Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Kurti pozvao evropske zvaničnike da podrže članstvo Kosova u Savjetu Evrope

Dodao je da je na marginama konferencije razgovarao i bio u prisustvu evropskog komesara i kandidata PES-a za predsjednika Evropske komisije Nikolasa Šmita, predsjednika PES-a i bivšeg premijera Švedske Stefana Levena, njemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih predstavnika partija članica PES-a

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je tokom boravka u Bukureštu na konferenciji Partija evropskih socijalista (PES) pozvao evropske zvaničnike da podrže Kosovo na njegovom putu ka Savjetu Evrope, posebno na glasanju 16. aprila u Parlamentarnoj skupštini.

„Produktivne posjete, ne samo da ojačamo saradnju sa našim najbližim prijateljima i saveznicima, već i da budemo više inspirisani našim vrijednostima, povećavaju opšteg znanja i posvećenosti našoj budućnosti“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je izrazio zadovoljstvo što se, kako je naveo, „vratio među prijatelje u veliku evropsku socijaldemokratsku porodicu“.

„Ovog puta konferencija PES-a bila je u prelijepom gradu Bukureštu. Takođe dobro poznajemo Bukurešt kao grad koji je istorijski bio važan centar albanske nacionalne renesanse, mjesto gdje su albanski intelektualci slobodno razrađivali nacionalnu misao. Kako smo dva mjeseca pred evropske izbore, ovaj sastanak je bio od velike važnosti za jačanje međusobne koordinacije“, napisao je Kurti.

Dodao je da socijaldemokratija nosi ideje, tradiciju i vrijednosti za zaštitu i razvoj demokratije i evropeizma, u vrijeme kada su „ugroženi od sila i autokratskih režima koji imaju za cilj da oslabe Evropsku uniju“.

Kurti je rekao da je tokom boravka na konferenciji PES-a, među predstavnicima različitih partija, bio učesnik prijema premijera kod premijera Rumunije Marsela Čolakua.

Dodao je da je na marginama konferencije razgovarao i bio u prisustvu evropskog komesara i kandidata PES-a za predsjednika Evropske komisije Nikolasa Šmita, predsjednika PES-a i bivšeg premijera Švedske Stefana Levena, njemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih predstavnika partija članica PES-a.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve