Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuska ispisala istoriju, pobijedila 14:0

Do sada je rekord držala Njemačka koja je s 13:0 pobijedila San Marino.

Fudbaleri Francuske su u susretu 9. kola grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pregazili Gibraltar s 14:0 i tako ostvarili najveću pobjedu u istoriji te reprezentacije, a i najveću u istoriji kvalifikacija za Euro. Do sada je rekord držala Njemačka koja je s 13:0 pobijedila San Marino.

Utakmica nije mogla početi lošije za slabašne goste protiv Francuske koja je igrala u gotovo najjačem sastavu. Santos je u 3. minuti postigao autogol, a u sljedećem napadu i Mouelhi, iako je njegov autogol kasnije pripisan Thuramu. Zaire-Emery je u 16. minuti dao za 3:0, ali ga je pritom Santos ružno nagazio i dobio crveni karton, a Zaire-Emery je morao izaći zbog povrede.

Bilo je sasvim jasno da Gibraltar čeka dugo i tužno veče i već do poluvremena je bilo 7:0 golovima Mbappea, Claussa, Comana i Fofane. Goleada se nastavila i u drugom poluvremenu iako je prvi gol u nastavku pao u 64. minuti, kad je Rabiot povisio na 8:0.

Dvije minute kasnije Coman je zabio za 9:0, a do kraja je još jednom gol postigao Dembele i dvaputa Mbappe koji je het-trikom došao do 300 golova u karijeri. U 89. i 90. minuti u strijelce se upisao i Olivier Giroud za konačnih 14:0. Francuska je tako nadmašila pobjedu 10:0 protiv Azerbajdžana 1995. godine. Ekipa Didiera Deschampsa odavno je osigurala plasman na Euro.

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve