Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Bugajski: Iako je Crna Gora članica NATO-a, Vučićeva politika osmišljena je kako bi pokorila njen suverenitet

Tri mete su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Srbija ne može ponovo apsorbovati Kosovo, ali je mogućnost podjele i dalje ostvariva. Iako je Crna Gora članica NATO-a, Vučićeva politika osmišljena je kako bi pokorila njen suverenitet i tome je podredila vanjsku politiku. Cilj sa Bosnom i Hercegovinom je jasan – otcjepljenje i apsorpcija srpskog entiteta. Vučić želi ući u istoriju kao ''ujedinitelj srpskih zemalja'' i biće ohrabren slabim odgovorom Zapada na bilo koju od svojih ofanziva.

Aleksandar Vučić nije odustao od velikosrpskog projekta, ali ga vodi drugačijim metodama u želji da ostane upamćen kao ujedinitelj srpskih zemalja, dok se protiv Milorada Dodika i njegovih separatističkih ambicija u Bosni i Hercegovini treba boriti iskazivanjem sile.

To je stav američkog eksperta za politiku Janusza Bugajskog, višeg saradnika Fondacije Jamestown iz Washingtona i bivšeg direktora Istočnoevropskih studija na Centru za strateške i međunarodne studije iz američkog glavnog grada, koji je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans sumirao trenutno stanje na Zapadnom Balkanu sa epicentrom u Bosni i Hercegovini.

Bugajski je napisao više od 20 knjiga o zemljama nastalim na području bivših komunističkih država, bio je konsultant američkog ministarstva odbrane i piše za razne medije, između ostalih Washington Examiner i The Hill, a jedna od sfera njegovog interesovanja je i područje Zapadnog Balkana.

Bugajski je krajem prošle godine svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove Kongresa SAD-a, gdje je dao preporuke za politiku nove administracije za Balkan. To prilikom je naveo da Dejtonski mirovni sporazum nije dizajniran da bude temelj integrisane države sa efikasnom centralnom vladom, što je dovelo do opstrukcija, nadmoći etnonacionalnog identiteta nad građanskim, te je upozorio i na separatističke težnje entiteta RS.

Ta upozorenja stoje, jer Bosnu i Hercegovinu mjesecima potresa blokada srpskih predstavnika, koja je prerasla u otvorene prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove stranke SNSD o rušenju njenog poretka i nezavisnosti bh. entiteta RS.

O trenutnoj političkoj situaciji u BiH kaže:

“Dodik testira međunarodne aktere kako bi procijenio koliko daleko može ići bez većeg povlačenja i potencijalnih sankcija prema sebi. Njegov je proračun da kombinacija faktora može stvoriti pogodan trenutak za otcjepljenje, uključujući paralisanu Evropsku uniju, rastreseni SAD, regionalno asertivnu Srbiju i garancije Rusije da će služiti kao zaštitnik u slučaju bilo kakve intervencije države Bosne i Hercegovine ili NATO-a u Republici Srpskoj. Takođe će imati koristi od ambicije hrvatskih nacionalističkih vođa i opšteg stanja frustracije bosanskom vladom”.

Otkrio je koji je najefikasniji način obračuna s Dodikom…

Najefikasniji način obračuna s Dodikom je pokazati ko je jači na Balkanu. To će zahtijevati trostrani pristup. Prvo, novo vodstvo State Departmenta mora jasno dati do znanja da Washington i Brisel posjeduju sve potrebne dokaze o njegovim koruptivnim aktivnostima. Njegova imovina će se zamrznuti ili oduzeti, te će se pokrenuti krivični postupak, ako ne promijeni svoju politiku. Drugo, Aleksandar Vučić se mora privatno i javno upozoriti da će njegova ofanziva na susjedne države pod okriljem zaštite srpskog stanovništva naići na otpor. To se može kroz različite oblike, pomažući izgradnji efikasne vojske na Kosovu koja toj zemlji omogućuje da se kvalifikuje za članstvo u NATO-u, kroz veću podršku procrnogorskim strankama u Podgorici, kroz oslanjanje na Zagreb kako bi kontrolisali hrvatski nacionalisti u Bosni i Hercegovini, te kroz asertivna kampanja za prava bošnjačkih, albanskih i drugih naroda u Srbiji.

I treće, potreban je efikasan regionalni potisak protiv destabilizirajućih uticaja Rusije. To bi trebalo uključivati protjerivanje ruskih obavještajnih agenata prerušenih u diplomate, poslovne ljude ili aktiviste nevladinih organizacija, antikorupcijsku kampanju usmjerenu na ruske izvore i istiskivanje ruskih državnih propagandnih kanala”.

Za BiH, smatra, postoje tri rješenja.

“Prvo je integrisana država, u kojoj centralna vlast u Sarajevu ima ovlaštenja i nadležnosti nad svim ključnim sigurnosnim i spoljnopolitičkim odlukama, a gdje se entitetski i kantonalni sistem zamjenjuje funkcionalnim regionalnim i gradskim vladama. Drugo rješenje je pomak prema etno-teritorijalnoj podjeli, novi rat uz učešće Srbije i Hrvatske, te zapadna vojna intervencija koja bi prisilila još jedan sporazum između zaraćenih strana, a u kojem se promašaji iz Dejtonskog sporazuma ne bi ponovili. Treće “rješenje” je rat u kojem Zapad ne bi uspio efikasno intervenisati iz straha od vojnog sukoba s Rusijom i konflikata zbog granica, teritorija i država koje bi činile regiju u doglednoj budućnosti”.

  • Srbija balansira između Istoka i Zapada, no često ćemo pročitati optužbe da utiče na unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a tu je još i neriješeni problem nezavisnosti Kosova. Može li se reći da se radi o nastavku pokušaja realizacije velikosrpskog projekta ili je u pitanju nešto drugo?

– Vučić je oživio velikosrpski projekat, ali on se više ne vrti oko otvorenog rata, etničkih ubistava i masovnih protjerivanja. Kampanja se oslanja na slabljenje susjeda, dvoličnu diplomatiju i rusku pomoć. Tri mete su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Srbija ne može ponovo apsorbovati Kosovo, ali je mogućnost podjele i dalje ostvariva. Iako je Crna Gora članica NATO-a, Vučićeva politika osmišljena je kako bi pokorila njen suverenitet i tome je podredila vanjsku politiku. Cilj sa Bosnom i Hercegovinom je jasan – otcjepljenje i apsorpcija srpskog entiteta. Vučić želi ući u istoriju kao “ujedinitelj srpskih zemalja” i biće ohrabren slabim odgovorom Zapada na bilo koju od svojih ofanziva.

  • Mnogi su skloni reći da Dodikovo ponašanje i djelovanje diktira Moskva, ali i da nije jedini, jer se isto govori i za Crnu Goru i dešavanja na Kosovu. Koji je konačan cilj Rusije na Balkanu?

– Kremlj vidi Balkan kao strateško dobro i slijedi najmanje četiri cilja – proširiti svoj geopolitički domet prema Jadranu i Mediteranu, slomiti zapadnu koheziju i potkopati ulogu zapadnih institucija, potkopati prisutnost SAD-a, spriječiti bilo kakve čvrste sigurnosne garancije zemljama u regiji, regrutirati saveznike korupcijom, ucjenjivanjem i podmićivanjem službenika koji mogu pomoći Moskvi.

Takođe podstiče sukobe, jer to doprinosi uznemirenju Balkana i lomi odgovor Zapada. U jednom trenutku, Putin bi mogao računati da bi nasilni sukob preko njegovih surogata u Banjoj Luci i Beogradu pomogao proširiti uticaj Rusije i odvratiti pažnju od sukoba koje je Moskva kreirala u svom susjedstvu. Vučić bi mogao biti namamljen ili isprovociran u vojni sukob s jednim od susjeda Srbije i dobiti pomoć Moskve. Kremlj bi mogao zaključiti da vrijedi riskirati zapadnu vojnu intervenciju.

  • Stiče se utisak da SAD zasad ne čini mnogo da smiri tenzije u Bosni i Hercegovini. Treba li od SAD-a očekivati neki odlučniji potez, jer kriza dostiže tačku usijanja?

– Važno je da novi američki izaslanik u Bosni i Hercegovini bude blisko uključen ne samo u izbornu reformu, već i u širi proces integracije države. Evropska unija je izgubila velik dio svoje moći u rješavanju balkanskih sporova jer više ne garantuje da će preostalih šest država postati članice Unije. Bez te poluge, EU je paralisan, podijeljen i neefikasan. Samo uz dosljedno i istrajno angažovanje SAD-a postoji neka šansa za rješenje krize.

Najnovije

ASK: Aleksić prekšio zakon, nije prijavio udio u Srpskoj kući

Član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Budimir Aleksić prekšrio je Zakon o sprječavanju korupcije jer u izvještajima o prihodima i imovini nije prijavio osnivački...

Krivokapić: Crnoj Gori treba nešto novo na političkoj sceni

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je da Crnoj Gori treba nešto novo na političkoj sceni, što su, kako je naveo pokazali izbori u Mojkovcu. Premijera su...

Bošković: Vlada koja je najgora od svih koje smo ikad imali treba da ode...

Vlada koja je najgora od svih koje smo ikad imali treba da ode što prije, kazao je poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković povodom godišnjice...

US open: Samo vakcinisani mogu da igraju

Čelnici US opena povukli su identičan potez kao što su to prethodno uradili rukovodeći ljudi Australijan opena. Naime, samo vakcinisani teniseri imaće pravo nastupa na...

Stanišić traži da se smanji plata Todoroviću: Nemoralno da plate direktora državnih preduzeća budu...

Predjsednik Mreže mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić traži da se smanjenje mjesečne zarada direktoru ToMontenegro na 2.000 eura + početni dio zarade, kao i da mjesečna...

Najčitanije

Povezano

Bugajski: Manji susjedi treba da budu zabrinuti zbog naoružavanja Srbije

"Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti...

U SRBIJI KUVA KAO U LONCU: Nakon što je Đoković odgovorio Vučiću, uslijedio je napad potpredsjednice Stranke moderne Srbije

Nakon što je najbolji teniser svijeta Novak Đoković pružio podršku građanima koji se bore za zaštitu životne sredine i suprotstavio se Rio Tintu, aktuelnoj vlasti i Aleksandru...

KAO DO SKORO NA CRNU GORU Vučić pokrenuo “mašineriju” protiv Novaka Đokovića, odmazda zbog podrške demonstrantima

Na dan kada je čitava Srbija stala na par sati, a veliki broj građana izašao na ulicu zbog dešavanja vezanih za Rio Tinto, Novak...

Milanovićeva odbrana velikosrpskog projekta zasnovanog na genocidu

Piše: Dženana Karup Druško, Avangarda Haške presude decidno govore kakva je bila (agresorska) politika i Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, i kakva je...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bot
21.10.2021-08:27 08:27

Suverenitet smo izgubili kada smo ga predali NATO-u . Dokusurit ćemo ga ako uđemo u EU. Crna Gora treba da se okrene struci ne ideologiji. Nažalost to se neće dogoditi.

flamantes
24.10.2021-13:10 13:10
Reply to  Bot

Ulaskom u NATO se ne gubi siuverenitet, to je maloumno gledište srpskih popova, koji bi bili najsrećniji da Crna Gora ne postoji i da ve Crnogorce fizički istrijebe.

Neko tamo
21.10.2021-09:38 09:38

Crna gora je izgubila suverenitet 30 avgusta 2020 zahvaljujuci čupavom ulicaru i njegove partije inace partije jarca miska kesedzije i debilnog glupog zeljka goveda