Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Danska u rukometnom klasiku srušila Francusku za treće svjetsko zlato zaredom

Danska je nakon spektakularnog finala bila bolja od Francuske, rezultatom 34:29 (16:15)

Istorija je večeras ispisana u Stokholmu – jedna reprezentacija je prvi put osvojila tri uzastopna naslova prvaka svijeta u rukometu. U pitanju je Danska, koja je nakon spektakularnog finala bila bolja od Francuske, rezultatom 34:29 (16:15).

Danci su tako izjednačili broj osvojenih zlatnih i srebrnih medalja na SP, uz jednu bronzu. Pritom, njihov niz bez poraza na SP sada iznosi čak 28 utakmica.

Sa druge strane, Francuska i dalje ostaje ubjedljivo najtrofejnija – večeras je osvojila drugu bronzu, uz šest zlatnih, te četiri bronzana odličja.

Presudila je večeras fantastična igra Skandinavaca u napadu, na koju odbrana ‘trikolora’ nije imala adekvatan odgovor. Istina je kako je Francuska do finiša imala priključak, no da su Danci stigli zasluženo do trofeja najbolje će reći to što Remili i saigrači nijednom tokom večerašnjeg finala nijesu bili u vođstvu.

Naročito treba pomenuti Laugea – postigao je večeras 10 golova, a od toga čak devet u drugom poluvremenu.

Danska je od starta krenula ubitačno i, uz sjajan početak PItlika i Gidsela, vrlo brzo došla do četiri gola razlike (7:3). Sve do finiša prvog dijela pratili smo mnogo bolje izdanje Danaca, koji su u jednom momentu vodili i 12:7, no onda je odgovorila Francuska.

‘Trikolori’ su za veoma kratko vrijeme u dva navrata postigli po dva uzastopna gola, nezaustavljiv je u tim trenucima bio Remili, pa je pri odlasku na odmor bilo 16:15 za Dansku.

U uvodnom dijelu nastavka gledali smo igru gol za gol, sve dok golovima Saugstrupa i Pitlika Danci u 37. minutu nijesu poveli 20:17. Nijesu se, ipak, ‘trikolori’ tek tako predavali, pa je za nepunih pet minuta opet bilo minus jedan (22:21).

Uslijedio je veoma napet dio susreta, tokom kojeg Francuzi nijesu dopuštali suparnicima da se opet odvoje, no ni Danci jednako nijesu dozvolili ‘trikolorima’ da poravnaju. Tako je bilo sve do 49. minuta, kada je Mem pogodio prečku, a na suprotnoj strani je Larsen sa desetak metara poslao ‘bombu’ – pravo u mrežu za 27:24.

Nezadrživ je u drugom poluvremenu bio Lauge, koji je u tom periodu igre postigao čak devet pogodaka, a može se reći i kako je u 54. minutu riješio meč, kada je doveo svoju ekipu do četiri gola plusa (31:27).

Upravo Lauge obilježio je večerašnje finale sa 10 golova, dok je Pitlik dao devet.

Konačni plasman

Nakon večerašnjeg finala, konačan poredak na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj izgleda ovako:

3. Španija, 4. Švedska, 5. Njemačka, 6. Norveška, 7. Egipat, 8. Mađarska, 9. Hrvatska, 10. Slovenija, 11. Srbija, 12. Island, 13. Portugal, 14. Holandija, 15. Poljska, 16. Bahrein, 17. Brazil, 18. CRNA GORA, 19. Argentina, 20. SAD, 21. Belgija, 22. Katar, 23. Zelenortska Ostrva, 24. Iran, 25. Tunis, 26. Čile, 27. Sjeverna Makedonija, 28. Južna Koreja, 29. Saudijska Arabija, 30. Maroko, 31. Alžir, 32. Urugvaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve