Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

EURO 2020: Vrijedilo je čekati

Gordi albion nije bio prvi favorit turnira, ali je bio u krugu kandidata za tron. Izabranici Gareta Sautgejta u grupnoj fazi možda nijesu odigrali svoj najbolji fudbal, ali su u svakom meču pokazali čvrstinu, organizaciju, stabilnost i strpljivost.

Engleska je dosanjala san star 55 godina – selekcija ”tri lava” ostvarila je svoje prvo finale još od 1966, a za trofej Evropskog šampiona boriće se sa Italijom u svom hramu fudbala.

Hladne srijede naveče na febrilnom, grozničavom stadionu ”Vembli”, jedan čovjek je istupio. Hari Kejn.

Bilo je to vatreno polufinale protiv Danske, jedan od onih trenutaka kada se napetost kovitla oko crijeva poput bolesti, kada se čini da se slika pomalo zamagljuje na ivicima, a prisutan je osjećaj stvarnosti. Ostrvljani i Skandinavci su bili zaključani. Krenuo je 13. minut produžetka, a onda je kapiten domaćeg tima izvadio ključ.

Penal za Englesku. Kontroverzna odluka holandskog sudije Danijela Makelija, a na tribinama delirijum. Kejn je uzeo odgovornost, ali nije imao previše samopouzdanja. Kao da mu je teret od 55 godina bio vezan za noge dok je hvatao zalet za šut. Uradio je to slabo, golman Kasper Šmajhel je odbranio, ali sreća je bila na strani napadača – lopta mu se vratila, a iz drugog pokušaja nije mogao da pogriješi. Pobjeda od 2:1. Slavi Engleska koja će biti akter prvog muškog finala u fudbalu od dana kada je osvojila Mundijal. Sudar sa ”azurima” u nedjelju veče (21 h) na kultnom ”Vembliju” sigurno će biti jedna od najvećih sportskih prilika ostrvske zemlje.

Šansa Sautgejta

”Gordi albion” nije bio prvi favorit turnira, ali je bio u krugu kandidata za tron. Izabranici Gareta Sautgejta u grupnoj fazi možda nijesu odigrali svoj najbolji fudbal, ali su u svakom meču pokazali čvrstinu, organizaciju, stabilnost i strpljivost.

Engleska do polufinala nije primila gol, a na putu do odlučujuće bitke savladala je Hrvatsku (1:0) i Češku (1:0), dok je sa Škotima remizirala (0:0). Ekipa se probudila u nokaut fazi – u klasiku je nadigrana Njemačka (2:0), Ukrajina je razbijena sa 4:0, a protiv Danske su odlučivali produžeci.

Prvi koji je proparao mrežu golmana Džordana Pikforda bio je Mikel Damsgard. Uradio je to maestralno – iz slobodnog udarca.

Vođstvo Danaca do poluvremena anulirao je Simon Kjer autogolom u 39. minutu. Od tog momenta su se držali momci Kaspera Hjulmanda, izdržali opsadu i odveli meč u dodatnih pola sata.

Djelovalo je da svoju šansu mogu da traže na penal ruletu, da se jedini put prije i poslije 1992. godine nađu u finalu Eura, ali snove im je ukrao sudija Makeli.

Holanđanin je dosudio sporni penal nakon kontakta Danijela Jensena i Rahima Sterlinga. Odluku nije promijenio ni poslije konsultacije VAR-a.

Njih 66 hiljada obožavalaca na ”Vembliju” ili 30 miliona onih koji su gledali na TV ekranu – svako će imati lično osjećanje i viđenje tog ključnog detalja koji je odredio drugog putnika u finale.

Za objektivne posmatrače – faula nad ofanzivcem Mančester sitija nije bilo. Velika greška arbitra.

Strasti oko (skandalozne) odluke Holanđanina se ne stišavaju, ali Engleska na to ne gubi vrijeme.

Među najponosnijima je selektor Sautgejt. Neđeljno finale predstavljaće vrhunac zadatka koji mu je postavljen od trenutka koji ga je proganjao – promašeni jedanaesterac protiv Njemačke na Evropskom prvenstvu 1996. godine. Gubili su Englezi svoja posljednja četiri polufinala, a sada strateg iz Votforda može da podari naciji najveću radost od 1966.

Aplauz za Dance

Aplauz su zaslužili i neustrašivi Danci. Borili su se do posljednje sekunde. Umovi su im se uključili čak i kada su njihova tijela počela da se zaustavljaju. Za Skandinavce je ovo bilo hodočašće, kraj dugog i mučnog putovanja koje ih je sve promijenilo – duboko i zauvijek. Vizija njihovog talismana Kristijana Eriksena kako beživotno leži na terenu ih je proganjala, ali njegov uzbudljivi oporavak ih je kasnije podizao. Nakon svega što im se desilo, poslije dva poraza na startu, Skandinavci su stigli među četiri. Uzimajući sve u obzir – to je izvanredno. Danska ostavlja ”Vembli” s netaknutom vjerom u čuda.

A uskoro – vrhunac. Engleska – Italija, neđelja od 21 čas. Direktni sudar za titulu evropskog šampiona.

Fudbalski krem u Londonu.

Kejn sustigao Linekera

Hari Kejn se izjednačio sa Gerijem Linekerom po broju golova za Englesku na velikim takmičenjima.

Do 10. pogotka kapiten ”Gordog albiona” stigao je protiv Danske kada je prikucao loptu u mrežu nakon promašenog penala, te svoj tim odveo u finale Evropskog prvenstva.

– Izabrao sam stranu i tu šutirao. To nije bio moj najbolje izveden penal. Nekada i promašite, ali vam se i vrati. Srećom, to se ovoga puta dogodilo, rekao je Kejn.

Rival u finalu biće Italija.

– Znamo da će biti teška utakmica. Ovo je bio izuzetan turnir za nas do sada. Ostala je još jedna utakmica kod kuće i ne možemo je dočekati, poručio je napadač Engleske.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve