Slovenačka vlada poručila je da neće spašavati aviokompaniju Adrija Ervejz (Adria Airways) od mogućeg stečaja, koji je sve izgledniji s obzirom na poslovne probleme i proceduru tokom koje bi taj avioprevoznik mogao ostati bez licence državne agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Foto: Arhiva

Ministarstvo za infrastrukturu, koje vodi bivša premijerka Alenka Bratušek, danas je objavilo da nema instrumente za pomoć Adriji, koju je država 2016. godine prodala fondu 4K Invest iz Minhena, koji je bio obećao da će sanirati slovenačkog nacionalnog avioprevoznika.

“Žao nam je zbog situacije u kojoj se našao avioprevoznik, a naša je glavna briga osigurati maksimalnu sigurnost njenih letova. Za djelatnost vazdušnog prometa važe strogi propisi evropske regulative, a država može sufinansirati letove samo u slučaju da tržište ne funkcioniše”, naveli su uz ostalo iz Ministarstva u saopštenju.

Naime, u slovenačkim se medijima spominje mogućnost da Slovenija nakon eventualnog stečaja pokrene neke vazdušne linije kao “javnu službu” te ih subvencioniše, a do čega bi moglo doći samo nakon stečaja sadašnje aviokompanije.

No, i u tom bi slučaju dozvolu za to morala dati Evropska komisija, a u vladi upozoravaju da je to dugotrajan i neizvjestan postupak.

Njemci ih kupili pa prodali flotu

Iz Adria Airwaysa u petak su saopštili da se kompanija suočava sa “zahtjevnim poslovnim prilikama” te da intenzivno traži rješenja za stabilnije poslovanje.

Nakon što je njemački investitor prije tri godine kupio slovenačkog avioprevoznika prodao je njegovu flotu, a onda vazduhoplove uzeo u zakup, no zadnjih su dana zbog neplaćenih obaveza neki avioni zadržani na stranim aerodromima na zahtjev vlasnika, a zbog toga je otkazano više letova u četvrtak i petak.

Kako prenose slovenački mediji, uprava aviokompanije i njemački investitor tražili su prije par mjeseci od slovenačke vlade da im finansijski pomogne kako bi prebrodili teškoće s likvidnošću, ali u tome nijesu uspjeli, a kasni i isplata plata zaposlenima.

Nacionalna agencija za civilno vazduhoplovstvo nedavno je potvrdila da vodi postupak u kojemu će odlučiti hoće li Adria zadržati licencu koja joj omogućava operativne letove.

Slovenački mediji ovih dana pišu da kompanija od lani posluje s gubitkom i ima negativni kapital te da bi vlada u slučaju njenog stečaja bila spremna sufinansirati ponude koje bi omogućile da neki drugi prevoznik zadrži vazduhoplovne linije koje povezuju Ljubljanu s Briselom, Frankfurtom, Prištinom, Skopljem te možda i nekim drugim odredištima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve