Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

U EP iznenađeni: Kurti odbio da dođe 11. maja na pregovore u Brisel

''Najprije mora prihvatiti stvarnost, a to znači nikakvo odustajanje od nezavisnosti Kosova''

Kosovski premijer Aljbin Kurti iznenadio je zvaničnike Evropske unije (EU) odbijanjem da 11. maja dođe na dijalog u Brisel, ali je u Evropskom parlamentu (EP) predočio da najprije mora da se uvaži nezavisnost Kosova na temelju Ahtisarijevog plana i da Priština tako ravnopravno pregovara sa Beogradom.

Diplomatski izvori u Briselu prenijeli su agenciji Beta da su EU posrednici u dijalogu Beograd-Priština bili “zatečeni Kurtijevim tvrdim stavom”, ali je, ipak, prihvaćeno da se sve uradi da nova runda dijaloga uslijedi nešto kasnije.

Kurti je u Spoljnopolitičkom odboru EP sinoć naglasio da se dijalogom ipak moraju riješiti svi problemi, ali je objasnio da on i njegova vlada ne odustaju od toga da se “najprije mora prihvatiti stvarnost, a to znači nikakvo odustajanje od nezavisnosti Kosova na temelju ‘Ahtisarijevog paketa’ koji predstavlja kompromis, jer prihvata specijalne zone sa srpskom većinom i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Drugi uslov je da “Srbija prihvati i prizna ratne zločine… jer je NATO bombardovao Srbiju zato što je Miloševićev režim počinio genocid na Kosovu”, rekao je kosovski premijer, uz tvrdnju da se “novi režim u Srbiji nije distancirao od zločina Miloševićevog režima”.

Treći uslov za nastavak Dijaloga je, po Kurtiju, da se uspostavi “ravnopravnost predstavnika dvije strane koji treba da riješe postojeće, a ne da stvaraju nove probleme, jer Kosovo nije predmet već strana u dijalogu”.

A četvrti uslov da Priština ponovo sjedne za pregovarački sto, kako je on stavio do znanja, jeste da to vodi poboljšanju života građana, “okretanje zajednica zajedničkim ciljevima”, kao i da Srbija mora da prizna Kosovu ratnu i drugu odštetu od preko tri milijarde eura i više stotina miliona za neplaćenu električnu energiju, penzije i drugo.

Kosovski premijer je poslanicima spoljnopolitičkog odbora EP objasnio da će se dijalogom prevashodno baviti njegov zamjenik i da su ciljevi njegove vlade najprije otvaranje novih radnih mjesta, pravda i efikasno pravosuđe, kao i bitka protiv epidemije korona virusa, a potom dijalog s Beogradom.

Kurti je odbacio tvrdnje da radi na stvaranju “Velike Albanije”, rekavši da je “Velika Albanija postojala samo par godina tokom drugog svjetskog rata”. “Beograd sad želi da nas optuži da stvaramo Veliku Albaniju, dok istovremeno želi da stvori Veliku Srbiju”, rekao je.

On je postojeću geopolitičku situaciju u regionu uporedio s raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije i dodao da je sad Srbija kao “hobotnica s četiri kraka”.

“Srbija je glava (hobotnice) a kraci su Republika Srpska, prosrpske snage u Crnoj Gori, srpske paralelne strukture na Kosovu i Srpska pravoslavna crkva u Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Kurti.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tanja
30.04.2021-20:07 20:07

Gospodine Kurti tako i treba! Svoje dostojanstvo, porijeklom ste iz Crne Gore, Ulcinja, lijepo bi bilo da Abazovicu ovako decidno kazete kako se brani svoja drzava.

Sara
01.05.2021-13:01 13:01

gospodin Kurti ima pravo,,on je EU rekao tako ili tako..a jadna CG..umiljava se kako bi je totalno srozala..Kod nas crnogoraca hvali duh hrabrosti,,za slobodu i cast drzave CG..Mi smo navikli–sve posteno..vec je kasno o tome da razmisljamo..Uzavrelo nam je..srbijanci su agresivni i omalovazavaju crnogorce i drzavu CG..Narode probudite se,,!!!!!

jasno je
01.05.2021-17:50 17:50

Bravo Kurti !
Ne da se uvući u rašomon srpskih kombinacija. Država Kosovo se postavila prema državi Srbiji !.
Tako se to radi
Ursula još nije svatila kako stvari stoje.

Ha20
01.05.2021-20:13 20:13

Bravo Kurti, sad pizdousti moze da zapjeva onu ” Do godine u Prizrenu ” i da sanja koje ce to godine biti i u kojem vijeku ??