Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

CAS: Valijeva dobila dozvolu da se takmiči

Ruska tinejdžerka, svjetska rekorderka, izvjesno će naknadno morati da objasni pozitivan doping test sa kraja decembra, kada je na jednom testiranju tokom nacionalnog šampionata imala tragove jednog lijeka za srce, u redovno uzetom nalazu

Kamila Valijeva (15) dobila je definitivnu dozvolu da nastupi u utorak na pojedinačnom takmičenju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

To je odluka Suda za arbitražu u sportu (CAS) u Lozani, vrhovnog tijela za sporove u ovoj oblasti.

Ruska tinejdžerka, svjetska rekorderka, izvjesno će naknadno morati da objasni pozitivan doping test sa kraja decembra, kada je na jednom testiranju tokom nacionalnog šampionata imala tragove jednog lijeka za srce, u redovno uzetom nalazu.

Prethodno, njena nacionalna antidoping agencija joj je ukinula automatsku suspenziju koja slijedi nakon pozitivnog testa, uz objašnjenje da se radilo o količini supstance primijećenoj u tragovima, kao i da su svi testovi prije i nakon tog testa bili negativni. Na odluku se potom žalila Svjetska antidoping agencija (WADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU).

Djevojka iz Kazanja će u utorak biti apsolutna favoritkinja, ali i suočena sa velikim pritiskom očekivanja zbog ovog skandala.

Valijeva je prošle sedmice predvodila Rusiju do trona u timskom takmičenju, nakon čega je objavljena vijest o pozitivnom doping testu. Svjetska je rekorderka i prva klizačica koja je na olimpijskom nastupu uspjela da kompletira četvorostruke skokove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve