Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Budućnost Voli za potvrdu trećeg mjesta, Mornar za ovjeru opstanka u ABA ligi

Budućnost Voli i Mornar Barsko zlato danas igraju crnogorsski derbi u okviru 24. kola regionalne ABA lige sa različim ambicijama u završnici sezone. Podgoričani su sigurni učesnici plej-ofa i na njima je da u posljednja četiri meča sačuvaju treće mjesto, dok Barane čeka grčevita borba za opstanak i izbjegavane baraža.

Budućnost Voli i Mornar Barsko zlato danas igraju crnogorsski derbi u okviru 24. kola regionalne ABA lige sa različim ambicijama u završnici sezone. Podgoričani su sigurni učesnici plej-ofa i na njima je da u posljednja četiri meča sačuvaju treće mjesto, dok Barane čeka grčevita borba za opstanak i izbjegavane baraža.

Crnogorski derbi odigraće se danas u Podgorici u dvorani SC “Morača” sa početkom od 16 časova, a uloga favorita kao i mnogo puta ranije, namjenjena je aktuelnim šampionima Crne Gore: Košarkaši Budućnosti su u seriji od sedam pobjeda u regionalnoj ligi, i pored činjenice da nisu u blistavoj formi, ali su zato već izgubili sve šanse za ozbiljniji rezultat u Evrokupu.

Četiri meča prije kraja ligaškog dijela ABA lige, košarkaši Budućnost Volija u svojim rukama drže sudbinu kada je u pitanju treće mjesto na tabeli, iako, u suštini, ono nema poseban značaj za plej-of, jer Podgoričane u eventualnom polufinalu (prvo treba da preskoče četvrtfinale) očekuju duel sa nekim od “vječitih rivala”, Crvenom zvezdom ili Parizanom, koji će, svakako, imati prednost domaćeg terena.

Ipak, treće mjesto iza dva evroligaša jeste maksimum u ovom trenutku za bilo koji tim ABA lige, pa je Budućnosti veoma stalo da se tu i pozicionira, i to ispred Cedevita Olimpije, koja je dugo bila u prednosti u odnosu na “plave”. Podgoričani trenutno imaju pobjedu više i bolji međusobni skor u odnosu na Cedevita Olimpiju, a da bi zadržali tu prednost, Podgoričani moraju da nastave da pobjeđuju, počev od današnjeg meča u “Morači” sa Mornarom (16 sati).

“Bez obzira što smo odigrali dvije utakmice sa Mornarom, govorim o ABA ligi i Kupu Crne Gore, i mi i Mornar smo dosta prominenili sastave. Predstojeća utakmica će sigurno biti interesantna, a znamo kako igraju ekipe trenera Pavićevića. To je ekipa koja je napadački nastrojena, u ovom trenutku imaju dosta igrača koji posjeduju poene u svojim rukama, mogu da kreiraju poene, sa dosta šuta za tri poena i naš osnovni zadatak je da se zaustavi njihov napad. Mi kada igramo dobro odbranu to nam omogućava i lake poene, prije svega u kontra napadu. Tome bi trebali da težimo i da nam se poprave procenti šuta za tri poena”,  rekao je Vladimir Jovanović, trener Budućnost Volija.

Budućnost je u dosadašnjem dijelu sezone u “Morači” ostvarila deset pobjeda, a jedini je bodove iz Podgorice odnijela ekipa Crvene zvezde.

Mornar Barsko zlato će finiš sezone, u kojem treba i matematički da osigura opstanak, za to je neophodna jedna pobjeda. U Mornar je ove godine igrao veoma promjenjivo,od sjaja do očaja, a platio je i danak česim promjenama igrača u timu i zbog toga je u finišu daleko od plasmana na tabeli ABA lige na koje nas je navikao prethodnih sezona.

“Što se tiče borbe za opstanak, mi smo u dosta dobroj poziciji. Uz neke normalne rezultate naših konkurenata do kraja, nadam se da smo, maltene, obezbijedili opstanak, zbog čega smo u nešto opuštenijoj situaciji. Zbog toga smo ugovornih obaveza oslobodili Amerikance, jer smo procijenili da ne donose kvalitet koji je nama potreban, a da opet ne bi oduzimali minutažu igračima na koje računamo za iduću godinu, pa ćemo do kraja nastupiti u “domaćem” sastavu. Igračima sam rekao da sad treba da iskoriste šansu i minutažu do kraja ABA lige i kroz domaće prvenstvo da su spremni da nose dres Mornara i u ABA ligi”, rekao je trener Mornara Mihailo Pavićević.

Mornar će, tako, dodatno oslabljen na megdan Budućnosti, u dvorani u kojoj nikada nije slavio u ABA ligi. Crnogorski vicešampio će pokušati da popravi utisak iz prvog meča, kada je pred svojim navijačima ubjedljivo poražen – 104:87.

“Nema govora, Budućnost je apsolutni favorit. To je sastav koji je formiran da napravi što bolji rezultat u Evrokupu. Vrlo su iskusna ekipa, pokriveni na svim pozicijama sa dva-tri igrača i, jednostavno, nemaju loše mjesto u timu. Mi ćemo biti fokusirani na našu igru, da odigramo što je moguće bolje i da pružimo što veći otpor ekipi Budućnosti”, zaključio je Pavićević.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve