Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

FSS se obratio UEFA: Privremene institucije u Prištini vrše nelegalne pritiske na srpske klubove

Zabrana prištinskih vlasti da se organizuju utakmice domaćeg takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije predstavljala je povod čelnicoma Fudbalskog saveza Srbije da se pod vinjetom hitno obrati evropskoj kući fudbala.

Zabrana prištinskih vlasti da se organizuju utakmice domaćeg takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije predstavljala je povod čelnicoma Fudbalskog saveza Srbije da se pod vinjetom hitno obrati evropskoj kući fudbala.

U pismu upućenom predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu, a potpisanom od strane predsjednika FSS Dragana Džajića i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, istaknuta je velika zabrinutost zbog aktuelne situacije.

“Obavještavamo vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti. Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te prijetnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove. Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, prijeti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Savjeta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama”, navedeno je u pismu u kojem se zahtjeva i reakcija UEFA:

“Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vrijeme želimo da izbjegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini. Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvijek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primjene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve