Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Čepić živi san: Vjerujem da rukometaš mojih godina teško da može da doživi bolje od onoga što sam ja protiv Grčke

Stotinu devedeset četiri centimetra visoki Pljevljak, rukometni ''ubica'' dječjeg lica, najmlađi je član crnogorske reprezentacije koja je u neđelju obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. u Poljskoj i Švedskoj

Da je u Crnoj Gori prije dvije noći sprovedena anketa s pitanjem ,,s kojim biste se poznatim tinejdžerom mijenjali na jedan dan“, najčešći odgovor sigurno bi bio – Radojica Čepić (19).

Stotinu devedeset četiri centimetra visoki Pljevljak, rukometni ,,ubica“ dječjeg lica, najmlađi je član crnogorske reprezentacije koja je u neđelju obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. u Poljskoj i Švedskoj.

Grčka je, poslije poraza u Halkidi od 25:23, pobijeđena u ,,Morači“ 33:25, ali nije to bila ,,obična“ rukometna noć i rutinska pobjeda, kako bi se moglo zaključiti po rezultatu. Bila je to noć u kojoj su podrška s tribina i lavovski pristup na terenu dosegli vrhunac.

– Vjerujem da rukometaš mojih godina, iz male zemlje kao što je naša, teško može da doživi nešto bolje od onoga što sam ja protiv Grčke – da igra pred najmanje šest hiljada domaćih navijača i proslavi plasman na veliko takmičenje. Počastvovan sam što sam bio dio toga. Stariji saigrači su mi pričali kako je bilo protiv Švedske 2012. ili Danske 2019, koju bolje pamtim, a sada sam imao priliku da doživim takav ambijent – govori Čepić za Pobjedu.

– Navijači su nas bukvalno nosili do pobjede i bilo je uživanje igrati uz onakvu podršku. Dugo smo nakon meča ostali na terenu, emocije su bile toliko velike da sam poželio da se noć nikada ne završi. Još sam pod utiskom jer, naravno, nijesam do sada imao priliku da tako nešto iskusim. Uz onakvo zajedništvo i hemiju između navijača i nas igrača siguran sam da se ni jače reprezentacije od Grčke, ni evropske i svjetske sile, ne bi naigrale u ,,Morači“.

,,Lavovi“ su odigrali veoma loše prvi meč baraža, pa je poraz od dva razlike poslije svega bio – premija.

Četiri dana kasnije, u noći rekordne posjete u najvećoj crnogorskoj dvorani, gdje dobar broj prisutnih nije imao gdje ni da sjedne – sve je krenulo drugačije.

Selekcija Zorana Roganovića povela je 3:0, na poluvremenu imala 16:12, ali su Heleni u nastavku spustili zaostatak na gol razlike.

Među najmanje šest hiljada navijača u dvorani i stotine hiljada pored TV ekrana uvukao se bio nemir – hoće li 11. reprezentacija s Evropskog prvenstva u januaru dozvoliti sebi šokantnu eliminaciju ili najbolje tek dolazi?

Epilog je poznat…

– Od starta smo diktirali ritam, ali nije bilo svejedno kad su u drugom poluvremenu prišli na gol razlike. Bila nam je potrebna pobjeda od ,,plus tri“, a Grci su pokazali koliko su nezgodan i težak rival, da su dobro vođeni s klupe i da nijesu slučajno imali devet vezanih pobjeda, kakvi god da su im bili protivnici. Nije lako kad jurite određenu razliku, ali pokazali smo smirenost i kvalitet kad je bilo najpotrebnije, Nebojša Simić je bio sjajan na golu i na krilima jedinstvenih navijača ostvarili smo veliki uspjeh – konstatuje Čepić.

Bek slovenačkog Celja imao je zanemarljivu minutažu u Grčkoj, ali moguće da je to bila samo taktička varka selektora Roganovića.

Čim je ušao u revanšu, pokazao je da vanserijska izdanja s proteklog EP, kada ga je crnogorska publika prvi put bolje upoznala, nijesu bila stvar trenutnog nadahnuća.

Dao je pet golova Grcima, svaki vrlo bitan.

– Od prvog dana imam veliku podršku saigrača i stručnog štaba. Vjeruju u mene, ja vjerujem njima i sve dobro funkcioniše. Rekli su mi da se opustim, da uživam u svakom trenutku na terenu i trudim se da tako bude. Okružen sam sjajnim momcima, a nadam se da sam opravdao šansu i na Evropskom prvenstvu i u baražu za Svjetsko prvenstvo. Presrećan sam što sam dao doprinos dobrim rezultatima. Nadam se da ćemo u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo i u januaru na šampionatu svijeta biti još bolji, da će još mladih igrača iskoristiti šansu i doživjeti ono kroz što prolazim posljednje vrijeme – navodi Čepić, koji može da igra i lijevog i srednjeg beka.

– Više mi odgovara da igram srednjeg beka, to mi je prirodna pozicija. Ali ne biram, gdje god mogu najviše da doprinesem, trudiću se da budem najbolji što mogu.

U Čepićevoj karijeri stvari se odvijaju brzinom ,,100 na sat“. U ljeto 2020. iz Rudara je kao dijamant iz ,,fabrike“ Nedima Selmanovića otišao u slovenačko Celje, iste godine upisao prve minute u Ligi šampiona, u januaru 2022. zablistao na Evropskom prvenstvu, da bi mjesec kasnije dogovorio prelazak u njemački Veclar.

Šlag na tortu je plasman na SP.

– Istina je da se sve izdešavalo brzo. Nije bilo tako davno kad sam igrao crnogorsku ligu, a za dvije godine sam uspio da debitujem u Ligi šampiona, dobijem veliku minutažu na Evropskom prvenstvu, potpišem ugovor sa klubom iz Bundeslige i u onakvoj atmosferi obezbijedim plasman na Svjetsko prvenstvo – navodi neustrašivi Pljevljak.

– Djeluje kao san iz kojeg ne želim da se probudim, ali moram da ostanem čvrsto na zemlji. Tek sam na početku karijere i imam još mnogo da učim. Želim da se nadogradim kao igrač, da osvajam trofeje i budem uspješan s reprezentacijom, da učinim ponosnim moju porodicu, matični klub Rudar, Pljevlja i cijelu državu – zaključuje Radojica Čepić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve