Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Podrškom muralu ratnog zločinca Ratka Mladića, Aleksandar Vučić ušao u završnu fazu negiranja genocida u Srebrenici

Vučić nema iskrenu želju za pomirenjem. To se pogotovo vidi u njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini gdje on stalno podržava Dodika koji je glavni destabilizator u državi.

Katarina Golubović, predsjednica YUCOM-a, Komiteta pravnika za ljudska prava, i Rade Veljanovski, profesor beogradskog Fakuleta političkih nauka, komentarisali su postupke Aleksandra Vučića, njegovu odbranu murala posvećenog ratnom zločincu Ratku Mladiću, te njegovo postupanje prema BiH te su istakli kako iza njegovih postupaka stoje predstojeći narodni izbori.

Katarina Golubović tvrdi kako čitava ova situacija s muralom svakako nije incident. To je zapravo potvrda onoga što se dešava još od povratka Vojislava Šešelja u Srbiju. Rade Veljanovski na to dodaje da vjerovatno neće biti ni posljednji.

“Vlast se sada potpuno demaskirala. Ona ni do sada nije osuđivala ratne zločince, a sada ih otvoreno podržava i brani”, rekao je Veljanovski.

Nakon što je Vulin otvoreno rekao da mu je više stalo do Ratka Mladića nego do Nataše Kandić, Veljanovski tvrdi kako on igra ulogu neke vrste frontmena oficijelne politike u kojoj je nacionalizam uveliko etabliran. On spada u ljude koji su spremni da retroaktivno pravdaju događaje devedesetih.

Međutim, oni ističu kako je trenutna situacija rezultat desetogodišnje politike Aleksandra Vučića kojom je on poticao mržnju sopstvenog naroda prema zemljama zapada. Jer kada on komentariše reagovanja Evrope i međunarodne zajednice na dešavanja u Srbiji, ali i regionu, uvijek odgovori da su to ljudi koji nemaju šta drugo da rade nego da mrze Srbiju.

Golubović i Veljanovski se slažu da je Srbija sada ušla u završnu fazu negiranja onoga što se dogodilo u Srebenici.

“Apsolutno se negira ne samo genocid nego i bilo kakav zločin koji su počinili Srbi u Bosni i Hercegovini jer se time hoće da pokaže kako na srpskoj strani nema krivice. Zbog toga se ljudi, koji govore da je u Srebrenici počinjen genocid, optužuju kao izdajnici. Jer ako je Ratko Mladić odgovoran za genocid, postavlja se pitanje zašto ga je on počinio”, rekao je Veljanovski.

Prokomentarisali su reakcije Vučića i Srbije na pozive iz Evrope i svijeta na uklanjanje murala Ratka Mladića te da je neprihvatljivo da jedan kandidat za EU podržava nešto tako, na što im je on rekao da lažu i da će ih “klepiti po ušima kada ponovo budu lagali”.

“Nije to prvi put da Vučić pokazuje da mu nije stalo do Evropske unije i da je navodna evropska orijentacija sadašnje vlasti u Srbiji zapravo potpuna obmana.”

Na kraju su istakli kako Vučić nema iskrenu želju za pomirenjem. To se pogotovo vidi u njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini gde on stalno podržava Dodika koji je glavni destabilizator u državi.

Integralni razgovor novog Mosta Radija Slobodna Evropa možete pročitati OVDJE.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
23.11.2021-16:48 16:48

Na kraju ove reportaze se izmedju ostalog kaze ” Nije to prvi put da Belivucic pokazuje da mu nije stalo do Evropske unije i da je navodna evropska orijentacija sadasnje vlasti u Srbiji zapravo potpuna obmana ” Ali mu j itekako stalo da crpi evropske fondove koji se mjere u milijardama Evra i u ulaganja evropske privrede u razvoju srbije kaoja zaposljava oko 750 hiljada stanovnika Srbije. Sada ce vjerovatno poslije svih Belivucicevih laznih namjera o Evropskoj buducnosti Srbistana sva ta ulaganja EU biti polako blokirana a kapital koji EU ima u Srbiji ce sigurno biti povucen pa neka se… Pročitaj više »