Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Marković: Dodikovo djelovanje priziva u sjećanje ono Mladićevo razvlačenje pameti

Nije Dodik usamljen u mentalnom zlostavljanju javnosti, u Srbiji takve šokove imamo na dnevnoj bazi

Piše: Tomislav Marković

Okupilo se veselo društvance za stolom, raspalili po žestokom piću, raspojasali se i raspištoljili, pa udarili u lumperajku.

Brzo su ih ophrvali dert, alkohol i teške emocije, posadili su harmonikaša pored sebe, pa naručuju pjesme i pjevaju u horu Romaniju i Srpkinja je mene majka rodila.

Glavnog baju obuzela neka mutna nostalgija i čežnja za rodnim krajem, sjetio se stare majke koju odavno nije vidio, pa ju je pozvao mobilnim telefonom i otpjevao joj pjesmu Šabana Šaulića Raširi ruke, o majko stara, uz pratnju harmonikaša i bliskih prijatelja i saradnika.

Ne, ovo nije scena iz neke seoske krčme ili drumske kafane, već iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tačnije iz kabineta Milorada Dodika. Nije u pitanju spontano okupljanje, nisu Dodika ponijele emocije, pa je u afektu pozvao harmonikaša i na brzinu improvizovao slavlje ko zna čega. Dodik je još prošle nedjelje najavio da će dovesti harmonikaša u Predsjedništvo, pa je pozvao i novinare da svrate na žurku, gdje će se pjevati pjesma Nema te više Alija.

Obećano – ispunjeno, bar što se tiče fešte, mada je muzički repertoar bio nešto drugačiji. Harmonikaš je, normalno, prijehao na dernek službenim automobilom, jer Dodik nije cicija, pogotovo kad raspolaže novcem i resursima poreskih obveznika.

Služba unutrašnjeg osiguranja saopštila je da se osoba koja je unijela harmoniku predstavila kao „Dodikov savjetnik”. Sasvim logično, ko je još vidio savjetnika visokih državnih funkcionera bez muzičkog instrumenta. Dobro je da Dodik nije ljubitelj klasike, mogao je savjetnik da svrati u Predsjedništvo i noseći nešto gabaritnije, klavir ili bar violončelo.

Ponižavanje državnih institucija

Harmonikaško gaženje državnih institucija logičan je nastavak Dodikovih nastojanja da podrije ustavni poredak Bosne i Hercegovine, samo što ova najnovija epizoda ima vulgaran i primitivan karakter – što je bukvalan odraz karaktera samog Dodika.

On već godinama blokira donošenje odluka na državnom nivou, svako malo najavljuje otcjepljenje Republike Srpske, izdejstvovao je ukaz o neprimjenjivanju u RS zakona Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, kao i da nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa organima BiH kad je riječ o primjeni odluka visokog predstavnika.

U najnovijoj fazi udara na BiH Dodik je najavio povlačenje iz Oružanih snaga BiH, ukidanje ingerencija Tužilaštva, Suda i takoreći svih drugih državnih ustanova. Tu je računao na podršku opozicije, ali se malo preračunao, jer je i njegovim protivnicima postalo jasno da put kojim je Dodik krenuo vodi ravno u provaliju, pa ne bi baš da ga tamo slijede. U međuvremenu se srpski član Predsjedništva države koju ne priznaje dosjetio kako da dodatno ponizi i popljuje državnu instituciju koja ima nesreću da on u njoj stoluje.

Razvlačenje pameti

U javnosti se pojavila teza da Dodik dovođenjem harmonikaša pravi od države cirkus, što je pomalo nepravedno prema cirkusu, jer u njemu rade ozbiljni artisti, akrobate izuzetnih vještina, igrači na žici i trapezu, majstori svog posla, dok je Dodik šampion u devastiranju države i društva, korupciji, otimačini, bahaćenju i ruganju svemu normalnom. Dodik stvara atmosferu drumske birtije i Ibarske magistrale, a njegovo cjelokupno delovanje priziva u sjećanje ono Mladićevo „razvlačenje pameti“.

Dok harmonikaš razvlači mehove na harmonici, Dodik razvlači pamet cjelokupnoj javnosti, bruka i sramoti državnu instituciju, ali i sve one koje navodno predstavlja. To što od sebe pravi budalu bi moglo da bude samo njegova privatna stvar, da nije izabrani predstavnik građana, ovako sramoti funkciju koju obavlja, ali to mu je stari običaj.

Ruganje građanima, državi, ustanovama i poretku suština je političkog djelovanja Milorada Dodika, što pokazuje i njegov najnoviji performans. Veličanje ratnih zločinaca, vređanje novinara, zlostavljanje građana, izrugivanje zdravom razumu, blokiranje države, besramno otimanje od sopstvenog naroda, apsolutna nebriga za zdravlje i živote stanovništva – sve su to pojedinačni izrazi njegovog cinizma. „Poslije mene – potop“, to je Dodikova ideja vodilja.

Jedini cilj jeste održati se na vlasti što duže, po svaku cijenu, nek’ propadnu i država i entitet i građani, samo da Milorad Dodik zadrži vlast i moć. Jer je svojim zločinjenjem doveo sebe u situaciju da su male šanse da će nakon odlaska s vlasti mirno otići u penziju, već je mnogo izgledniji da će završiti iza rešetaka. U najboljem slučaju, ako mu se baš posreći, zbrisaće u neku zemlju zgodnu za skrivanje ovakvih poput njega, na primjer u Rusiju.

Šok i nevjerica

Nije Dodik usamljen u mentalnom zlostavljanju javnosti i razvlačenju pameti građana, niti je bekrijanje i zapjevanje uz harmoniku jedini događaj koji u prvi mah izaziva šok, zbunjenost i nevjericu. U Srbiji takve šokove imamo na dnevnoj bazi, Dodikov mentor Aleksandar Vučić i njegovi naprednjački čauši nam razvlače pamet sve u šesnaest.

Dovoljno je pomenuti da predsjednik Srbije brani Predraga Koluviju, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi, govoreći kako je tona marihuane sitnica, ništa strašno, pa nije čovjek nikog ubio, a ionako je ta droga u mnogim zemljama već legalizovana. Dotični Koluvija se brani govoreći kako je on zapravo zasadio industrijsku konoplju, ali se u međuvremenu desilo nešto čudnovato, biljke su se nekako pretvorile u stabljike marihuane, jer su bile pod stresom. Kako predsjednik da ne vjeruje ovakvom čovjeku?

Nije ni u Srbiji rijetkost da se u državnim institucijama zapjeva, a bogami i zaigra, da ne pominjem visoke državne funkcionere koji vole da se prihvate mikrofona, tu je nenadmašan Ivica Dačić, Dodik mu nije ni do koljena. Prije nekolika dana, tokom Samita nesvrstanih, u Narodnoj skupštini je priređena svečana večera nakon koje su se učesnici skupa opustili igrajući užičko kolo, u ritmu muzike. Pjevalo se svašta u Skupštini Srbije proteklih decenija, a vjerovatno je najpoznatiji duet SPS-ovih poslanika Rake i Bidže iz devedesetih koji su iz skupštinskih klupa složno zapjevali himnu Miloševiću: Slobodane, Slobodane, ti si komunista, volimo te, volimo te, k’o Isusa Hrista.

Vrhovne poglavice

Priređivanje kafanskog derneka s harmonikašem u Predsjedništvu BiH jeste skandalozan čin, ali je skandalozniji po svojoj primitivnoj pojavnoj formi, nego po suštini. Taj čin se suštinski ne razlikuje od drugih Dodikovih nepodopština koje su po pravilu usmjerene na rušenje, nipodaštavanje i ruganje državnim institucijama. Na istoj liniji je političko djelovanje Aleksandra Vučića koji krši Ustav Srbije svakog dana, preuzimajući bukvalno sve ingerencije vlasti u svoje ruke.

Suština takvog političkog djelovanja je neprijateljstvo prema državi, odnosno prema samoj ideji države kao uređenog sistema u kojem vladaju zakoni. Autokratski političari poput Dodika i Vučića doživljavaju državu i građane kao svoj lični plijen, nisu oni tu da služe građanima, već čitavo stanovništvo treba da služi njima. Državne institucije tu predstavljaju samo ometajući faktor, da se ljudi poput Dodika i Vučića pitaju – nikakve ustanove ne bi ni postojale. Šta će nam sudovi kad imamo poligraf i sveznajućeg predsjednika, šta će nam Skupština kad jedan čovjek donosi sve odluke, šta će nam podjela na tri grane vlasti kad je nama dovoljan i jedan veliki vođa?

U njihovoj viziji jedina državna funkcija koja zaslužuje postojanje jeste funkcija vrhovnog poglavice, a sve drugo može mirno da nestane. Za razliku od Srbije, gdje su sve institucije podjarmljene i razorene, u BiH je situacija nešto drugačija, o čemu svjedoči i vijest da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika, po prijavama koje veselog ljubitelja harmonike terete za „podrivanja ustavnog poretka“. Pa poslije zašto Dodik ruši institucije? Nije lud Vučić što je zaveo apsolutnu kontrolu, eto šta bi moglo da mu se desi kad bi u Srbiji tužioci postupali po zakonu.

U interesu je svih građana BiH, uključujući čak i Dodikove pristalice, da on što prije promijeni pjesmu, pa da umjesto Šabana Šaulića i Halida Bešlića zapjeva nešto od Baje Malog Knindže. Recimo: Zatvorski dani teku / sanjam posjetu neku / ipak bi bilo najbolje / da mogu napolje.

Može i solo, bez harmonikaša i muzičke pratnje.

Najnovije

DPS Tivat: Negativno mišljenje o izgradnji javne garaže u Tivtu

Opština Tivat nije našla za shodno da građane našeg grada obavijesti o ishodu  planirane izgradnje javne garaže, te stoga to činimo mi, ispred naše...

Koronavirus: Preminule tri osobe, još 215 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

Spajić ironičan: Medojević najbolji sagovornik samom sebi, jer sve zna

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević najboji je sagovornik samom sebi pa i na temu programa Evropa sad jer se u sve razumije, kazao...

ASK: Aleksić prekšio zakon, nije prijavio udio u Srpskoj kući

Član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Budimir Aleksić prekšrio je Zakon o sprječavanju korupcije jer u izvještajima o prihodima i imovini nije prijavio osnivački...

Krivokapić: Crnoj Gori treba nešto novo na političkoj sceni

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je da Crnoj Gori treba nešto novo na političkoj sceni, što su, kako je naveo pokazali izbori u Mojkovcu. Premijera su...

Najčitanije

Povezano

U Podgorici opet grafit posvećen Mladiću

“Ratko Mladić heroj” grafit je ispisan na jednoj zgradi u Podgorici u Bloku 5. Posljednjih dana ovom ratnom zločincu je posvećeno nekoliko grafita u Glavnom...

Nakon Podgorice i Kotora, grafit posvećen Mladiću i u Herceg Novom

Grafiti posvećeni ratnom zločincu Ratku Mladiću osviću posljednjih dana širom Crne Gore, a autori su zasad nepoznati. Nakon Kotora i Podgorice, jutros nam fotografija grafita...

Bugajski: Manji susjedi treba da budu zabrinuti zbog naoružavanja Srbije

"Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti...

U SRBIJI KUVA KAO U LONCU: Nakon što je Đoković odgovorio Vučiću, uslijedio je napad potpredsjednice Stranke moderne Srbije

Nakon što je najbolji teniser svijeta Novak Đoković pružio podršku građanima koji se bore za zaštitu životne sredine i suprotstavio se Rio Tintu, aktuelnoj vlasti i Aleksandru...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve