Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

FIBA o Crnoj Gori: Zemlja divova ima temelje da bude među 10 najboljih na svijetu, prije ili kasnije

Prosječna visina muškarca u Holandiji iznosi 183,78 centimetara, što prate prosječni Crnogorci sa visinom od 183,30 centimetara. Kao druga najviša nacija na svijetu i najviša među 32 tima na Svjetskom prvenstvu, nije čudo što Crna Gora ima snažnu centarsku liniju

Crna Gora, kao druga najviša nacija na svijetu u prosjeku, učiniće stvar da ostvari rezultat bolji od 25. mjesta koje su zauzeli na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. godine, kaže se na početku analize naše selekcije na zvaničnom sajtu Mundobasketa.

“Prosječna visina muškarca u Holandiji iznosi 183,78 centimetara, što prate prosječni Crnogorci sa visinom od 183,30 centimetara. Kao druga najviša nacija na svijetu i najviša među 32 tima na Svjetskom prvenstvu, nije čudo što Crna Gora ima snažnu centarsku liniju. Pokreću je “blizanci tornjevi” Nikola Vučević i Bojan Dubljević, uz Nemanju Radovića i Marka Simonovića koji čekaju svoju priliku s klupe. Vladimir Mihailović ima “bacač plamena” od šuta spolja, dok će Kendrik Peri donijeti malo elektriciteta i brzinu koje su ga učinile silom na terenu u Evropi posljednjih osam godina”, ističu iz Svjetske košarkaške federacije, prenosi portal CDM.

Potom su se podsjetili na rezultate ekipe koju je prije četiri godine na Mundobasket doveo Zvezdan Mitrović.

“Da li su srećni što su ovdje ili žele više od samo još jednog pojavljivanja na vrhu? Jer se činilo da je mnogo energije iz kvalifikacija nedostajalo na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. godine, kada je Crna Gora zabiležila 0-3 skor protiv Brazila, Grčke i Novog Zelanda, da bi na kraju ostvarila svoju jedinu pobjedu protiv Japana i završila na 25. mjestu. Činilo se da su bili srećni što su postali najmanja nacija – po veličini populacije – ikada kvalifikovana za Svjetsko prvenstvo.”

Crna Gora neće biti najmanja država na predstojećem šampionatu.

foto: gbf.ge

“Više nisu najmanja nacija, Cape Verde je preoteo tu titulu, tako da sada mogu da se usredsrijede na to da budu najviša nacija. Igrajući u kombinaciji malih i visokih, možda će trener Bosko Radović podstaći ih da dosegnu nove visine postajući najmanja država koja osvaja grupu na Svjetskom prvenstvu.”

Prošlog ljeta na prvenstvu Evrope naša reprezentacija odigrala je veoma dobro i postavila temelje za dobar rezultat i na Mundobasketu.

“Njihova kampanja na FIBA EuroBasketu 2022. godine bila je inspirativna sa tri sigurne pobjede protiv Belgije, Bugarske i domaćina Gruzije u grupnoj fazi, a protiv Njemačke su se borili 40 minuta u osmini finala u Nemačkoj, izgubivši sa šest poena razlike. Crna Gora je djelovala konkurentno, što je očigledno unapređenje u odnosu na njihov nastup u Kini 2019. godine. Sada kada su prisustvo na velikim događajima učinili rutinskim dometom, nalaze se u odličnom položaju da se uzdignu, bore i postave nove rekorde u pogledu plasmana među prvih 10 ili čak i više. To će se desiti, ranije ili kasnije, temelji su tu. Ako tim može da integriše talenat Nikole Vučevića i zadrži glad za uspjehom, dobre stvari će se desiti.”

Za nadu u plasman među osam najboljih na svijetu neophodne su pobjede u grupi jer poslije slijedi ukrštanje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Crnoj Gori potencijalno predstoji izazov da pobijedi u svojoj grupi protiv Meksika, Egipta i Litvanije kako bi imala šansu da se plasira u četvrtfinale, jer susjedna grupa uključuje SAD i dvije ekipe koje su pobijedile Crnu Goru 2019. godine – Grčku i Novi Zeland. Takođe, ostaje da se vidi kako će crnogorski divovi da se prilagode bržim protivnicima, posebno Meksiku, u prvoj rundi.”

foto: gbf.ge

Na kraju analize ističe da Crna Gora ima potencijal za korak naprijed na šampionatu.

“Izgleda da košarkaška reprezentacija Crne Gore dočekuje Svjetsko prvenstvo s kombinacijom uzbuđenja, nade i nekih zabrinutosti. Sveukupno, čini se da košarkaška reprezentacija Crne Gore ima talenat, ambiciju i osnovu da se dobro pokaže na Mundobasketu. Njihov unaprijeđeni nastup na nedavnim turnirima sugeriše da su sposobni za postizanje boljih plasmana. Međutim, moraće strateški da pristupe izazovima i da ostanu motivisani kako bi ostvarili dobar rezultat na turniru”, zaključuje se u tekstu na zvaničnom sajtu Svjetskog prvenstva.

Crna Gora će u grupnoj fazi igrati protiv Meksika 25. avgusta, dva dana kasnije rival će biti Egipat i na kraju 29. avgusta Litvanija.

Ukoliko bude među dvije najbolje ekipe, naša selekcija nastaviće borbu za četvrtfinale najvjerovatnije protiv Sjedinjenih Američkih Država i Grčke.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikad rob
17.08.2023-08:35 08:35

Sta mislite sta su porijeklom najvislji i najbolji kosarkasi Srbije..Pa naravno svi do jednog CRNOGORCI…