SAD vjeruju da je podnošenje prijedloga optužnice za ratne zločine, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva – korak naprijed ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

foto agencije

SAD su pozvale Specijalizovana vijeća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocijenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

Ovaj korak je neophodan da bi se unaprijedila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Podnet prijedlog optužnice za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koje “terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve