Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Sonja Biserko: Na stolu je ponuda i za Kosovo i za Srbiju koju treba prihvatiti, zapad neće dozvoliti drugi front na Balkanu

– Na građanima je, ali i opoziciji, da dignu glas i izvrše pritisak na vlast da se ponaša odgovorno. Srbija ne sme dozvoliti da bude talac Rusije i njene pogubne politike koja dolazi i njoj na naplatu – smatra Biserko.

Pitanje je šta će EU i SAD primjeniti kao mjere ukoliko predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić Vučić ne prihvati ponudu – francusko-njemački plan za rješenje kosovskog pitanja. Da li Srbiji onda predstoje sankcije, prekid pregovora, povlačenje investicija i tome slično?

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da bi “sve to bi Srbiju dovelo u veoma kritičnu situaciju.”

– Na građanima je, ali i opoziciji, da dignu glas i izvrše pritisak na vlast da se ponaša odgovorno. Srbija ne sme dozvoliti da bude talac Rusije i njene pogubne politike koja dolazi i njoj na naplatu – smatra Biserko.

Komentarišući reakcije predsjednika Srbije na francusko-njemački predlog za rješenje pitanja Kosova, Sonja Biserko kaže da “sve učestaliji dolasci pojedinačnih zvaničnika SAD, NATO, EU i pojedinih zemalja članica ukazuju da je u toku diplomatska akcija koja ima za cilj da Srbiju dovede do tačke kad treba definitivo da se odluči oko svog opredjeljenja”.

– Posjeta Dereka Šolea je svakako jedna od značajnijih jer je došao i sa ponudom. Ne radi se samo u oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine već je na stolu i ponuda i za Kosovo i za Srbiju koju treba prihvatiti – smatra ona.

Nakon proslave 9. januara u istočnom Sarajevu, napominje, kao i dodjeljivanja ordena Vladimiru Putinu i defile Vagnerovaca, ali i njihovo prisustvo u Srbiji, odnosno mobilisanje građana Srbije za rat u Ukrajini, su provokacije koje zapad više neće tolerisati.

– Zapad neće dozvoliti drugi front na Balkanu, ma šta god to značilo – ističe Biserko.

Prema njenim riječima, u momentu kada švedska ambasadorka u Zagrebu kaže da nije isključena eskalacija u rat Rusije i NATO, ne treba potcjenjivati aktuelnu zapadnu diplomatsku akciju koja ima za cilj stabilizaciju i konsolidaciju Balkana.

– Nema vremena za odugovlačenje ili očekivanje novih ponuda – zaključuje Biserko.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Grunf
14.01.2023-07:19 07:19

Ko si ti da bistris politiku i da pametujes sta Srbija treba da radi kada nemas NIKAKAV legalitet i legitimitet ? Cuj Helsinski odbor, evo svi smo stali mirno ! :)

Komisija
14.01.2023-08:20 08:20

Kako je ova žena lijepa i pametna