Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Fudbalska elita se oprostila od Ivice Osima

Sigurno je da će 14 .maj ostati duboko urezan u anale BiH fudbala. Dan kada se fudbalska elita posljednji put oprostila od velikana Ivice Osima

Sarajevo je danas epicentar fudbalskih velikana. Piksi Stojković, Zlatko Dalić, Safet Sušić, Zvonimir Boban, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Srećko Katanec… Svi su došli u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi se oprostili od Ivice Osima. Čuvenog Štrausa sa Grbavice, koji je preminuo 1.maja u Gracu, u 81. godini života i koji će danas u 14 časova biti sahranjen u Aleji Velikana.

Prvo se na veličanstven način od njega oprostio Šturm iz Graca, gdje je Švabo ostavio neizbrisiv trag, a posljednji put od fudbalskog velikana, danas su se oprostili svi poštovaoci njegovog lika i djela čuvenog. Prijatelji, sportisti, porodica, navijači. Svi su u suzama. Sarajevo je u tišini. Narodno pozorište je bilo prepuno onih koji su bili neraskidivo vezani za rad Ivice Osima.

Na Komemoraciji Ivici Osimu pregršt fudbalskih vedeta koji su obilježeli period bivše Jugoslavije pokušali su pronaći riječi kojima bi opisali kako se osjećaju.

Ređali su se velikani na govornici, a emocija je bilo sve više. Sa knedlom u grlu, za govornicu je izašao posljednji kapiten Jugoslavije Faruk Hadžibegić:

“Rekli su mi da budem kratak, a žena mi je napisala govor. Zgužvao sam ga prije izlaska, i hoću da kažem sve što mi je na duši. Ivica Osim mi je bio drugi otac. Mnogo je anegdota po kojim ga pamtim. Evo ispričaću vam samo jednu. Izgubili smo utakmicu protiv Njemačke 1:4. Razbili su nas. Svaki trener na svijetu bi bio bijesan i galamio je. Osim je rekao, proveselite se. Piksi je pustio pjesmu ‘I tebe sam sit kafano’, a Osim je uživao. Poslije toga, smo sve redom pobijedili. E to je bio on. Mangup. Vječna ti slava Šefe”, završio je Hadžibegić nekadašnji selektor Crne Gore.

Sa suzama u očima, nekoliko rečenica je uspio da izgovori i Zvonimir Boban.

“Sjećam se njegovog pristupa igračima, gdje je znao svakome da nađe žicu. Uvijek je govorio da mora da se trči i da bez toga nema fudbala. Obožavao je Mešu i Kataneca koji nisu mirovali, dok je nas ostale uvijek prozivao. Zvao me je Zvonce. Bio je jedinstven”.

Dugogodišnji kapiten Željezničara Mehmed Baždarević, takođe je govorio o popularnom Švabi.

“Za tog čovjeka, veže me 40 godina života. Otkako sam ga prvi put vidio u plavom Fiatu kada smo krenuli na pripreme, pa sve do kraja njegovog života, bili smo u kontaktu. Obožavao sam ga. Mnogo sam naučio od njega. Vjerujte mi da će trebati mnogo vremena, da se pomirim sa ovom činjenicom”.

Osim velikana iz regiona, prisustvovali su i čelnici fudbalskog saveza Japana gdje je Osim ostavio neizbrisiv trag i za svoje trenerske karijere dobio ‘Orden izlazećeg sunca’.

Sigurno je da će 14 .maj ostati duboko urezan u anale BiH fudbala. Dan kada se fudbalska elita posljednji put oprostila od velikana Ivice Osima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve