Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Kurti: Seksualno nasilje tokom rata na Kosovu bio dio genocida Srbije

Više od 20.000 žena i djevojaka silovano je tokom rata i to je dio genocida koji smo doživjeli iz Srbije, rekao je Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je “seksualno nasilje” tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo “dio genocida Srbije”.

Kurti je posle odavanja počasti na spomen obilježju „Heroinama“, odnosno žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, ocijenio da im se to dogodilo „samo zato što su bili Albanci i što su htjeli da žive u svojoj slobodnoj zemlji“.

„Kao da zločin koji je počinila Srbija nije bio dovoljan, uslijedila je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja. Više od 20.000 žena i djevojaka silovano je tokom rata i to je dio genocida koji smo doživjeli iz Srbije“, rekao je Kurti.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu je u objavi na Fejsbuku napisala da „nedostatak pravde prema žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava“.

„Mnoge žrtve još nisu dobile pravdu za svoje patnje i traumatska iskustva. U mnogim slučajevima, lokalne i međunarodne pravosudne institucije nisu učinile dovoljno da obezbijede pravedne i efikasne procese za žrtve seksualnog nasilja, zbog čega se osjećaju napušteno i bez zaštite“, napisala je Hadžiu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
14.04.2024-15:36 15:36

…vjerujem u Kurtijeve izjave -“junačine “srbijanske jeli neko razoružan jeli neko bespomoćan TU su Srbi bez premca “najbolji” stoljecima …a ako su u obrnutoj situaciji tu su najbolji u bježaniji …
U ratu ‘90 bio sam na Baniji 15 dana /bez ispaljenog metka ni u tkzv .”serlučenju”…/ stigavši u selo Dragotina ,mještani su nam rekli da su prije nas Loznički i Valjevski,bataljoni -svi dezertirali i posli za Srbiju …/nas je vratila Skupština CG kao “nelegitimno poslata teritorijalna jedinica” !?/
Tako Srbijanci se prepali da ne pođu na Vukovar …!.?