Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

DVOJAC BEZ KORMILARA UPITNE STRUČNOSTI: Savićević kaže da će biti prvi saradnik Prosinečkog

Aleks Ferguson je na klupi Mančester junajteda ostao 27 godina i povukao se u penziju sa 72 godine, dok Prosinečki još nije pronašao žrtvu u kojoj će da sastavi 18 mjeseci, a kamoli nešto više.

Crna Gora ima novog selektora, Dejan Savićević je svog prijatelja, akcenat na to prijatelja, usrećio jer mu je dao posao u času kad nije imao gdje da radi. Zauzvrat Prosinečki bi mogao trajno da unesreći crnogorski fudbal jer iza njegove deceniju i po duge trenerske karijere ne stoji ništa osim šarene laže i činjenice da se još nigdje nije zadržao duže od godinu i po.

Aleks Ferguson je na klupi Mančester junajteda ostao 27 godina i povukao se u penziju sa 72 godine, dok Prosinečki još nije pronašao žrtvu u kojoj će da sastavi 18 mjeseci, a kamoli nešto više.

Zbog toga je oduševljenje pojedinih crnogorskih novinara dolaskom Prosinečkog potpuno neutemeljeno i veoma opasno za crnogorski fudbal.

“Obećali smo ime selektora krajem januara, zakasnili smo par dana, ali nije problem. Selektora svi znate i bio je naš prvi izbor kada je došlo do rastanka s Miodragom Radulovićem. Bilo je puno ponuda, nisam htio da odlučujem do sjednice Izvršnog odbora i plana, menadžeri su kao i uvijek nudili. U januaru je dosta tih kandidata našlo angažmane, ali prvi i jedini razgovor je bio sa Prosinečkim. Poslije prvog razgovora je Robert izrazio želju da dođe i nakon toga ni sa jedne strane nije bilo uslovljavanja”, istakao je Savićević.

Ono što takođe bode u oči da se oponenti Savićevića u FSCG ovih dana ne oglašavaju i nije isključeno da je baš Prosinečki kadar Aleksandra Vučića, Zvezdana Terzića i NVO Fudbalska Crna Gora za potpuno urušavanje crnogorskog fudbala i neka vrsta “trojanskog konja”.

Činjenica da Savićević ima ambicija da bude prvi saradnik Prosinečkog i neka vrsta savjetnika dodatno usložnjava situaciju u FSCG i reprezentaciji.

Početkom vijeka kao selektor bivše državne zajednice Savićević je pokazao da kao vrhunski fudbaler nema baš nikakav talenat za trenerski posao i da možda jedini koji od Fabija Kapela nije naučio ništa.

“Biću mu prvi saradnik, pričaću mu moja viđenja, od prvog dana reprezantacije sam tu, bolje poznajem neke igrače, pričaću mu kako ja vidim svakog igrača, ali će on svakako da odluči, ko će da igra, kako će da igra. Nikad se nisam petljao selektorima, evo Radulović je bio posljednji selektor, dosta puta se nisam slagao sa nekim njegovim odlukama, ali je on ipak selektor, na kraju on odgovara za svoje rezultate. Robi ima kao i svi njegovi prethodnici, potpunu autonimiju, ja sam tu da mu dam neki savjet, a njegovo je oće li to sa svojim stručnim štabom primijeniti” kazao je Savićević.

Jednogodišnji ugovor Prosinečkom je dokaz da ni sam Savićević ne vjeruje u rezultat Prosinečkog na klupi Crne Gore.

“Skratili su se kvalifikacioni ciklusi. Imaće deset utakmica. Ja smatram da kroz deset utakmica i mi možemo da ocijenimo dosta toga, a i selektor. I Radulović je potpisivao ugovor na godinu. Dok bude ovakav sistem takmičenja Uefe, da se sve završava za godinu dana, takvi će kod nas biti i ugovori. Ne želimo da stvaramo pritisak, ali je jednostavno tako. U očekivanjima treba biti realan. Pritisak postoji uvijek, jer rezultat zadržava selektora ili ne. Imamo povjerenje u Prosinečkog, da nemamo, ne bi dovodili Prosinečkog”, zaključio je Savićević.

Ako Savićević nakon 15 godina samostalnog rada Prosinečkog kao trenera u 10 narednih utakmica reprezentacije Crne Gore treba da procijeni stručnost novog selektora, jasno je da FSCG ima dvojac bez kormilara kojem je stručnost ozbiljno upitna.

S.Radulović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko
04.02.2024-21:56 21:56

Dok Joveta ne prispije, boljeg od Deja nemamo.