Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je na današnjoj sjednici “zeleno svjetlo” na Protokol o utvrđivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ilustracija

Posljednji korak trebalo bi da preduzmu poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjutrašnjoj sjednici kada će se izjašnjavati o ovom protokolu.

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije potpisan je maju prošle godine.

Na njega je Predsjedništvo BiH već dalo saglasnost. Čekalo se nakon toga samo još na parlament.

“Ovaj protokol jeste stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Svaki iskorak u pogledu uređenosti granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susjednim zemljama, ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštovanja među susjednim državama, a što je veliki zalog kako za sadašnje, tako i za buduće generacije država potpisnica”, naglasio je nakon potpisivanja Adil Osmanović, tada u funkciji državnog ministra civilnih poslova.

Ovaj dokument ostavlja prostor da se pitanja granice ubuduće rješavaju isključivo na nivou međudržavnih komisija, prenosi Srpskainfo.

Komentari

avatar