanice jedni drugima bili-i u dobru, i u zlu, a dočekasmo da nam se rugaju gori od nas!

Zoran
14.01.2024-19:46 19:46

Cini mi se da ovaj portakl manupulise sa lajkovima. Osim toga bira komentare koje ce pustitu. Ovoga puta dominantno pusta veliko srpsje komentare. Uz sve to ovaj portal je mediski podrzavao Bojana Bojovica u raskolu u CPC. Sada vec sve pistaje jasno. Vjerovatno mi necete objaviti ovaj komentar.

Petar
14.01.2024-21:02 21:02

Zašto zbog svog problema pominjete drugu državu. To je vaš problem ako možete probajte da ga rešite nije vam susedna država kriva što Vam je takva situacija. A ovi što se busaju da su Crnogorci neka ih ali nemojte druge da podučava te šta su i ko su. Pomenuo si Đokovića, njegovi su se pre odselili sa teritorije današnje Crne gore nego što je ta teritorija pripala Crnoj gori.

Srbun iz Hercegovine
14.01.2024-21:22 21:22

Ne znam sta da Vam kazem kad i sami znate!
Volim Vas sve mnogo ali ste u glib zaglavili,vadit se mozete samo:
,VRATITE IZVOENU HIMNU,TJ.P.JESMU GDJE SE SPOMUNJE NJEGOS I OSTALO STO IDE UZ NJEGA”
LIJEP POZDRAV BRACO MOJA

Laki
15.01.2024-00:13 00:13

Da smo pobijedili ne bi smetalo što ne pjevaju. Puštite priču oko toga.

Pop
15.01.2024-17:33 17:33

Kako mu onda djed živio i umro na to Niksic?

Kotoranka
17.01.2024-17:21 17:21

Sve dok vaterpoliste vodi Gojković mnogi od njih neće pjevati himnu…to je opšte poznato ( naravno…samo se tako ponašaju oni iz ekipe koji mu se šupkaju)… ja takvima ne bih dozvolila niti da vode ekipu,niti da igraju!