Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

ASCG uručio priznanja najuspješnijima u 2020: Rezultati koji raduju

Godina kojoj se broje posljednji dani nije najuspješnija u istoriji crnogorske atletike, ali je uspješna i pored svega, što potvrđuje činjenica da su naši atletičari osvojili tri medalje (srebro i dvije bronze), uz ispunjenu normu za prvenstvo Evrope Danijela Furtule, uz 54 nova rekorda

Atletski savez Crne Gore napravio je rekapitulaciju i sumirao godinu, koja je dobra i pored svih poteškoća zbog korona virusa.

Godina kojoj se broje posljednji dani nije najuspješnija u istoriji crnogorske atletike, ali je uspješna i pored svega, što potvrđuje činjenica da su naši atletičari osvojili tri medalje (srebro i dvije bronze), uz ispunjenu normu za prvenstvo Evrope Danijela Furtule, uz 54 nova rekorda.

– Ako bih u nekoliko riječi želio da prikažem crnogorsku atletiku u ovoj godini, onda bi to bilo elastičnost, motivacija i ogromna želja da se i u nemogućem može naći rešenje i nastaviti raditi, trenirati i takmičiti se. Naša sposobnost da se prilagodimo, inoviramo i rastemo zajedno sa ovakvom situacijom je velika, te ne sumnjam da će i atletski sport nastaviti sa nesmanjenom motivacijom i razvojem u sljedećem periodu, jer smo i u ovoj godini pokazali da umijemo da se prilagodimo, pokazali svoju kreativnost, stabilnost i što je po malo i neshvatljivo veću masovnost. Statistika je za atletski sport u ovoj godini pozitivna. Nacionalna takmičenja su imala veću masovnost u odnosu na prošlu godinu i to u svim kategorijama. Evidentno je da nas je pandemija poremetila u ostvarenju mnogih zacrtanih aktivnosti i zadataka, ali je i evindentno i to da smo ostvarili mnogo više nego što je bilo realno u datoj situaciji, kazao je predsjednik Saveza Gojko Banjević. Tomaš Đurović i Marija Vuković najbolji su atletičari Crne Gore za 2020. godinu, a koji nijesu prisustvovali na jučerašnjoj dodjeli priznanja u kongresnoj sali sportsko kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Najbolji senior je bacač kugle Tomaš Đurović, koji je bio prvi na trofeju Crne Gore i najbolji atletičar takmičenja (19,53 metra), a osvojio je i prvo mjesto na prvenstvu Crne Gore u Baru sa rezultatom 18,89 metara. Tokom ove godine bio je najbolji i na međunarodnom mitingu u Draževini (19,72 metra). Kao i prošle godine, najbolja seniorka je Marija Vuković. Članica AK Podgorica u godini na izmaku osvojila je srebro na dvoranskom prvenstvu Balkana (188 cm). Dva puta je bila druga na mitinzima u Atini (oba puta sa preskočenih 184 cm), kao i na takmičenju u Kalitei (180 cm). Ima i osvojenu bronzu na dvoranskom Kupu u Istanbulu (187 cm) i četvrto mjesto sa Balkanskog prvenstva u Rumuniji (184 cm). Njen rezultat od 188 cm je po IAAF tablicama (1101 bod) navredniji rezultat u 2020. godini od crnogorskih atletičarki.

– Naši najbolji seniori, koji su pod posebnim tretmanom od Olimpijskog komiteta i Atletskog saveza su ove godine bili uskraćeni za mnoga takmičenja. Početak sezone je obećavao sa veoma vrijednim rezultatima na nekim međunarodnim mitinzima, ali dalje od toga se nije moglo, dodao je Banjević.

Zapaženi rezultati

Odlukom Upravnog odbora, specijalnim priznanjem nagrađeni su Slađana Pejović (eks Perunović), Ljiljana Matović i Danijel Furtula, dok su posebna priznaja za rezultate u ovoj godini dobili Danilo Vujičić, Ivana Milošević i Maša Bubanja. Priznanja su dobili Željko Dabović, Anja Turner, Petar Tomić, Marija Pešić, Marija Jovićević, Luka Tadić, Aleksa Bošković, Milivoje Pajović, Mare Jablan, Vesna Kljajević, Elena Kršić, Balša Milatović, Lejla Maljević, Elzana Guberinić, Enes Erović, Sergej Martinović, Anja Novaković i Nađa Stanišić.

Najbolji juniori su Amir Papazi (Tempo) i Ana Bošković (Tara), a mlađi juniori Ognjen Vojvodić (Mornar), Ognjen Marsenić (Lim) i Irena Bošković (Tara). Srđan Lunić (Mornar) i Anabela Mujovi (Sanja) najbolji su pionori. Za najboljeg veterana je proglašen član AK Mornar Dragoljub Koprivica, a za veteranku Rada Miladinović (ATK Podgorički maraton).

Naš Savez vodio je posebnu brigu o atletskim veteranima koji su postigli veliki uspjeh na međunarodnoj sceni gdje su osvojili 23 medalje (6 zlatnih, 13 srebrenih i 4 bronzane).

– Čestitam najuspješnijima, jer su oni u svojim kategorijama i disciplinama obilježili 2020. godinu i zaslužuju sve naše čestitke i priznanja. Takođe, čestitke i atletskim veteranima, koji su imali sjajne rezultate na međunarodnoj sceni”, dodao je Banjević.

Izazovna godina

Prvi čovjek Saveza objasnio je da crnogorsku atletiku čeka izazovna godina iz više razloga.

– Čeka nas godina sa istim zdravstvenim problemima, ali i sa naznakom i nadom da će se dosta toga popraviti i tako omogućiti održavanje mnogobrojnih međunarodnih takmičenja, gdje će naši atletičari pokušati da preko ispunjenja normi uzmu učešce i predstavljaju Crnu Goru u najboljem svijetlu. Slijedi prvenstvo svijeta u dvorani, dvoransko prvenstvo Evrope, zimski kup Evrope u bacanjima, ekipno prvenstvo Evrope, Igre malih zemalja Evrope, Olimpijske igre, kao i juniorska prvenstva Evrope, svijeta, balkanski šampionati”, rekao je Banjević, uz vjeru da će Savez imati i u narednom periodu podršku.

– Pred nama je puno obaveza i novih izazova, posebno na takmičarskom planu, gdje očekujemo da uz pomoć i podršku Uprave za sport i mlade, kao i COK-a, naši takmičari nastave sa još značajnijim uspjesima na domaćoj i međunarodnoj sceni”, jasan je bio Banjević i naglasio da će u zavisnosti od opredijeljenih sredstava Savez nastaviti sa realizacijom finansiranja programa najboljih seniora i juniora, koji preferiraju za ispunjenje normi za najveća takmičenja.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve