Boćanje: Maine iz Budve u Ligi šampiona

Domaćin turnira je bila ekipa iz Budve, a turnir je održan u Tivtu koji ima boćarsku dvoranu u skladu sa zahtevima svetske federeracija FIB.

Boćarski klub Maine iz Budve ostvario je veliki uspjeh. Budvani su u konkurenciji sa šampionom Bosne i Hercegovine i šampionom Srbije,  na kvalifikacionom turniru izborili plasman u Ligu šampiona.

Foto: Sportklub.rs

Domaćin turnira je bila ekipa iz Budve, a turnir je održan u Tivtu koji ima boćarsku dvoranu u skladu sa zahtevima svetske federeracija FIB.

Pred velikim brojem navijača i ljubitelja boćanja, dva dana su se vodile velike borbe za mjesto u elitnom društvu. Maine je odigrao nerješeno sa ekipom Ante Rozić iz Mostara 11:11, dok je Novi Beograd slavio protiv šampiona Bosne i Hercegovine sa 14:8.

Nedjelja je bila dan odluke. Duel između Novog Beograda i Maine je odlučivao ko će se 14. aprila naći na žrebu u Italiji.

Šampion Srbije, koji je sastavljen od reprezentativaca i u kojem su lideri Milaković i Butorac inače aktuelni vicešampioni Evrope i sveta u disciplini par, vodio je sa 9:5 i bio je na pragu ostvarenja cilja.

Budvanima je trebalo čudo. Morali su da dobiju sve četiri preostale dicipline da bi stigli do elitnog društva. To se u boćanju rijetko dešava, ali se desilo. Na kraju, slavila je ekipa Maine sa 13:9. Svaki meč ima 11 disciplina, a pobjeda u disciplini donosi dva boda.

Budvani takmičenje u Ligi šampiona nastavljaju 27. aprila kada je na programu prvi od dva meča za plasman među 12 najboljih timova Evrope. Ko će biti rival ekipi Maine čije boje brane: Nenad Ranković (kapiten), Anton Petković, Tomislav Ranković, Rade i Ratko Zec, Dejan i Vukašin Anđušić, Mihajlo i Bogdan Đurović, saznaće se 14. aprila kada je na programu žreb u Italiji.

„Ostvarili smo veliki uspjeh, ali smo se dugo pripremali za iskušenja na turniru na kojem smo posle dva uzbudljiva dana uspjeli da budemo bolji od šampiona Bosne i Hercegovine i šampiona Srbije. Radi se o sjajnim ekipama, a odlučujući meč je zaista bio za uživanje, kako zbog kvaliteta, tako i zbog neizvjesne završnice. Plasman u Ligu šampiona je ogroman uspjeh, veliki podvig, a ujedno i podstrek za sve klubove i boćanje u Crnoj Gori, kako bi nastavili sa još boljim radom, kako bi spremni dočekali kao reprezentacija, Igre malih zemalja, koje se održavaju u Budvi, kako bi bili kadri da izborimo plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine“, rekao je kapiten i trener ekipe Maine Nenad Ranković za Sport Klub i nastavio:

„Crna Gora ima veliki potencijal kada je boćanje u pitanju. Dokaz za to su medalje sa evropskih i svetskih šampionata u proteklih desetak godina i više. Pored toga, Crna Gora ima i izuzetno kvalitetnu ligu u kojoj se Maine, Palma iz Tivta i Val iz Herceg Novog ravnopravno bore za titulu i trofej u Kupu. Ta ujednačenost kvaliteta, zdrava konkurencija, tjeraju nas sve da radimo više i bolje, a koristi od toga pored klubova ima i reprezentacija, jer su klubovi osnova državnog tima“.

Boćari ekipe Maine će ime rivala u nastavku Lige šampiona saznati 14. aprila, a par dana kasnije počinje i prvenstvo Crne Gore u kojem će se Maine, Palma i Val boriti za titulu.

Komentari

avatar